Sport és turizmus

Lenyűgöző látványt nyújtott a III. Dunakanyari hajós felvonulás

Ragyogó időben, csodálatos környezetben rendezték meg a III. Dunakanyari hajós felvonulást, melyet a szobi hajókikötőben horgonyzó MAHART-PassNave impozáns Budapest nevű hajójának fedélzetén tartott sajtótájékoztató után a dunakanyari települések országgyűlési képviselői, Rétvári Bence és Erős Gábor indítottak el, s egyben megnyitották a dunakanyari turisztikai idényt.

 Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese bevezetőjében köszönetet mondott Spányik Gábornak, a MAHART-PassNave Kft. vezetőjének és munkatársainak, akik nélkül – az előző két nagy sikerű hajós felvonulás után – nem jöhetett volna létre az idei program, melyre 96 hajóval regisztráltak. Majd arról beszélt, hogy a Szobtól Verőcéig vonuló különleges hajók között van a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének dunaújvárosi aknamentesítő hajója és a katasztrófavédelem két hajója is.

A kanyargó Duna fölé emelkedő Börzsöny és a Pilis hegység természeti szépségét hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője, aki szerint Magyarország egyik legszebb természeti adottságú tájegysége a Dunakanyar. – A látványos hajós felvonulás egyszerre népszerűsíti a Dunakanyart, a dunakanyari hajózást – fogalmazott Rétvári Bence, aki bejelentette, hogy a térség polgármesterei és a turizmusban dolgozó szakemberek jelenlétében a hajós felvonulás elindításával együtt megnyitják a turisztikai idényt is.

A Dunakanyar természeti szépségének és vonzerejének hangsúlyozása mellett ismertette azokat a fejlesztéseket, melyek a helyben élők és a régióba látogatók kényelmét szolgálják.  

„A Dunának ezen az oldalán és a másik oldalon is arra törekedtünk, hogy minél komfortosabban, minél sokrétűbb programokkal tudja mindenki eltölteni a szabadidejét. Felújítottunk három hajókikötőt, három kisvasútvonalat, forgalomba helyeztük az emeletes vonatokat. Építettünk két új csónakházat. Kerékpárutakat újítottunk fel, újat építettünk Szob és Ipolydamásd között, bringaparkok épültek. Igyekszünk a megállókat is egyre komfortosabbá tenni. Újabb és újabb erdei szálláshelyek, és különleges élményeket nyújtó helyek jönnek létre az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából.”

„Minden évben újabb turisztikai fejlesztéseket találhat az, aki a Dunakanyarba érkezik. Nyitott karokkal várunk mindenkit” – emelte ki Rétvári Bence.

A térség országgyűlési képviselője elismeréssel beszélt a több tízezer embert szállító dunakanyari hajókörjáratok, az évente százezernél is több utast vonzó kisvasutak népszerűségéről.

Erős Gábor országgyűlési képviselő a kanyargó Duna és a Pilis hegység páratlan szépségét méltatta köszöntőjében. – A mi térségünkben turisztikai szempontból kiemelt helyet foglal el Esztergom és a Dunakanyar, melyek vonzerejét igyekszünk helyi fejlesztésekkel növelni – mondta.  

A jó öreg Dunán méltósággal úszó Budapest után közel száz hajó indult el a szobi kikötőből, melyek csodálatos látványa kápráztatta el a „flottát” a parton egészen Verőcéig követő nézőket.

A visegrádi vár „magasságában” a nemzeti színű füstgyertyákat Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és a két országgyűlési képviselő gyújtotta meg, melyek színpompás képet festettek a Duna fölé.

A hajó fedélzetén a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar művészei és Spy the Ghost zenélt. Verőcére érve pedig a parton beach partyval folytatódott a program egészen délután két óráig. Az eseményt a MAHART, a Dunakanyari Védegylet Alapítvány és az Aktív Dunakanyar csapata szervezte.

Vetési Imre/Dunakanyar Régió

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...