Kultúra

Ne add fel az álmaidat! – Óz, a nagy varázsló

„Legyetek büszkék arra, akik vagytok,

és soha ne kételkedjetek magatokban!”

(Glinda, a jó boszorkány)

2023. május 25-én és 26-án mutatták be a VOKE Művelődési Központban az Óz, a nagy varázsló című zenés mesejátékot a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola színjátszós és zenetagozatos növendékei. A címszerepet az iskola egykori zenetagozat vezetője, Altsach Gergely játszotta, aki jelenleg a Fővárosi Operett Színház művésze. A darab érdekessége, hogy a negyven gyermek mellett az iskola néhány vállalkozó szellemű pedagógusa is színpadra állt.

Városunk önkormányzatának meghívására a családok ingyenesen nézhették meg a csütörtök esti előadást, mely Nyíri Márton alpolgármester megszívlelendő gondolataival kezdődött: „Ma este a lehető legjobb helyre jöttek, jöttetek, hiszen az egyik legszebb mesét nézhetitek meg. Minden mesének van tanulsága. Ennek a mesének az egyik az, hogy együtt mindig többre megyünk, mint egyedül. Az is tanulság, hogy senki nem tökéletes, ugyanakkor mindenkiből ki lehet hozni a megfelelő adottságokat.”

Ezt követően Hoványné Martikán Erika, a színjátszó csoport vezetője, a darab rendezője és forgatókönyvének írója köszöntötte a nézőket. Bevezetőjében büszkén beszélt a gyerekek hozzáállásáról, akik olyan lelkesen, őszinte átéléssel játszottak az öt előadás alatt, hogy ez felnőtt, tapasztalt színészeknek is óriási teljesítmény lenne.

„Minden bemutató mögött egy nagy csapat áll, nélkülük nincsen siker, tartja a színházi és filmes szakma. Pontosan így van ez a mi esetünkben is” – folytatta a rendező, majd köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül az öt bemutató nem jöhetett volna létre. Elsőként a városvezetésnek, majd Csoma Attilának, a VOKE József Attila Művelődési Központ vezetőjének és munkatársainak. Ezt követően közvetlen segítőinek: Márkus Erzsébetnek és Pohl Istvánnak a dalok betanításáért, Gyúró Tamásnak a rendkívül látványos koreográfia megálmodásáért, megtanításáért. Vörös Istvánnak, Praszna Józsefnek, Malya Balázsnak és Halász Gábornak a technikai háttér igényes, színvonalas összeállításáért és biztosításáért. Háláját fejezte ki a jelmezek tervezéséért és elkészítésükért Verebes Anikó szülőnek és a Nyugdíjas Kiránduló Klub lelkes segítőinek, valamint a hagyományos díszletelemekért Filyó Gábornak, Filyó Györgynek és az iskola karbantartóinak. Majd így folytatta: „Nagy boldogság számunkra, hogy Andrés Mariano Ortega és Erős Ervin zeneszerző csodálatos dalait volt lehetőségünk beépíteni az előadásunkba Zalán Tibor dalszövegeivel.”

 A pénteki bemutatón nagy szeretettel üdvözölték a nézőtéren Erős Ervin zeneszerzőt, aki személyes jelenlétével tisztelte meg az előadást.

„Vajon mitől aktuális ez a több, mint 100 éve megírt történet?” – tette fel a kérdést a színjátszók vezetője. „Mert minden korban és minden korosztálynak fontos üzenetet fogalmaz meg, miszerint, gyakran észre sem vesszük, hogy mindazt, amit keresünk, hiányolunk magunkban, az bennünk van, csak el kellene hinni.”

S valóban. A színpadra lépő gyermekek példát mutattak nekünk, felnőtteknek. Példát kitartásból, szorgalomból, lelkesedésből, elhivatottságból. Mindannyian hittek abban, hogy valódi színészek. Fergeteges táncjelenetek, kristálytiszta énekhangok, virtuóz játék. Ez jellemezte őket. Hittek magukban, az őket tanító, segítő felnőttekben, s ez óriási sikerre vitte a darabot, melyre október óta, heti 3-4 alkalommal próbáltak.

Záró gondolatként Hoványné Martikán Erikát idézném: „Elképesztően nagy munka egy ilyen próbafolyamat, megterhelő gyereknek, felnőttnek egyaránt, de nem áldoznánk annyi időt és energiát rá, ha nem gondolnánk úgy, hogy megéri. Szépen lassan a próbák során megérik a karakter, a gyerekek elkezdik élvezni a folyamatot, belehelyezkednek a szerepekbe. Azokat a csillogó szemeket érdemes nézni, nemcsak az előadáson, hanem a próbákon is. Mindannyiunknak meghatározó, semmihez sem hasonlítható élményt ad a színjátszás. Én ebben hiszek már több mint 20 éve.” 

Balogh Edit/Dunakeszi Polgár

Még szintén érdekelheti...