gasztronómia

Minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte a Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyt

Dunakeszi a múlt század elején még egy mezőgazdasági kis falu volt, ahol nagy hagyománya volt a disznóvágásnak, amely a családok életében kitüntetett helyet foglalt el. Ezt a szép hagyományt szeretnénk feleleveníteni a Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversennyel – mondta a város polgármestere a szombat reggel hét órakor tartott ünnepélyes megnyitón a Katonadombon, ahol már a hajnali órákban elfoglalták helyüket a jól előkészített sátrakban a 13 versengő csapat tagjai.

Dióssi Csaba kedves nosztalgiával idézte fel gyermekkora élményét, amikor négyévesen kíváncsi érdeklődéssel csodálkozott rá egy falusi disznótor máig emlékezetes élménygazdag hangulatára. A 21. század Dunakeszijét a nagy léptékű fejlődés jellemzi, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne vonzódnánk a régmúlt értékei, a gasztronómia különleges ízvilága iránt, melyet mindannyian élvezhetünk az önkormányzat hagyományteremtő szándékával életre hívott Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérversenyen.

Tizenhárom csapat versengett a díjakért

A polgármester elmondta, hogy a város első gasztronómiai versenyét igen rövid idő alatt szervezték meg, melyért köszönet illeti a Dunakeszi Programiroda munkatársait, a versengő csapatokat, melyek között itt üdvözölhetjük erdélyi testvérvárosunk, Székelykeresztúr küldöttségét, a szomszédos Fót csapatát is a dunakeszi hivatali, munkahelyi közösségek „kuktái” mellett.

Dióssi Csaba már a megnyitón bejelentette – amennyiben jól sikerül az első böllérverseny, és jelentős lesz a lakossági érdeklődés – akkor jövőre jóval több csapat versenghet majd a különböző díjakért és a közösség elismeréséért.  – Jövőre a város lakói, baráti társaságok által szervezett csapatok is indulhatnak a versenyen, melyen minden bizonnyal nem fél – mint idén -, hanem egy egész sertést dolgozhatnának fel a jelentkezők, hogy a finom ízek kedvelőit maradéktalanul ki tudjuk szolgálni – hangsúlyozta Dióssi Csaba polgármester, aki ezt követően köszöntötte és bemutatta a 13 csapatot, de róluk majd később.

Külön köszöntötte a zsűri elnökét, Tóth Csaba rendőr ezredest, rendelkezési állományban lévő korábbi városi rendőrkapitányt, a válogatott zsűri tagjait, akik szakterületükön valamennyien kiválót alkotnak: Kun Miklóst, akinek és testvérének köszönhetjük a töretlen népszerűségnek örvendő Dunakeszi tortáját, Pollermann Juditot, egykori válogatott vitorlázó műrepülőt, a Dunakeszi repülőtér vezetőjét, a MALÉV Repülőklub elnökét, a városunkban méltán népszerű Radvánszki Editet, a Redit Örömtáncklub vezetőjét, Bőgér Zoltánt, a Bőgér hentesüzlet és a Bőgér Bisztró tulajdonosát, Zsezserán Antal hentes és mészárost, Somfai Pétert, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes párbajtőrvívót, edzőt, Tóth Györgyöt, a Frakk Bt. tulajdonosát és Bajkó Zsoltot, a Hungast Vital képviselőjét.

A bemutatás után a disznóvágások elmaradhatatlan gasztronómiai aktusaként pálinkával koccintottak a balesetmentes, jó hangulatú verseny résztvevőinek egészségére.

A kora reggeli dunai szellő az idő előrehaladtával a friss hús és a fűszerek ínycsiklandozó egyvelegének illatával töltötte meg a Katonadombon a gasztró sátorvárost. Mind a tizenhárom csapat háza táján nagy volt a sürgés-forgás, a böllérek irányításával a hölgyek és az urak serénykedésének köszönhetően készült a kolbász, a májas hurka, az ízletes pecsenye, az egyedi ízesítésű toroskáposzta, a gazdag alapanyagból összeállított orjaleves, sült a színével és illatával méterekről is csábító tepertő… Ez a semmi mással össze nem hasonlítható illat és látvány fogadta a kóstolójegyekért sorban várakozó dunakeszieket, akik mielőbb élvezni szerették volna a különleges gasztróélményt.

