Sport

Rekordot döntött a IX. Futakeszi

Óriási várakozás előzte meg a IX. Futakeszi vasárnapi rendezvényét, amely jól érzékelhető volt az 1300 fős előnevezésből is. A futás, a sportolás szerelmeseinek nagy örömére az időjárás is kegyeibe fogadta a régió legnagyobb futóversenyét, melynek idén is a gyönyörű természeti környezetben elterülő 90 hektáros dunakeszi repülőtér adott otthont.

A tíz órai rajt előtt már jóval korábban megtelt a szabadtéri színpad előtti hatalmas füves terület, ahol a Mozdulj, Dunakeszi! programjairól jól ismert Bánóczi Zsolt vezényletével a Futakeszin induló különböző korosztályok tagjai együtt melegítettek a „nagy kalandra”.

Idén először volt a futóverseny házigazdája a VSD, melynek munkatársai remekül helytálltak, profi volt az előkészítés, jól szervezett, pörgő ritmusban követték egymást a programok. 

Ezt emelte ki – többek között – a rövid megnyitó köszöntőjében Dióssi Csaba polgármester is, aki mindenkinek jó sportolást kívánva hozzátette: „Veletek együtt futok a 10 kilométeres távon.”

Az egyesület elnöke, Temesvári István is köszöntötte a futókat, aki elismeréssel szólt a verseny szervezésében és rendezésében közreműködő valamennyi munkatársának a teljesítményéről, a partnercégek képviselőinek az együttműködéséről. A VSD elnöke – aki a 2,5 kilométeres távon indult – örömmel mondta, hogy reményeik szerint csúcsot dönt a IX. Futakeszin indulók létszáma. Mint utólag kiderült, valóra vált a sportvezető kívánsága, hiszen közel 1600-an indultak a futóversenyen.

A közel egy évtizedes hagyományokat követve idén is különböző távon mérhették össze az állóképességüket a különböző korosztályok képviselői. Az idei év egyik újdonsága a sulis futás volt, az általános iskoláskorú gyerekek az 1,25 km-es távon indulhattak. Természetesen ezúttal sem maradhatott el az óvodások és a velük együtt futó szüleik körében nagy népszerűségnek örvendő 200 méteres futás. Az edzettebb fiatalok és felnőttek a 2.5, 5 és 10 kilométeres távon indulhattak.

Az elmúlt évek versenyeiről jól ismert visszaszámlálás után rajtolt el a Futakeszi népes mezőnye, akik színes kavalkádja rajzolta körbe a hatalmas repülőteret. Volt, aki kerékpárral kísérte a családtagját, mások kedvenc kutyájukkal együtt rótták a köröket, megint mások a babakocsiban ülő gyermeküket tolva futottak… Dunakeszi igazi sportos város, melynek vezetői – a polgármesterrel, az alpolgármesterekkel, a főkertésszel az élen – példát mutatva évről évre elrajtolnak a futóversenyen. Öröm volt látni a kilométerekkel és a percekkel versenyt futó sportemberek derűs elszántságot sugárzó arcát, akik a célvonalon áthaladva minden fáradságot feledve boldogan integettek a nézőknek, a családtagoknak.    

-Fantasztikus versenyt láthattunk, minden elismerés megilleti a közel 1600 futó teljesítményét – értékelte a versenyt a Dunakeszi Városi Sportigazgatóság vezetője. Seltenreich József gratulált a versenyt először megszervező VSD munkatársainak, a velük együttműködő dunakeszi cégeknek és a támogatóknak. – Büszkék vagyunk rájuk, az ő teljesítményük is bizonyítja, hogy felnőttkorába lépett a rendezvény. Amikor a saját csapatunk eredményét dicsérjük, akkor nem feledkezhetünk meg a váciakról sem, akik éveken át nagyszerűen rendezték meg a versenyt – mondta nagyon sportszerűen a sportigazgató, aki szerint a Futakeszi egyik sikere, hogy a futás mellett látványos programokkal várják a résztvevőket.  – A siker titka, hogy dunakeszi zenekar szórakoztatja a közönséget, Kundlya Zsófia tanítványai ezúttal is elkápráztatták látványos bemutatójukkal a nézőket. Meggyőződésem, hogy jövőre is hasonló sikere lesz a Futakeszinek, vagy még nagyobb – mondta a sportigazgató.

