fejlesztés

Nemzetgazdasági érdek az ország önellátását segítő beruházások támogatása

A jelenlegi veszélyes időkben nemzetgazdasági érdek, hogy ösztönözzük az önellátást erősítő, az ország kitettségét csökkentő beruházásokat – hangsúlyozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Klimex Medical Kft. új egészségipari beruházásának átadásán kedden Veresegyházon.

„Azt ünnepelhetjük most, hogy a magyar gazdaság újra erősödött” – jelentette ki az államtitkár. Hozzáfűzte, a magyar gazdaság önellátását erősíteni kell, erre mutatott rá a koronavírus-járvány, és a kormány célja, hogy az elhúzódó háború alatt is erősítse a magyar gazdaság ellenállóképességét és válságállóságát.
    Ma már lényegesen válságállóbb a gazdaság, mint 2010-ben volt, amikor az adórendszer büntette a teljesítményt – jegyezte meg a Tállai András. Közölte: „mi azt valljuk, hogy a gazdaság irányítása akkor sikeres, ha a vállalkozások sikeresek”.
    „Az elmúlt évtizedben a GDP-arányos adóterhelést 40-ről 34 százalékra csökkentettük, ma Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, és a személyi jövedelemadó terén is dobogósok vagyunk” – fejtette ki. Hozzátette, a kormány jelentősen csökkentette a feketegazdaság mértékét, azaz a be nem fizetett áfa arányát 22 százalékról 5 százalékra csökkentette.
    Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére 4,6 százalékos növekedést ért el tavaly, az utóbbi 10 év mindegyikében nőttek a reálbérek, a nyugdíjak vásárlóereje 20 százalékkal emelkedett.
    A magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikere, mára elért válságállósága nem pusztán kormányzati, hanem a gazdasági szereplőkkel közösen elért eredmény – állapította meg az államtitkár.
    Leszögezte: fenntartható gazdasági növekedés csak fegyelmezett gazdálkodással érhető el, a kormány céljai közé tartozik a magas foglalkoztatottság megőrzése, a költségvetési hiánycél és az államadósság mérséklése, az infláció egyszámjegyűre szorítása. Már a piac is méltányolja a sikereket, ami a kötvénykibocsátásokból érzékelhető – jelezte.
    Felidézte, hogy a kormány a koronavírus-járvány idején indította el az Egészségipari Támogatási Programot, amelynek célja a magyar egészségipari önellátás megerősítése volt, és a projekt keretében országszerte 87 milliárd forintnyi egészségipari beruházás valósult meg.
    A Klimex Medical Kft. fejlesztéséről szólva Tállai András elmondta, hogy a cég az ágylámpasávok tekintetében ma is 60 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai piacon, a 690 millió forintos beruházásának köszönhetően a vállalat a gyógyászati gáz piacán is hasonló pozíciókat érhet el. „Csúcsminőségben gyárthatják eszközeiket, köztük olyanokat, melyeket évtizedek óta külföldről kellett beszerezni, ezzel is erősödik az ország önellátása, jó helyre került a támogatás” – fogalmazott Tállai András.
    Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) az ünnepségen arról beszélt,  hogy „Veresegyház az innováció városa, itt újító emberek élnek”, és a jól működő önkormányzat segíti a vállalkozásokat, hogy „az innovációs erő beköltözzön” azokba.
    Ez Magyarország egyik legjobban fejlődő térsége, ahol megvannak azok a jó ötletek, amelyek mellé a magyar kormány oda tud állni – jelentette ki Tuzson Bence.
    Lászlóffy Miklós, a Klimex Medical Kft. ügyvezetője elmondta, termékeiket már világszerte forgalmazzák, nem csak a környező országokban. A beruházásnak köszönhetően az üzem területe háromszorosára nőtt, és 25-30 embernek adnak munkát.
    Közölte, hogy már több mint 19 ezer kórházi ágy mellett vannak telepítve eszközeik, például a Honvédkórházban, illetve részt vettek a járványkórház felszerelésében is. Szólt arról is, céljuk, hogy függetlenek legyenek a külföldi beszállítóktól.

MTI

Még szintén érdekelheti...