Székelykeresztúrról és Fótról is érkezett csapat

A székely ember igényességével díszített sátor fogadta a vendégeket Székelykeresztúr standjánál, ahol Koncz Hunor-János polgármester elmondta, hogy nagy örömmel fogadták el Dunakeszi meghívását. – Nálunk nagy hagyománya van a disznótoroknak. Ezen a nemes versenyen is igyekszünk helytállni, és dunakeszi barátainknak bemutatni a mi étkeink ízvilágát, amely leginkább a toroskáposzta ízésítésében és alapanyagában lesz más, mint az anyaországbeli ízesítésű. Közismert, hogy az uniós előírások miatt a sertéstartás szabályai átalakultak, de azt mégis örömmel mondhatom, hogy a mi tízezer fős kisvárosunk lakossága ragaszkodik a hagyományaihoz, és ezért „jó kis székely furfanggal” megszervezzük a városi disznóvágást, amely igazi népünnepély Székelykeresztúron – mondta Dunakeszi erdélyi testvérvárosának polgármestere.

Igen széles körben ismert Temesvári Istvánról, a VSD elnökéről, hogy egyik végzettsége hentes és mészáros, amit – ha csak teheti – napjainkban is művel, imádja feldolgozni a friss húst, nagy kedvencei a gasztróételek. Kollégáival Vagány Sertés Daraboló (VSD) néven neveztek be a toroskáposzta- és böllérversenyre, melyen a verseny kiírása szerint magyar fűszerekkel ízesítve házias ételekkel készültek. – Minden ételt egy kicsit pikánsabban, különlegesebben, egy kis körettel készítünk el, melyek sorában ilyen lesz például a lapcsánka is. Nagy figyelmet fordítunk az ételek díszítésére, a dinsztelt káposzta felhasználására.   

 Temesvári István – miközben éppen a kolbászt sütötte – érdeklődésemre elmondta, hogy gyakran hívják házhoz disznóvágásra, mert sokan szeretik a hazai ízeket, és gazdasági szempontból is előnyösebb a családok számára. Már csak ezért is, és a napközben folyamatosan érkező vendégek láttán határozottan jelentette ki, hogy a most életre hívott Dunakeszi Mindmegeszi toroskáposzta- és böllérverseny a város legújabb sikertörténete lesz.

A dunakesziek megkedvelték a böllérversenyt

Jó pár óra telt el a reggeli megnyitó óta, ezért arról kérdeztem a város polgármesterét – aki érkezésemkor a Tor-Kóstoló Malacplacc csapat tagjaként társaival a kolbászt töltötték –, hogy milyenek a benyomásai a rendezvényről. Dióssi Csaba megerősítette – amit a megnyitón is kiemelt –, hogy a régi időkben a falusi családok élelmiszer-ellátásában nagy jelentősége volt a disznóvágásnak, amit nagyon vártak az emberek. Mai világunkban már inkább gasztronómiai program, családi, közösségi rendezvény, amelyen házi ízesítésű ételeket fogyaszthatnak a vendégek.

– Nagyon bízom benne, hogy nálunk is népszerű és egy remek közösségi esemény lesz a böllérverseny, amely jó alkalmat kínál arra, hogy felelevenítsük és bemutassuk hagyományainkat, hiszen az ország különböző tájegységeiről érkezve leltünk otthonra Dunakeszin. 

A város polgármestere azt is elmondta, hogy a jelentős érdeklődés láttán jövőre jóval több csapat részvételével szeretnék megrendezni a versenyt.

