Kitekintő

Helytörténet és közösségépítés

2023. április 17-én került megrendezésre a városi helytörténeti vetélkedő, melynek fő témája az alagi lóversenyzés volt. Kárpáti Zoltánnétól, a Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola vezetőjétől, a rendezvény háziasszonyától megtudtam, hogy ebben az évben a város négy iskolájából összesen nyolc csapat indult a megmérettetésen. A 24. alkalommal megrendezett eseményre Dióssi Csaba is ellátogatott.

 Büszkeséget és bátorítást érezhettek a gyerekek, mikor a polgármester úr a résztvevőket köszöntötte. Elmondta, mennyire fontos városunk történetének ismerete ahhoz, hogy településünkön egy jó hangulatú, összetartó, a város érdekében tenni akaró közösség működhessen. Ezt követően Dallos Gyula miniszteri biztos, Magyarország örökös bajnoka, Dunakeszi díszpolgára elismeréssel beszélt városunk fejlődéséről, a helyi iskolákban folyó oktató, nevelő munka magas színvonaláról és a helytörténeti vetélkedő fontosságáról.

A főszervezőktől, Kárpáti Zoltánnétól és dr. Kerekes Dórától, a Révész István Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjétől megtudtam, hogy a versenyt komoly felkészítő munka előzte meg. A rendezvény honlapján található összefoglaló anyag mellett egy buszos városnézésen is voltak a csapatok Dórával, melyen a versenyzők átfogó ismereteket szereztek városunk történetéről. Egy másik napon pedig látogatást tettek az Alagi Lóversenypálya és Tréningközpontban, ahol Lőrincz Róbert, a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár szakmai igazgatója és Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke mesélt a fiataloknak a lóversenyzés világáról, Alag történetéről. Sokrétű előzetes felkészülés után érkeztek a csapatok a hétfői megmérettetésre, melyről dr. Kerekes Dóra a tőle megszokott lelkesedéssel mesélt: „A verseny jellegzetessége, hogy fölhasználva az online világot, a digitális eszköztárat, de a személyes kapcsolatokat nem kizárva belőle, egy olyan vetélkedőt tudtunk létrehozni Kárpáti Zoltánné igazgató asszonnyal, ami érdekes lehet a XXI. század fiataljai számára.

Nyolc állomást alakítottunk ki, a csapatok akadályverseny-szerűen két órán keresztül folyamatosan haladtak helyszínről helyszínre. A játékok változatosak voltak, a feladatokat úgy dolgoztuk ki, hogy fizikai és szellemi igénybevétel is legyen, tapasztalataink szerint így sokkal jobb teljesítményt tudnak nyújtani a tanulók. Nagyon örülök annak, hogy tetszik nekik, hogy jól érzik magukat, miközben sok tudást gyűjtenek össze a verseny során.”  Volt szabadulószoba (Gál Erzsébet szervezésében), falmászás (Székely Vid és Perényi Dorka segítségével), kézműves és digitális feladatok (lovas mozgókép készítése, Kahoot!, digitális puzzle). A zsűri tagjainak (Csonka Mária, Lőrincz Róbert és Szabóné Ónodi Valéria) nem volt könnyű dolguk, amikor összesítették az eredményeket, hiszen a csapatok nagy felkészültségről tettek tanúbizonyságot. A Dallos Gyula által felajánlott serleget, valamint a helytörténeti vetélkedő emlékérmeit és a Kárpáti Zoltánné által ajándékozott professzionális vlogger szetteket a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola Kerek asztal lovagjai csapata (Gróza Lili, Lőrincz Jázmin, Szilágyi Flóra, Tajti Dániel) és felkészítő tanáruk, Bodnár Katalin Andrea vehette át. Idén a verseny emlékérmével tüntették ki Majorné Máté Gabriellát, aki hosszú éveken át, egészen nyugdíjba vonulásáig, a Bárdos iskola csapatainak felkészítő tanára volt. A szervezők a verseny végén köszönetet mondtak a diákoknak, felkészítő tanáraiknak, és mindazoknak, akik hozzájárultak az esemény sikeres lebonyolításához.

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a résztvevők egy fantasztikus jutalomban részesültek még. Májusban, közösen látogathatnak el Száraz György vezetésével a Kincsem Parkba egy galoppversenyre, ezzel is kapcsolódva a vetélkedő fő témájához, a lóversenyhez.

Balogh Edit

Még szintén érdekelheti...