fejlesztés

Szlovák-magyar együttműködésben mosoda épült Kemencén

A húsvéti ünnep előtt adták át Kemencén a térség legkedvezőbb áron szolgáltató mosodáját, amely a határon átnyúló INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával valósult meg. A mintegy 115 millió forint összköltségű beruházás keretében a mosoda épületének felépítése mellett két nagy teljesítményű mosógépet, két nagy teljesítményű szárítógépet, egy mángorlót és két vasalóasztalt helyeztek üzembe, valamint egy ruhaszállító autót vásároltak. A mosoda elsősorban a térségi szociális intézmények számára nyújt majd elérhető és költségtakarékos szolgáltatást, ám a határon túli szervezetek is igénybe vehetik a közös összefogással létrehozott szolgáltatást. Az új beruházás három főállású és egy részmunkaidős munkahelyet teremtett.

Az Alsó-Ipoly menti Kemencén már 1976 óta működik az időskorúak ellátása, amely kezdetekkor nappali, majd heti 5 napos ellátást biztosított. Az egyre növekvő igények miatt azonban átalakult bentlakásos intézménnyé. Kezdetben a Kemencei Községi Tanács, majd a rendszerváltás után az önkormányzat és 2008-tól a Szobi Kistérség Többcélú Társulása keretében a Gondoskodás Összefogással (Szebk) működteti az intézményi hálózatot.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője az avató ünnepségen külön hangsúllyal beszélt az elmúlt években, az országban – így szűkebb pátriánkban – megvalósított fejlesztésekről, beruházásokról, és arról a bölcs, előrelátó tervező munkáról, a helyi közösségek életminőségét javító projektek elindításáról, melyek közül számosat ebben az időszakban adnak át. Ilyen tudatos döntésnek nevezte a szlovák-magyar együttműködés keretében Kemencén létrehozott mosoda tervezését és megvalósítását.

-A közelmúltban és napjainkban átadott fejlesztések, beruházások értéke különösen felértékelődik, hiszen előbb a járvánnyal sújtott, majd a háborús szankciókkal, energiaár-robbanással, gazdasági nehézségekkel sújtott időszakot éljük – mondta az országgyűlési képviselő, aki reményét fejezte ki, hogy az elmúlt években elindított Magyar Falu Program keretében megvalósított fejlesztésekhez hasonló további előrelépést kínál a falvak számára a TOP Plusz (A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) fejlesztési program is.

Rétvári Bence példaértékű nevezte a Kemencén megvalósított projektet, amely átnyúlik a jelenlegi országhatáron, szolgáltatása révén összeköti az Ipoly két partján élőket.

Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke beszédében a szomszédos Nyitra Megye Önkormányzatának vezetőivel kialakított korrekt együttműködést, a tárgyaló asztalnál és az Ipoly fölött emelkedő új híd építését emelte ki. A „hidak építése” segíti a szlovák és a magyar kapcsolatok erősítését, a közös projektek megvalósítását, melyre kiváló példa a kemencei mosoda építése is.

Szabó István elmondta: határozott célkitűzésük, hogy turisztikai fejlesztésekkel ráirányítsák a turisták, az otthont alapító fiatal családok figyelmét az Ipoly menti térség, a csodálatos Börzsöny értékeire.   

Csenger Tibor, Nyitra Megye Önkormányzata alelnöke rövid visszatekintésében felidézte, hogy Pest megyével 2015-ben kötöttek együttműködési megállapodást. Létrehozták a PONTIBUS Európai Területi Társaságot, amely biztos alapot jelent a nagy tervek és projektek sikeres megvalósítására. – Ez az akcióterv felöleli az Alsó-Ipoly mente beruházásait, a szociális intézmény- és a szociális ellátórendszernek a működtetését, felújítását és korszerűsítését is – mondta.

Pongrácz János, Kemence polgármestere a beruházás munkahelyteremtő és a szolgáltatás jelentőségét emelte ki, aki hozzátette: A mosoda elsősorban a térségi szociális intézmények számára nyújt majd elérhető és költségtakarékos szolgáltatást, melyet a határon túli szervezetek mellett – ha a kapacitás lehetővé teszi – a Kemencén és a környező településeken létesült szállásadók is igénybe vehetik. – Annak érdekében, hogy a környező mosodáknál alacsonyabb áron tudjunk dolgozni, az eszközbeszerzés keretéből sikerült vásárolni 84 darab 410 Watt teljesítményű napelemet, melynek beszerelése már az önkormányzat költségvetését fogja terhelni. Ettől azt várjuk, hogy mi leszünk a legversenyképesebbek a mosodai piacon az 50 kilométeres körzetben – húzta alá Kemence polgármestere.

Vetési Imre

Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...