Nyár 2023

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme egy tanácsadó cég szerint

Jogviszonytól is függ a nyáron munkát vállaló 25 év alatti diákok nettó jövedelme, nem mindegy ugyanis, hogy a tanulók iskolaszövetkezeten keresztül vagy közvetlenül a társaságnál helyezkednek el, esetleg egyszerűsített foglalkoztatásban vállalnak munkát – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég csütörtökön az MTI-vel.

A munkából származó jövedelem után a diákok többsége nem fizet szja-t a 25 év alatti fiatalok kedvezményének köszönhetően. A foglalkoztatótól származó önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozik az szja-kedvezmény, amely havi 499 952 forintig érvényesíthető.
    Kiemelték, hogy optimális esetben a diák bruttó és nettó jövedelme azonos, ami iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatásnál érhető el. A 25. életévének betöltéséig a tanuló, hallgató nem fizet sem személyi jövedelemadót, sem járulékot, sőt a foglalkoztatót sem terheli szociális hozzájárulási adó megfizetési kötelezettség.


    A társaságnál munkaviszonyban foglalkoztatott tanuló a kedvezmény feltételeinek teljesülésekor ugyan szja-t nem fizet, de jövedelméből a munkáltató levonja a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot.
    Ha a diák megbízási szerződés alapján dolgozik, akkor az önálló tevékenységből származó jövedelmekre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani a járulékot. Ez csak akkor kell fizetni, ha a diák részére fizetett díj eléri a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát vagy naptári napokra annak 30-ad részét, ami napi 2320 forint.


    Mindezek mellett a diák egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban is vállalhat munkát mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkára, illetve alkalmi munkára, ide tartozik a filmipari statiszta is. Az alkalmi munkánál legfeljebb 5 egymást követő napig, egy hónapon belül legfeljebb 15 naptári napig, és egy éven belül legfeljebb 90 napig létesíthető határozott időre munkaviszony.
    Fontos, hogy egyszerűsített foglalkoztatásnál a diák jövedelme nettó, mivel sem szja-t sem járulékot nem fizet, ugyanis a munkáltató fizeti a közterhet.


    Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimumnál 87 százaléka jár.  A filmipari statiszta napi nettó jövedelme 2023-ban legfeljebb 27 800 forint lehet. Eddig az összegig nem kell jövedelmet megállapítania, ezért erről bevallást sem kell benyújtania.


    A 18. életévét betöltött diák egyéni vállalkozóként is dolgozhat. A Moore Hungary szerint ebben az esetben az átalányadózás kedvező, mivel az éves minimálbér felét el nem érő jövedelme mentes az adó alól, amely 40 százalékos költséghányadnál 2,32 millió forint bevételt jelent adó- és járulékmentesen a diák számára.

Még szintén érdekelheti...