Dunakeszi

Fazekas-napok

A Dunakeszi Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola közössége 2005 óta a madarak és fák napjához kapcsolódva ünnepli az iskola névadóját, Fazekas Mihályt.  

Az idei iskolanapok május 11-én, csütörtökön reggel a virágozással kezdődtek, ahol az osztályok képviselői egy szál virággal tisztelegtek Fazekas Mihály irodalmi és természettudományos munkássága előtt. „A virágozáshoz minden évben olyan virágokat választunk, amelyekről akár a Füvészkönyvben is olvashattok, azaz a 18-19. század fordulóján is ismert növények voltak a korabeli Magyarországon: liliom, rózsa, tulipán” – mesélte Papné Szalai Csilla intézményvezető a tanulóknak. A virágozás után a Fazekas-díj átadására került sor. Az iskola tantestülete minden évben titkos szavazással dönt arról, ki kapja meg a díjat a kiemelkedő munkát végző pedagógusok közül. A rangos elismerést idén Bánki Teréz vehette át az igazgatónőtől.

A Fazekas-napok első napja az ünnepélyes hangulatú Gálával zárult. „…az idő múlhat, a szépség és a jóság, a szeretet és az igazság nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság, s ezekből annyit kap mindenki, amennyit megérdemel” – ezzel a Fekete István-idézettel köszöntötte a közönséget az igazgatónő, majd így folytatta: „És itt, a Fazekasban, bár az évek során kétszer-háromszor annyian lettünk, mindenkinek jut mindenből. Mégse fogy el, hiszen hiába kapunk többen, többen is tudjuk továbbítani: kicsit olyan ez, mint a mesebeli terülj asztalkám. Mindig abból van a legtöbb, amire a legnagyobb szükség van. Iskolánk elmúlt évtizedei bebizonyították, hogy így van: a tanévek során a tanulni vágyó diákok a rengeteg tudás mellett sűrűn kaptak elismerő kézfogást, baráti vállveregetést vagy éppen biztató, esetleg együttérző ölelést – kinek mikor mire volt szüksége. Ha emlékeznek erre, akkor biztosan jókor érkezett. Ha arra emlékeznek, amit egy-egy órán hallottak, láttak, tanultak, ha most abból élnek, amit itt tanultak, akkor erre az útravalóra volt szükségük. Az itt tanító kollégák a megmondhatói, hogy a kötelezően átadandó tudás mellett, mi mindennel gazdagították tanítványaikat, az iskolát és biztos vagyok benne, hogy egymást is az évek során.”

Ezen az estén mindannyian gazdagodtunk, hiszen a gálán szereplő gyerekek és felkészítő tanáraik szívvel-lélekkel készültek arra, hogy megmutassák mindazt a csodát, ami a szürke hétköznapokat színesebbé teszi.

A felemelő pillanatokkal kezdődő megemlékezéssorozat pénteken osztályprogramokkal folytatódott. Voltak, akik a Füvészkertben jártak, mások erdei iskolai programon vettek részt Királyréten. A kirándulások egy részét ugyan elmosta az eső, de az osztályfőnökök játékos közösségépítő feladatokkal kárpótolták a nebulókat. A diákok totót töltöttek ki Fazekas Mihályról, fűszernövényekkel ismerkedtek, társasjátékoztak, sportoltak. Az aulában Horváth Ferenc, Európa-bajnokságot nyert dunakeszi galambász bemutatóját nézték meg az alsó tagozatos gyerekek.

A Fazekas-napokon az iskola tanulói és pedagógusai igazán megható, színes és élménygazdag programokkal tisztelegtek a névadó emléke előtt.

Balogh Edit

Még szintén érdekelheti...