Környezetvédelem

Faültetés az újszülöttek tiszteletére

Amikor fát ültetünk, erdőt telepítünk, a magyarság jövőjéért cselekszünk, hazánkat védjük és támogatjuk – jelentette ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő péntek délelőtt, aki Rétvári Bencével, a térség országgyűlési képviselőjével pár facsemetét ültetett el az Újszülöttek Erdeje Program keretében az Ipoly Erdő Zrt. Kisnémedi melletti területén.

„Ezek a gondolatok a kormányzati intézkedésekben is megnyilvánulnak, s a célokból semmit sem engedtünk a nehéz időkben sem: hazánk erdős területeinek növelése, a jelenlegi 2 millió hektár további 147 ezer hektárral való bővítése. Ez a szám közel 200.000 focipálya méretének felel meg.

Az Újszülöttek Erdeje Program ennek egy különleges eleme, ahol az állami erdőgazdaságok minden, az adott vármegyében született gyermek után 10 fát ültetnek el évente, ami 6-700 hektár erdő gyarapodást eredményez országunkban. A születés hetében az időjárás is szebbik arcát mutatta, és Rétvári Bence államtitkár úrral mi is elültettünk pár facsemetét az újszülöttek erdejében, Pest vármegyében.

A kormány Európában egyedülálló családtámogatási rendszerrel támogatja a családokat, de emellett biztosítjuk azt is, hogy a gyermekek egészséges környezetben nőhessenek fel. Családtámogatások, erdőtelepítések, mi a magyarságba, a magyarság jövőjébe fektetünk!” – fogalmazott a kormányszóvivő.

A környezetvédelem a természetvédelemmel kezdődik, nagyon fontos, hogy ne csak szavakban, hanem a tettekben is mutatkozzon meg a környezetvédelme – emelte ki Rétvári Bence, aki hozzátette: óvjuk és védjük az erdőt.

-Amikor természetvédelemről, környezetvédelemről, a bolygónk védelméről beszélünk, akkor elsősorban a következő generációk életkörnyezetét akarjuk élhetően megőrizni. Ezért döntött úgy a kormány, hogy minden megszületett gyermek után legalább tíz facsemetét ültetünk. Minden évben 150 hektár új erdőt ültetünk annak örömére Magyarországon, hogy mennyi gyermek született, hogy minden gyermek után tíz facsemete fel tudjon növekedni. Örülünk az új élet születésének, a gyermekek születésének, és annak, hogy az ő születésük örömére fákat tudunk ültetni – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki külön hangsúlyozta, hogy Európában Magyarország fordítja a legnagyobb figyelmet a gyermekek születésére, egyetlen ország sincs, amely a teljes nemzeti össztermék 4,5 százalékát költené családpolitikára, mint hazánk.

Szentpéteri Sándor, Kiss László, Szentkirályi Alexandra, Rétvári Bence

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója széles körű szakmai áttekintést adott az erdőgazdálkodásról. Mint fogalmazott, az erdőtelepítéssel is igyekeznek tompítani a klímaváltozás környezeti hatásait. Az állami erdőgazdaság az elmúlt 14 évben 170 hektár új erdővel bővítette az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőt. Az Újszülöttek Erdeje Program keretében évente tíz hektár új erdőt telepítenek Pest vármegyében.

A vezérigazgató elmondta, hogy működési területükön a fő fafaj a cser és a tölgy, melyeket makkból telepítenek.     

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője bejelentette, hogy 2030-ra tízmillió fát ültetnek el az országban, melyben részt vesz az Ipoly Erdő Zrt. is azzal, hogy Pest- és Nógrád vármegyében minden újszülött után elültet tíz fát. Az elmúlt három évben 89 hektáron végzett erdőtelepítést, melyben 27 hektárt tett ki az Újszülöttek Erdeje Program keretében megvalósított faültetés.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...