Környezetvédelem

Nyíri Márton: Mostanra nem az önkénteseket, a szemetet kell vadászni a köztisztasági napon

„2023. április 29-én, szombaton délelőtt lezajlott a Dunakeszi Önkéntes Köztisztasági Nap. Az eseményt immár 12 éve, azaz 2011 óta a szervezzük. Városszerte 367 önkéntes lakótársunk jelentkezett munkára. EZÚTON IS KÖSZÖNJÜK MINDEN ÖNKÉNTES   MUNKÁJÁT! A csapatok visszajelzései és saját tapasztalatok alapján is látszik, hogy az elmúlt tíz évhez képest az illegális hulladéklerakás látványosan szorul vissza Dunakeszin. Mondhatjuk, hogy az előző években az embereket kellett vadászni a szemétszedéshez, mostanában azonban fordult a trend, és már a szemetet kell vadásznunk, szerencsére évről évre több jelentkezővel” – jelentette be a városi sajtó képviselőinek eljuttatott beszámolójában Nyíri Márton alpolgármester, aki immár 12 éve szervezi csapatával az önkéntes köztisztasági napot.

367 önkéntes szedte a mások által eldobott szemetet

-Ezzel együtt végül 21 helyszínen több száz zsáknyi hulladékot gyűjtöttünk össze, e mellett több tucat deponált kupacot képeztünk. Idén a legjellemzőbb hulladékok voltak: ásványvizes palackok, üdítős dobozok, autógumik, csomagolóanyagok, bontási hulladék, hungarocell, beszáradt festékmaradványok. Ezzel kapcsolatban elmondanám, hogy értetlenül állunk az ilyen környezetszennyező cselekmények előtt, hiszen ezen hulladékok nagy részét a házhoz menő, szelektív zsákos gyűjtési rendszerben vagy a folyamatos lomtalanítás rendszerében elvisszük háztól, másrészt évek óta lakossági szelektív gyűjtőudvar (ÖKO-udvar) működik Dunakeszin (Dunakeszi, Alagi utca 1., részletesebben: https://www.dkkozuzemi.hu/hulladekszallitas/specialis-lakossagi-hulladekgyujto-pont-dunakeszi), amely nyitvatartási időben számos hulladékfajtát fogad, méghozzá külön díj megfizetése nélkül azoktól a dunakeszi lakótársainktól, akik rendelkeznek közszolgáltatási szerződéssel.  A Köztisztasági Napon összegyűjtött hulladékot a Közüzemi Kft. szállítja el, köszönjük munkájukat és segítségüket – ismertette az alpolgármester.

            Nyíri Márton köszönetet mondott a velük együttműködő cégeknek is: a BIBO Kft. zsákokkal, gumikesztyűvel és környezetbarát kézfertőtlenítő szerrel, az Auchan zsákokkal, ásványvízzel, csokival, almával és kesztyűkkel, a Madách úti CBA zsákokkal, almával és ásványvízzel, a Toldi úti SPAR 2×50.000 Ft-os vásárlási utalvánnyal, a Bauhaus szintén zsákokkal és kesztyűkkel támogatta az akciót, ilyen módon összeadva a szükséges eszközök tetemes részét.  A többi eszközről Dunakeszi Város Önkormányzata gondoskodott, külön köszönjük a beszerzést Ignéczi Istvánnak. Az akciónapra több mint 20 csapatot szerveztünk, akik az alábbi területeket tisztították meg: a teljes Duna-part, a Gyártelepi parkolók és a Klapka utca környéke, a Kosztolányi út végi kiserdők és az épülő Diáknegyed körül, a Tóváros bizonyos területei, a Körönd, Lányi Ferenc Park, Béke út környéke, a Barátság úti lakótelepen több helyszínen is, a Rákóczi úti küzdősport klub és környéke, a Szabadság-tér és környéke, a Csikófarkas élőhely (védett terület), a vizes kerteknél a Hét Forrás környéke, a Fő út mentén, a VSD öt telephelye és környéke, a Weöres Sándor utca vége, a Pipa utca mentén a lovasiskola mellett, a Toldi lakóparknál lévő töltés mögött.

Köszönet az önkénteseknek és a támogató cégeknek

Az idei Köztisztasági Napon részt vettek és még tisztábbá varázsolták Dunakeszit: Nyugdíjas Kirándulóklub Kovács Ilona és Zupka Sándor vezetésével, Göndör Beáta, Kovács Ildikó, Molnár László, Antal László és felesége, Egri Barbara és családja, Csoma Attila önkormányzati képviselő és csapata, Tóth Zsolt, Tóth Dominik, Balogh Beatrix, Garay Márton, ifj. Kolcsár István, Mácsai Norbert, Kánai Zsuzsa és családja, Gógucz Lilla és családja, László Erzsébet, Bilinszky Ferenc önkormányzati képviselő, a Fidelitas Dunakeszi Szervezete Szendrei Zsolt vezetésével, Élő Reménység Baptista Gyülekezet Szűcs Petra vezetésével, Természetesen Dunakesziért Egyesület Rácz Emese és Csoma István vezetésével, Tóvárosi lakók Bartók Mária és Sipos Dávid alpolgármester vezetésével, Dióssi Csaba polgármester, Szabó József önkormányzati képviselő családja és csapata, Seltenreich József önkormányzati képviselő és csapata, Matyák László és családja, Végh Gabriella és családja, Mócsy Anita és családja, Kundlya Zsófi és a VSD Cheerleader csapata, Fábián Anikó és családja, Juhász Ádám alpolgármesteri megbízott és csapata, Gyócsos Diána, Hollósy-Szentpéteri Katalin és családja, Heininger Anita és családja, Tóth Loránd, a Börzsöny Alapítvány lelkes csapata, a Rozmaring Erdei Iskola csapata Perényi Dorottya vezetésével, Sebő Csilla és családja, Szalkainé Tóth Tímea és családja, Godó Bozán Csilla és családja, a Mi Hazánk dunakeszi csapata, Szentesi József, Lettner Annamária, a Városi Sportegyesület Dunakeszi hat csapata Szathmáry Eszter koordinálásával, Pethő Krisztián önkormányzati képviselő és a Fenyő Lakópark csapata, Vér Imre és lovas tanítványai, Benkő Tamás önkormányzati képviselő és csapata, Dunakeszi Kistérségért Egyesület csapata Rózsavölgyiné Somogyi Hedvig vezetésével, Lukácsi Bálint önkormányzati képviselő, György László, Lőrincz László, Erdész Bence, Molnár Zoltán és családja, Joó Gábor és családja, Pék Ádám és csapata, Márton Györgyi és családja, Busa Andrea és családja, Hegedűs Nagy Katalin és családja, a Szent Mihály Egyházközség tagjai már május elején mintegy 50 fővel tették rendbe és tisztították meg a Szent Mihály Templom és a plébánia környékét Szabó József önkormányzati képviselő vezetésével és mindazok, akik nem regisztráltak ugyan, de mégis bekapcsolódtak a munkába egy-egy helyszínen.

„Köszönjük a munkájukat! Minden Dunakeszi Lakótársunktól és a városunkba látogatóktól tisztelettel kérjük, hogy becsüljük meg a közös munkát azzal, hogy a hulladékgyűjtés szabályait betartjuk!” – kéri Nyíri Márton, a város alpolgármestere.

Fotók: Nyíri Márton Facebook-oldaláról

Még szintén érdekelheti...