Kitekintő

Hogyan vészeld át a kutyáddal a szilveszteri petárdázást?

A kutyák négyszer olyan távolról is meghallják a zajokat, mint mi emberek, épp ezért a szilveszteri petárdázás felér náluk egy világháborúval. Sajnos minden szilveszterkor előjön ugyanaz a probléma: hiába az intelmek, hiába a kampányok és a korlátozások, aki petárdázni akar, az márpedig durrogtatni is fog.

Kutyatulajdonosként egyet tehetsz: hogy felkészíted kis kedvencedet a robbantgatásokra. De mégis hogyan lehet ezt? Mit tehetsz ebben a helyzetben? Ennek járunk utána most a cikkünkben – írja a nagyonallatshop.hu.

A kutya idegrendszere olyan, mint egy pohár

Ahhoz, hogy könnyebben megértsd a kutyád helyzetét, képzelj el egy egyszerű poharat, amibe vizet töltesz. A pohárnak van egy bizonyos űrtartalma, ám ha túl sok folyadékot öntesz bele egész egyszerűen túlcsordul.

A kutyák idegrendszere is hasonlóképpen működik. Minden kutya más és más mértékű stresszt képes elviselni. A petárdázás egy olyan stresszfaktor, ami igencsak hamar teletölti azt a bizonyos poharat, amelyre a kutya meneküléssel reagál.

(Például ha volt már pánikrohamod nos… akkor valami hasonlót kell elképzelni a kis kedvencek esetében is.) Érdekes módon egyébként ez a tolerancia – vagy nevezzük inkább érzékenységnek – ki is alakulhat az évek során.

Vagyis hiába tűnik a kutyusod idén teljesen nyugodtank a szilveszteri durrogtatásokkor, lehet hogy jövőre már totál másképp reagál majd. Akkor is érdemes tehát folytatnod a cikket, ha a te kedvenced egyébként olyan nyugodt, mint egy benyugtatózott buddha.

Melyik kutyára hogyan hat a durrogtatás?

Hogy egy kutyára mekkora hatással lesz vagy lehet a robbanás (és most itt nemcsak a petárdára, a tüzijátékra, egy hirtelen kidurranó lufira is gondolunk) nehéz megmondani.

Elsősorban persze fajtafüggő. A vadászkutyák (a vizsla, az agár satöbbi) vagy a rendőrkutyák (németjuhász, doberman és a boxer) jobban bírják mint a kisebb testű kutyák például a tacskók vagy más, félősebb fajták.

Ha mentett kutyusod van, ő valószínűleg sokkal érzékenyebben reagál, hiszen szegény eleve traumatizált. Azonban, ha már egészen pici kora óta te neveled, nagyon is sokat tehetsz azért, hogy minél később vagy egyáltalán ne alakuljon ki nála a félelemérzet.

Kölyökkutyák tréningezése

A legegyszerűbb, ha kutyaiskolában tanítjátok meg erre, de házi módszerekkel is van rá lehetőség. Nézz például akció vagy háborús filmeket, játssz le felvételeket durrogtatásokról, petárdázásokról, de mindvégig maradj mellette, simogasd és éreztesd vele, hogy biztonságban van.

A hangerőt érdemes nem egyből maximumra tolni, hanem fokozatosan emelni és szoktatni a picit. Ha ügyesen kibekkelte a zajokat, akkor adj neki jutalomfalatokat.

Mit tehetsz, hogy megvédd a kutyust a petárda hangjától?

Ami a traumát elsősorban okozza, az maga a hirtelen és nagy zaj. Épp ezért amennyire csak lehet, tompítani kell ezt.

Zárd be a lakásba/garázsba

A legjobb, ha be tudod őt zárni egy garázsba, de ha erre nincs lehetőség, jó a lakás is. Készíts neki oda egy kényelmes fekhelyet, vigyél oda neki vizet és a kedvenc játékát. Alakíts ki számára egy biztonságos kuckót, ahol meghúzhatja magát.

Tegyél be zenét

Hogy tompítsd a hangokat, érdemes betenni valamilyen nyugodtabb, monotonabb jellegű háttérzenét.

Legyél mellette

Azonban talán a legfontosabb az, hogy érezze a biztonságot jelentő jelenléted és ne hagyd egyedül őt, főleg ne az első néhány alkalommal.

Vidd el sétálni

Persze nem a petárdázások közepette, hanem szilveszter előtti nap, és aznap. Minél jobban kifárasztod őt napközben, annál nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz. Persze semmi sem garantálja, hogy senki sem fog petárdázni már nappal.

Ha sűrűn lakott környéken éltek, pattanjatok kocsiba és menjetek távolabb a város zajától, legyen egy kirándulós napotok. Hidd el, az erdőben vagy egy túraösvényen senki nem fog durrogtatni.

Tartsátok magatokat a napi rutinhoz

Gazdiként te is tudod, hogy a kutyáknak – ahogy az embereknek is – megvan a maga napi rutinja. Szeret ugyanakkor enni, sétálni, játszani és aludni; ez a rutin pedig egyúttal biztonságot is jelent számára. Még ha népes vendég csapatot vártok is, próbálj meg úgy készülni, hogy a kutya ebből a lehető legkevesebbet érezze meg. Ne hanyagold el, játsszatok, etesd meg és fektesd le időben aludni.

Forrás: nagyonallatshop.hu

Még szintén érdekelheti...