Bőgér Zoltán is nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Dunakeszi Mindmegeszi rendezvényt, bár őszintén megvallotta, egy kicsit félt attól, hogy a csapatok hogyan tudnak megfelelni a nem kis szakmai kihívásoknak. – A látottak alapján nagyon elégedett vagyok, szép, szakszerű a hús feldolgozása, a kolbász és a hurka fűszerezése. Arról, hogy vannak-e különleges ízesítésű ételek, elmondta, hogy igen, de nem lenne etikus megnevezni őket, de annyit mégis csak elárult, hogy a székelykeresztúriak perzselt és 6-8 hétig sóban tartott szalonnája „mindent visz”.

Nagyon jónak tartom a dunakeszi böllérverseny megrendezését – jelentette ki dr. Vass György, Fót polgármestere, aki, mint egykori alföldi ember, a szomszéd városban megszervezte az évente ismétlődő Fóti Kolbi Fesztivált.  – Gratulálok Dunakeszinek a rendezvény megszervezéséhez, és ahhoz, hogy egy-egy csapat félsertést dolgozhat fel. Bő a választék, a kóstolás lehetősége, és ráadásul még tepertőt is sütnek. Nálunk a csapatok csak 10 kiló húsból készítik a kolbászt. Ezek a rendezvények ékesen bizonyítják, hogy az emberek kíváncsiak a házi ízekre és a régmúlt értékes hagyományaira – fogalmazott Fót polgármestere.

A Kis kupac kavics kupec nyerte a vándordíjat

Délután három órakor hatalmas taps köszöntötte a nagyszínpadnál felsorakozó 13 csapat tagjait és a színpadon a zsűri tagjait az óriási érdeklődéssel várt eredményhirdetés kezdetén. A díjakat Dióssi Csaba polgármester és Sipos Dávid alpolgármester adták át a kategória győzteseinek.

A zsűri döntését ismertetve egymás után szólította a színpadra a boldog nyerteseket Kundlya Zsófia műsorközlő:

Legjobb pálinka – Testi sertés, különdíjas: Bögöziék csapata

Legjobb pogácsa és sós sütemény – Horváth kert

Legjobb pecsenye – Húslincák, különdíjas: Kis kupac kavics kupec

Legjobb toroskáposzta – Székelykeresztúr

Legjobb orjaleves – Bögöziék csapata

Legjobb hurka – Vagány Sertés Darabolók

Legjobb kolbász – Fóti kolbi

Legjobb tepertő – DDN Röfi Team

Legjobb tálalás – Kis kupac kavics kupec

Legtakarosabb sátor – Barátok a jó dolgokban is felelős társaság

Legjobb csapatnév – Hasutasok

Legjobb hangulatú csapat – Tor-Kóstoló Malacplacc

Leggyorsabban dolgozó – Malacszecskázók

Legjobb böllér – Csoma István

A vándordíjat a legtöbb kóstolójegyet gyűjtő csapat, a Kis kupac kavics kupec kapta.

Csoma István lett a legjobb böllér

Az eredményhirdetés után boldogan nyilatkozott lapunknak Csoma István, a Legjobb böllér díj nyertese.

– Nagyon boldog vagyok. A siker titka, hogy egy rendkívül jó csapatot kaptam. Remélem, a társaim is úgy gondolják, hogy személyemben egy nagyon jó csapatkapitányuk van. Teljes mellszélességgel támogattam a rendezvény létrejöttét és a megvalósítását. Úgy érzem, jól sikerült, a lakosság körében már most népszerű, de ez nem jelenti azt, hogy nincs javítanivaló. Jövőre például több csapatot kell indítani, amelyek akár egy egész sertést dolgozzanak fel, mert jól látható, hogy óriási igény van a disznótoros ételekre. Hagyományaink iránt jelentős az érdeklődés, én mindig azt mondom: hogy a múltunkból tudunk építkezni, ami nagy hatással lehet a jövőnkre – mondta szinte egy szuszra Csoma István, aki a hazai ízekre esküszik, ami nem véletlen, hiszen ő maga is tart és rendszeresen vág sertést, birkát és marhát is.

A szombati tapasztalatok alapján, kérjük, hogy véleményével segítse a jövő évi fesztivál még sikeresebb megrendezését az alábbi kérdőív kitöltésével:

Kérdőív: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfBKDWGbJSe3g…/viewform

Vetési Imre
Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...