Környezetvédelem

„Éjjel-nappal bőg a Samsung!” – a gyár biztonságosabb működéséért demonstráltak a gödiek – olvasható az index.hu oldalán.

A gödiek azt szeretnék, ha a Samsung környezetre ártalmatlan módon működne. A helyiek vasárnapi demonstrációján több százan vettek részt.

„Ötödik éve terebélyesedik városunkban a Samsung gigagyára, egyre nagyobb környezeti és biztonsági kockázatot jelentve a lakosság számára” – mondta lapunknak Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület elnöke azon az április 16-i demonstráción, amelyet a gödi különleges gazdasági övezet elrendelésének harmadik évfordulóján rendeztek.

Az egyesület elnöke elmondta: a gödi kertváros fölé mára már 2,5 kilométer hosszan húzódik a Samsung-gyár. Vasárnap ugyan viszonylag hangtalan volt a heti hét nap a nap 24 órájában termelő akkumulátorgyár, de Bodnár Zsuzsa szerint csak azért, mert tudtak a demonstrációról.

A termálfürdőnél több százan gyülekeztek vasárnap kora délután, majd megindultak a gyár felé. Áthaladtak azon az üres területen, ahová a helyiek véderdőt szeretnének, hogy a kertvárosban élők valamennyire mentesüljenek a gyár környezeti hatásaitól.

Bodnár Zsuzsa szerint a dél-koreai cég sorra szegi meg a katasztrófa-, tűz- és munkavédelmi, valamint a környezetvédelmi szabályokat, súlyosan veszélyeztetve ezzel munkavállalói és Göd, sőt a környező települések lakosainak a biztonságát is.

Több ezer ember él az akkumulátorgyár néhány kilométeres környezetében, ám a többségnek fogalma sincs, mit kell tenni, hová kell menekülni egy ipari katasztrófa vagy bármilyen hasonló esemény előfordulásakor.

A cikk folytatása az alábbi linken elérhető: https://index.hu/belfold/2023/04/16/god-akkumulatorgyar-samsung-kornyezetszennyezes-bodnar-zsuzsa/

Forrás: index.hu, fotó: Papajcsik Péter

Még szintén érdekelheti...