Környezetvédelem

Mikulás-napi országfásítás Sződligeten

Ásót, lapátot ragadtak szombaton a sződligetiek, hogy elültessék azt a 30 darab facsemetét, amiket az önkormányzat az agrárminisztérium pályázatán keresztül szerzett a nagyközség számára – szemlézte az ESTV tudósítását a vaci-naplo.hu.

A médiaeseményen az erdőkért felelős államtitkár elmondta: a rendszerváltás óta a legnagyobb fásítási program zajlik Magyarországon, aminek keretében 2020 és 2022 között 36 ezer sorfát ültetnek el 1500 településen. Zambó Péter hozzátette: Magyarország a klímaváltozás elleni közdelem jegyében nem csak a 10 ezer fő alatti települések zöldítésre érdekében indított 1,5 milliárdos programot, hanem klímavédelmi akcióterv részeként tavaly őshonos fajokból 17 hektárnyi erdőtelepítést is elvégeztek. A faültetési akción a Mikulásnak öltözött Juhász Béla mondott köszönetet a pályázati támogatásért.

„Nekünk van szerencsénk egyrészt azért, hogy megnyertük ezt a 30 darab fát, másrészt, hogy éppen Mikulás-nap előtt pár nappal és így össze tudtuk kötni az ünnepi faültetési akcióval. Nagyon köszönjük államtitkár úr kedvességét, hogy eljött Sződligetre ás továbbra is pályázni fogunk” – fogalmazott a település polgármestere.

Majd Zambó Péter elmondta, hogy ő mindenkit arra biztat, hogy ne csak a Településfásítási Programban vegyen részt, hanem a településeken található felhasználható területeken a Vidékfejlesztési Program lehetőségeit kihasználva erdőtelepítéseket is hajtsanak végre.

„Ezek az erdőtelepítések szintén segíteni fogják a település levegőjének, környezetének minőségi javulását. Egy olyan nagyközség, mint Budapest térségében Sződliget is az egyre jobban fejlődő települések kategóriájába tartozik. Meg fogja hálálni ez a telepítés azt a gondoskodást, figyelmet, amit kapni fog a lakosságtól.” (Fotó: Sződliget facebook)

Még szintén érdekelheti...