Sport

Aranyérmes lett a dunakeszi veseátültetett asztaliteniszező a világjátékon

A Szervátültetettek Világjátékán a tizenegy sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

A 45 ország részvételével Perth-ben megrendezett világjátékon 19 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nemzeti válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze az erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott aranyérmet.

Két új világrekord is került a magyar csapat neve mellé: 8 éve veseátültetett dobóatlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben a 2 évvel ezelőtti saját világcsúcsát döntötte meg,

Pengő László szentesi szívátültetett úszó pedig 50 méter hátúszásban állított fel új korosztályos világrekordot a Szervátültetettek Világjátékán.

 A sikeres magyar versenyzők között szerepelt a Dunakeszin élő Szabó Gabriella

 Szabó Gabriella 2012 óta veseátültetett, a sikeres szervátültetés előtt – még a művesekezelés ideje alatt – kezdett el versenyszerűen asztaliteniszezni. Hazai és nemzetközi versenyeken is eredményes sportoló, rutinos versenyző. A tavalyi évben Angliában megrendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságának asztalitenisz versenyéről két ezüstéremmel és egy bronzéremmel tért haza.

A 2023-as Szervátültetettek Világjátékán az egyéni asztalitenisz-versenyt ismét ezüstéremmel zárta, a vegyes párosok versenyén – veseátültetett derecskei társával, Kóka Zoltánnal – bronzérmet szereztek, majd a női párosok versenye hozta el a várva várt aranyérmet: szívátültetett társával, Tóthné Pataki Csillával a dobogó legfelső fokára állhattak, így – egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel – teljes éremkollekcióval fejezte be a nemzetközi versenyt.

Gabriella edzője Lovas Dániel, valamint a Magyar Szervátültetettek Szövetségének asztalitenisz szövetségi kapitánya: Milos Imre.

 Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Még szintén érdekelheti...