Sok házaspár, baráti társaságok, szülők és gyermekeik futottak együtt, ami felejthetetlen közös élménnyel ajándékozta meg őket. 

Portik Linda három gyermekével együtt indult a futóverseny, aki büszkén újságolta, hogy a két kicsi az iskolás futáson, míg a legnagyobb gyermeke vele együtt az 5 kilométeres távot teljesítette. – Bár az eredményemmel nem vagyok teljesen elégedett, de megcsináltam, ami nagy dolog – mondta vidám mosollyal az arcán. – Szeretem a Futakeszit, mert sok régi és új ismerőssel, iskolatársakkal együtt futunk. Klassz rendezvény, jó buli – jelentette ki Portik Linda, aki egyébiránt rendszeresen asztaliteniszezik.

A 40 év felettiek mezőnyében a 10 km-es távon Dr. Benyőcs Gergely idén megvédte a címét, aki elmondta, hogy nagyon készült a versenyre. – Az volt az álmom, hogy ezen a távon – valamennyi korosztályt megelőzve – megnyerem az abszolút versenyt. Örülök, hogy sikerült, nagyon boldog vagyok, hiszen az én korosztályomban idén is én voltam a legjobb. Jó volt a verseny hangulata, és ami még boldogabbá tett, hogy életemben először a két fiam is versenyzett – hallhattuk. Dr. Benyőcs Gergely elmondta, hogy tinédzser korában versenysportra készült, amit a szívbetegsége miatt abbahagyott. – Öt évvel ezelőtt egy barátom benevezett a versenyre, ami engem is arra inspirált, hogy felkészüljek és elinduljak a Futakeszin. Megváltoztattam az életmódomat, az étrendemet, megváltozott a hitem és a testsúlyom is. Nagyon sok mindent adott nekem a sport, az élet. A dunakeszi Szent Imre Futókör tagjaival rendszeresen együtt futunk, ami csodálatos élménnyel tölt fel. Fantasztikus dolog sportolni, amit meghálál a lelkünk, a testünk – mondta a boldog győztes.

A város polgármestere a mennyasszonyával együtt indult a futóversenyen, akiknek a lánya és a kis unokája lelkesen szurkolt.

Dióssi Csaba a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy felkészültek a versenyre, rendszeresen kerékpároznak, úsznak, teniszeznek. – Mindketten a 10 kilométeres távot teljesítettük, és arra nagyon büszke vagyok, hogy hozzánk hasonlóan közel 1600-an fontosnak tartják a sportolást, a futást, akik elindultak a Futakeszin. Örömmel tölt el, hogy Dunakeszin nagyon népszerű a szabadidősport, az utánpótlás-nevelés, ami megmutatkozik a versenyeredményekben is. A VSD-ben több mint négyezren sportolnak, ami óriási öröm mindannyiunk számára – jelentette ki a polgármester, aki hozzátette: versenyzőink országos szinten is kiváló eredményeket érnek el, akik tiszteletére a közeli hetekben első alkalommal rendezzük meg a városi sportgálát.

-Csupa boldog, elégedett, lelkes arcot látok, akik a város belterületén, a 90 hektár nagyságú repülőtér zöld környezetében sportolhatnak. Dunakeszi egy igazi zöld város, s ez fantasztikus – emelte ki a város polgármestere, aki az eredményhirdetéskor valamennyi résztvevőnek és szervezőnek gratulált a közösen elért eredményhez, a IX. Futakeszi sikeréhez.

-Jövőre, veletek ugyanitt! – köszönt el a versenyzőktől Dióssi Csaba, amire egy emberként hangzott a válasz: Igen!

Vetési Imre

Fotó: Tóta Krisztián és KesziPress

Még szintén érdekelheti...