Sport

Vidrai-Soltész Zoé, a dunakeszi műkorcsolya-tehetség

Vidrai Szabolcs a férfi műkorcsolyázás egykori emblematikus alakja, többszörös magyar bajnok, Európa- és világbajnoki 10. hellyel, az 1998-as naganoi téli olimpia legeredményesebb magyar sportolója napjainkban válogatott edzőként dolgozik. 

Tehetségét és szorgalmát kislánya, a tízéves Vidrai-Soltész Zoé örökölte, aki szintén kiemelkedő műkorcsolyázó, a januári országos bajnokságon negyedik alkalommal védte meg a bajnoki címét, és rangos nemzetközi versenyeken is eredményesen szerepel. Az élsportoló Zoé Dunakeszi büszkesége is, hiszen 10 éve, hogy a család Dunakeszin talált otthonra.

„A családunkban hagyomány a műkorcsolya szeretete, Zoé született tehetség, de a kiemelkedő teljesítménye mögött rengeteg munka van” – mondta élsportoló gyermekéről Vidrai Szabolcs válogatott edző.

A Dunakeszi Szent István Általános Iskola tanulója, aki nem az átlagos diákok hétköznapjait éli. Reggelente 6 órakor már a Vasas jégpályán kezdi edzését, amit a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség biztosít, s csak ezután ül be az iskolapadba. Suli után a családi sofőrszolgálat, azaz a logisztikát megszervező szülők ismét a jégpályára viszik Zoét. Itt a jeges edzést két száraz edzés váltja fel, s csak ezután indulnak haza Dunakeszire. Hetente kétszer késő estig is edzéseken vesz részt a többszörös magyar bajnok, ami még plusz terheléssel jár. Nyaranta másfél hónapig különböző edzőtáborokban fejleszti tehetségét, amelyek jelentős része külföldön van. Zoé a feszített munkatempót kihívásnak tekinti, ami számára sok örömet jelent, mivel élvezettel uralja a jeget. A Héraklész program tagja, vagyis kiemelt sportoló. Egyesülete a KSI. Sporteredményei magukért beszélnek.

Magyarországon ő az első és jelenleg az egyetlen, aki 9 évesen a dupla Axelt a tripla Salchow-ot, és a tripla Toe Loopot is megugrotta. Jelenleg pedig a többi tripla ugrást tanulja, ami ebben az életkorban még nemzetközi viszonylatban is ritka. Ezt mutatja az is, hogy a saját korosztályában tripla, azaz három fordulatos ugrást a szabályok szerint versenyeken nem is próbálhat. 21 arany-, 8 ezüst-, 5 bronzérmet tudhat magáénak. A 2022/2023-as szezonban a Tirnavia Ice Cup és a Santa Claus Cup nemzetközi versenyek első díját is hazahozta, február 8-án pedig a nagy múltú szlovén Dragon Thropy versenyen vett részt, ahol kategóriájában az első helyet szerezte meg kényelmes fölénnyel. Itt is bemutatta azt a különleges dupla Axel-ugrást, amit Magyarországon a korosztályában rajta kívül más nem tud.

„Zoé hamar elsajátította a korosztályának megfelelő ugrásokat, ezért számára időszerűek lettek a magasabb kihívások. Ebben a sportágban az orosz versenyzők a legdominánsabbak. Jelenlegi tudása alapján mondhatni, hogy partiban van velük. Célja, hogy a továbbiakban is tudja tartani velük a lépést” – mondta portálunknak a büszke apuka. Elárulta, hogy az egyik legnehezebb feladat Zoé logisztikájának a megszervezése, hiszen a sportszerető szülők még két lánygyermeket nevelnek. A versenysport komoly anyagi terheket is mér a családi büdzsére, mivel a műkorcsolya egyéni sportág, és egy külföldi versenynek csak a nevezési díja kerül 70-80 euróba.

Zoé célja, hogy kijusson az olimpiára, és ott a dobogó legfelső csúcsán állhasson. Itthon legközelebb március elején a Vasas Kupán mutathatja meg a közönségnek csodálatos ugrásait és a produkcióját, amelyet a flamenco ritmusára koreografáltak meg számára kiváló edzői:  Akopyan Gayane és Sepa Tünde. Valószínű, hogy a jövőben sokat fogunk még hallani a magyar műkorcsolya dunakeszi kiválóságáról.

Forrás: Dunakeszi Post

Még szintén érdekelheti...