Környezetvédelem

Püspökszilágyi mintaprojekt mutathat utat az egész országnak a klímaváltozás elleni küzdelemben

Mindannyian a saját bőrünkön érezhetjük a klímaváltozással járó kiszolgáltatottságot. Az éghajlatváltozás okozta kihívásokra válaszul térségünkben Püspökszilágyon olyan mintaprojekt jött létre, mely utat mutathat az egész ország számára – szemlézte a Magyar Nemzet cikkét a 0627.hu.

A lap számos szakembert megszólaltatott arra a kérdésre keresve választ, hogy mit tehetnek a jövőben a kiskerttulajdonosok, akiket a klímaváltozással megjelenő egyre szélsőségesebb időjárásszámos kihívás elé állít. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék egyre többszöri előfordulása és az aszály is hozzátartozik a magyar nyarakhoz, ezekhez a kihívásokhoz is alkalmazkodni kell a kertekben.

A lakosságnak és az önkormányzatoknak együttesen kell felfogniuk az esővizet

A szakértők egyöntetűen arra figyelmeztetnek, hogy Magyarországon jelenleg a meglévő infrastruktúra nem elégséges a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadékvíz megtartására. A lakosságnak és az önkormányzatoknak együttesen kell felfogniuk az esővizet, hogy az villámárvizek ne okozzanak fennakadásokat.

Tordai Sándor, Püspökszilágy polgármestere is egyetért a közösségi fellépéssel. A települést pár éve elöntő villámárvíz után magyar mintaprojekt született: a LIFE program. Olyan természetes anyagokból épülő, vízmegtartó rendszereket kerestek, amelyek megoldást jelentettek a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék megfékezésére és tárolására.

Püspökszilágyon nem láthatunk tájidegen betonmonstrumokat, a helyiek visszatértek a hagyományos, kis léptékű vízmegtartáshoz. A tetőkről, illetve a burkolt felületekről érkező csapadékvizet (az úgynevezett szürke vizet) gyűjtötték össze, amelyet sokrétűen lehet hasznosítani, így nincs pazarlás. Mivel a csapadékvíz nem a csatornába, hanem mesterséges tavakba kerül, a településen élőknek már nem kell sem a villámárvizektől, sem aszálytól tartaniuk.

„A következő években nem ivóvízzel fogják az autókat mosni vagy a parkokat, kerteket öntözni. A helyi csapadékvíz összegyűjtésével a locsolóvíz-szükséglet hetven-nyolcvan százalékát is fedezni lehet” – mondja el a lapnak a polgármester.

A püspökszilágyi LIFE-projekt utat mutat az egész ország számára

Vízmegtartás nélkül óriási problémáink lesznek. A víznek visszaadott területekkel viszont működőképes, ember és természet harmóniáján nyugvó környezetet alakíthatunk ki, amely ellenállóbb a klímaváltozás okozta kihívásokra. Az elmúlt évek Püspökszilágyon megmutatták, hogy az új vizes területek létrehozásával javultak az élővilág életfeltételei, illetve a visszatartott víz komoly hasznot hajt a településnek. Rekreációs és turisztikai érték, hiszen a természetes vízpart embernek, állatnak egyaránt kincset jelent. Nőtt a táj biodiverzitása, a növény- és állatvilág feldúsult.

A mintaprojekt utat mutat az egész ország számára. Mára Magyarország minden megyéjében készülnek hasonló, kis léptékű, természetbarát megoldások, amelyek képesek csökkenteni a klímaváltozással járó kiszolgáltatottságot. Idén további 25–30 településen kezdődhet el hasonló LIFE-projekt.

Az éghajlatváltozás okozta kihívásokra tehát megvannak a válaszok, ha együtt dolgozunk, lesz mivel locsolnunk.

A Kossuth Rádióban is beszámoltak a falu vízvédelmi projektjéről

A Kossuth Rádió két alkalommal is járt a településen és készített helyszíni riportot a témában. A Július 5-i adásban a falu környezet és vízvédelmi projektjét mutatják be. A helyiek több különböző megoldás kombinálásával érték el az árvízveszély csökkenését, az aszálykárok mérséklését, illetve másodlagos célként a helyi élőhelyek és ökoszisztéma-szolgáltatások javítását. A július 5-i adást ide kattintva hallgathatja meg.

Fotó: Mirkó István

Még szintén érdekelheti...