aktuális

A Tiszta udvar, rendes ház! önkormányzati program ösztönzőleg hat a dunakeszi ingatlantulajdonosokra

Dunakeszi Város Önkormányzata 2016-ban indította el újra a korábbi években is népszerű Tiszta udvar, rendes ház! programot, amely érzékelhetően napjainkban is ösztönzőleg hat az ingatlantulajdonosokra, amiről a rendezett utcaképek, a szép, virágos belső udvarok, gondozott kertek tanúskodnak – nyilatkozta lapunknak Nyíri Márton, környezetvédelmi alpolgármester, akitől azt is megtudhattuk, hogy az újraindítás óta közel kétszáz ingatlantulajdonos környezetszépítő tevékenységét ismerte el az önkormányzat.

Jó érzés látni, hogy a kitüntetett ingatlantulajdonosok milyen büszkén veszik át a Tiszta udvar, rendes ház! elismerő táblát – mondta a minap Nyíri Márton, amikor Juhász Ádámmal, Dunakeszi Alag városrész alpolgármesteri megbízottjával a hangulatos Kismarton utcában az egyik igényesen kialakított családi ház tulajdonosainak, Lipák Edvinnek és feleségének, Lipák-Hosszú Nórának átadták az elismerő táblát.

Nyíri Márton alpolgármester, Lipák Edvin és felesége, Juhász Ádám Dunakeszi Alag alpolgármesteri megbízott

Az alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat által alapított, jelentős erkölcsi közmegbecsülést kifejező Tiszta udvar, rendes ház! táblát azon ingatlantulajdonosok érdemelhetik ki, akiknek a háza előtt is szép, rendezett az utcakép is.

A Lipák házaspár díjazott kertje, belső udvara

Értékeljük, ha minél zöldebb, gondozottabb az utcafront, mellyel az ingatlantulajdonos hozzájárul a rendezett városkép kialakításához. Ezt a cél szolgálja például a Zöld balkon! tábla odaítélése is, melyet egy lakótelepi lakótársunk ötlete alapján vezettünk be, amivel a szép, gondozott, zöld növényekben gazdag erkélyek, balkonok tulajdonosait jutalmazzuk – ismertette az alpolgármester.

A város és polgárai közös összefogással szépítik Dunakeszit

Nyíri Márton kérdésünkre hozzátette: azt tapasztaljuk, hogy az elismerést elnyerő ingatlantulajdonos környezetében élőket is arra inspirálja, hogy családi házuk vagy balkonunk szépítése révén ők is elnyerjék az önkormányzat elismerését.

– Örömmel mondhatjuk, hogy egyre több szomszédnak adhatjuk át a táblát, hiszen a dunakesziek döntő többsége igényes lakókörnyezetére, gondozza, ápolja, szépíti otthonát.

A város környezetvédelmi alpolgármestere kiemelte, hogy a lakosság és az önkormányzat közös összefogása révén évről évre szebb lakókörnyezetben élhetnek Dunakeszi lakói.

Az önkormányzat nagy ívű zöldterület-fejlesztési programot valósít meg a városi főkertész szakmai irányításával. Évente 1000 fát ültetünk, idén például 24 ezer tő virág díszíti a várost, megújulnak a parkjaink, a köztereink. Legújabb büszkeségünk a vadregényes és gyönyörű természeti környezetté formált Kiscsurgó-völgye, amellyel Dunakeszi immár másodszor nyerte el a Településfejlesztési díjat, de említhetem a Kegyeleti park látványos és méltóságteljes „újjászületését” is – sorolta Nyíri Márton alpolgármester, aki elismerését fejezte ki a Lipák házaspárnak, akik igényes otthonukkal hozzájárulnak a szép, rendezett városkép kialakításához.

 A Tóváros egyik legszebb családi háza

Közel három éve vásároltuk meg az ingatlant, amely adottságai révén jó lehetőséget kínált arra, hogy saját igényük szerint alakítsuk át. Gondos előkészítés és tervezés után rengeteg munkával sikerült egy szép, a mi kényelmünket és igényüket kiszolgáló, az ízlésvilágunknak teljes mértékben megfelelő ideális környezetet létrehozni. Édesapámmal, a feleségemmel, Nórával együtt rengeteget dolgoztunk, mindenki tette a dolgát, hogy az új családi otthonunkban mindennap örömünket leljük – mondta Edvin, aki azt is kiemelte, hogy az intenzív szakmai elfoglaltsága miatt letisztult, jól gondozható kertet alakítottak ki, melyben a fű dominál. Edvin feleségével együtt azt hangsúlyozta, hogy a kertben is egy kellemes családi teret igyekeztek kialakítani, ahol a két gyermekükkel együtt jól érzik magukat.

A jó ízléssel átalakított külső térben helyet kapott egy úszómedence, a pergola alatt grillezőt, egy kis udvari konyhát is elhelyeztek.   

Nagyon örülünk az elismerésnek, de ez elsősorban Edvin érdeme, hiszen a külső térben szinte minden az ő munkáját dicséri. Én a ház belső tereit tartom rendben. Egymás munkáját elismerve és megbecsülve szépítjük a családi otthonunkat – mondta Nóra, a boldog feleség büszkeségével.

A rendezett, gondozott ingatlanok tulajdonosainak jelentkezését várják

Mindig nagy megtiszteltetés, amikor ilyen szépen gondozott kerttulajdonosoknak adhatunk át Tiszta udvar, rendes ház! elismerést. Edvin saját maga építette és gondozza a kertet és nagy lelkesedéssel mesélte pár hónappal ezelőtt, hogy autodidakta módon sajátította el a kertészet alapjait – mondta a tábla átadása után Juhász Ádám.

Dunakeszi Alag városrész alpolgármesteri megbízottja elismeréssel beszélt a Lipák házaspár családi házának környezetéről, majd hozzátette: Örömmel tölti el, hogy Alagon sok szép kert, udvar van. Ilyen például Bacskai Istvánéké is a Magyar utcában, akiknek ugyancsak átadták a Tiszta udvar, rendes ház! táblát.

Bacskai István és családja is átvehette a Tiszta udvar, rendes ház! elismerést

– A Magyar utcában Bacskai Istvánék kertje is lenyűgöző, ötvözi a szép kertvárosi és a régi gazdálkodásra épült kertet, melyben megterem a paradicsom, a paprika, a spenót, az eper, a tök és a padlizsán is. Köszönjük a tulajdonosoknak, hogy ezzel is szépítik a várost! Aki érdemesnek találja udvarát a város által alapított elismerésre, az bátran keressen meg a e-mail címen – biztatta a szép, gondozott ingatlanok tulajdonosait.

Vetési Imre

Fotó: filmkovacs.hu

Még szintén érdekelheti...