Sport

Kyocera Everest Expedíció 2023 – Suhajda Szilárd elérte az alaptábort

2023. április 18-án Suhajda Szilárd hegymászó az előzetes terveknek megfelelően megérkezett a Mount Everest alaptáborába. Ezzel egyidőben sikeresen lezárult a Kyocera Everest Expedíció első fázisa, az úgynevezett előakklimatizációs időszak, mely során a mászó két héten keresztül 4400 és 5800 méter között készült a folytatásra.

A vállalkozás következő fejezetét a tényleges hegymászótevékenység kezdete, illetve a hegyen történő további akklimatizáció jelenti: ezalatt – várhatóan az előttünk álló 3-4 hét során – a hegymászó hozzászoktatja szervezetét a 7-8000 méteres magasságban jellemző légnyomásváltozáshoz, így a ritka levegőhöz, valamint a további mászáshoz és táborozáshoz szükséges felszerelést szállít fel a hegyre – mindezt önállóan, csakis saját erejére támaszkodva.

Suhajda Szilárd március 23-án indult Magyarországról Nepálba, hogy a Himalája hegységrendszerének – egyben Földünk – legmagasabb hegycsúcsára tiszta módszerekkel, mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül kíséreljen meg feljutni. Az Everest 8848 méteres csúcsát magyar állampolgár így még soha nem érte el.

Az legelső palack nélküli megmászás a világhírű páros, Reinhold Messner és Peter Habeler nevéhez fűződik. 1978-ig a szakma és a tudomány úgy vélte, hogy ez egy lehetetlen feladat. Azóta 45 év telt el: az Everest csúcsát elérők alig 2%-a jutott fel palack nélkül a legmagasabb pontra. Ez világszinten alig több, mint 200 megmászást jelent, de jellemzően ezen mászókat is serpa teherhordók vagy komoly háttércsapat segítették. Suhajda Szilárd önálló, független mászóként mozog majd a hegyen, minden felszerelését saját maga szállítja, magaslati táborait egyedül építi ki, és az alaptábor fölött semmilyen egyéb erőforrást, más expedíciók táborait, vagy az előretolt alaptábor szolgáltatásait nem veszi igénybe. A kritikus szakaszokon kihelyezett ún. fix köteleket használja – így tudja magát biztosítani s ezáltal tud egyedül mozogni az útvonalon.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, várhatóan május második felében kerülhet sor.

Még szintén érdekelheti...