testvérvárosi együttműködés

Magyarságtudatunk erősítését szolgálja a Sóskút-fesztivál és az erdélyi jutalomtábor

Dunakeszi erdélyi testvérvárosában, Székelykeresztúr gyönyörű természeti környezetében elterülő Sóskúton 50 éve minden esztendő június első vasárnapján rendezik meg a Sóskút-fesztivált.

A Hargita megyei néptáncforgatagban több mint 20 éve rendszeresen fellép a dunakeszi Kőrösi iskola és a Radnóti gimnázium néptánccsoportja. Kárpáti Zoltánnal, a Radnóti Miklós Gimnázium nyugalmazott igazgatóhelyettesével, önkormányzati képviselővel elevenítjük fel a sóskúti találkozókat, beszélgetünk az erdélyi jutalomtáborról, s arról, mennyire tartja fontosnak, hogy a tánccsoportok, illetve a jutalomtábor résztvevői megismerhessék erdélyi testvérvárosunkat és környékét.

– A ’90-es évek elején – mint az akkori önkormányzat művelődési és közoktatási bizottsága elnökének – feladataim közé tartozott a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, fejlesztése. Aktív résztvevője voltam többek közt a székelykeresztúri testvérvárosi kapcsolat építésének is. A ma már legendásnak számító testvérvárosi együttműködést két fiatalember napjainkban is kitartó barátsága alapozta meg a múlt században. Egyikük Bán Árpád, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettese, a másikuk, Kollár Albin, a Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola korábbi igazgatója. Az ő barátságukból formálódott a két iskola kapcsolata, melyet mindvégig segítette, támogatta Balázs Béla, a székelykeresztúri Petőfi iskola igazgatója, aki a Kőrösiben tett első látogatásakor családunk vendégszeretetét élvezte. Barátságunk azóta is töretlen, mint ahogy Albinék barátsága is – idézte fel a kezdetet Kárpáti Zoltán.

Abban az időszakban indult el a néptáncoktatás a Kőrösi iskolában, amikor a Sóskút-fesztivál már több évtizedes múlttal büszkélkedhetett. Így jött az ötlet, hogy a dunakeszi gyerekek is bemutatkozhatnának a fesztiválon. Ám akkoriban még nem volt könnyű kirándulni Erdélybe, hiszen a határátkelőhelyen több órát is kellett várakozni, és a határőrök átnézték a csomagokat is, de ez nem zavarta a Dunakesziről Székelykeresztúrra látogató csoportot.

Két fiatalember barátsága alapozta meg a testvérvárosi együttműködést  

– A fiatalok szereplései felgyorsította a testvérvárosi szerződés megkötését a két város között. Akkoriban Fittler József önkormányzati képviselő volt az egyik „motorja” az együttműködésnek, de jómagam is – mint önkormányzati képviselő és a művelődési és közoktatási bizottság elnöke – részese voltam a kapcsolatépítésnek, aktívan segítettem a testvérvárosi együttműködés kiteljesedését. A bizottság elnökeként a székelykeresztúri mellett a többi testvérvárossal is egyeztettem, koordináltam a programokat, azon munkálkodtam, hogy minél színesebb, minél több fiatalt megmozgató cserekapcsolatok jöjjenek létre.

Évek óta nagyon nagy szerepe van a Kőrösi iskolának, amely az első pillanattól kezdve felvállalta, hogy városi néptáncestet rendez, melyen meghívott vendégként minden évben fellépnek a Sóskút-fesztivál vendéglátóink, Székelykeresztúr néptánccsoportjai. Dunakeszire meghívják a keresztúri gyerekeket, akiket dunakeszi családok látnak vendégül, nálunk vannak elszállásolva. Ez a tartalmas és rendkívül színvonalas együttműködés évtizedek óta tart, melynek egyik legnagyobb értéke, hogy a mi gyerekeinket pedig a székelykeresztúri családok fogadják. Ennek köszönhetően a családok között olyan több évtizedes barátság alakult ki, melynek köszönhetően már személyesen tartják egymással a kapcsolatot. Feleségem, Kárpáti Zoltánné, a Kőrösi iskola igazgatója két évtized alatt számtalan alkalommal nyújtott be sikeres pályázatot az országos kiírásokon, hogy az önkormányzat támogatását kiegészítve minél színvonalasabb programokkal fogadják a fiatalokat. Véleményem szerint ez a testvérvárosi kapcsolatnak, a kötődésnek, a nemzetegyesítésnek az egyik legfontosabb része – jelentette ki Kárpáti Zoltán.

Az erdélyi testvérvárosi kapcsolat mellett nagyon jelentős, immár közel negyedszázados múltra tekint vissza az erdélyi nyári jutalomtábor. Ez a jutalomtábor Kárpáti Zoltánné, a Kőrösi iskola jelenlegi igazgatója ötlete alapján jött létre 24 éve, melyet férjével, Kárpáti Zoltánnal minden évben nagy sikerrel szerveztek meg. Idén június 30-án indultak el a fiatalok Erdélybe.

A dunakeszi néptánccsoportok 20 éve elismert fellépői a Sóskút-fesztiválnak

– A testvérvárosi kapcsolat közösségerősítő tartalmas élményei alapján jött az ötlet, hogy szervezzük meg az erdélyi jutalomtábort. Feleségemmel együtt huszonnégy évvel ezelőtt találtuk ki, indítottuk el több tanár kolléga segítségével. Ebből fejlődött olyan szintre ez a program, hogy több mint 15 éve egyedülálló az egész országban, mert ez messze megelőzte a Határtalanul! országos programot. A táborba az öt általános iskolából és a gimnáziumból jöhetnek azok a gyerekek, akik az egész éves teljesítményükért kapják ezt a tíznapos, kéthetes utazást, melynek minden költségét a város állja. Azt, hogy kik vehetnek részt, az adott iskola dönti el a diákok éves teljesítménye alapján. Bárkivel is beszéltem, mindenki nagyszerű ötletnek tartja, hogy egy országos versenyen győztes fiatal, vagy kimagasló közösségi munkát végző diák teljesítményét kéthetes jutalomtáborral ismeri el a város, amivel a szülők is nagyon elégedettek. A tábor alkalmával történelmi nevezetességekkel, természeti szépségekkel ismerkedhet meg évente 35-40 gyermek – fogalmaz az önkormányzati képviselő, a közismert pedagógus.

Visszatérve a Sóskút-fesztiválra – amelyhez nagyon közel van a trianoni diktátum aláírásának az időpontja, június 4. – az elmúlt húsz évben a Kőrösi iskola mellett a Radnóti Miklós Gimnázium néptánccsoportja is minden évben meghívást kap. – Székelykeresztúron a fellépés mellett megmutatjuk a diákoknak a környéket, kirándulásokat, programokat szervezünk, mindig elmegyünk a helyi Gyárfás-kúriába, ahol Petőfi Sándor az utolsó éjszakáját töltötte.

Megnézzük Lengyel István tanár úr által készített szobrot és megkoszorúzzuk, Petőfi körtefájánál is elhelyezünk koszorút, és természetesen ezt az alkalmat fölhasználjuk arra is, hogy elmegyünk a Sóvidékre, a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjához, vagy Farkaslakára, Tamási Áron sírjához és szülőházához, ellátogatunk Segesvárra. Olyan élményeket adunk a gyerekeknek a fellépés sikerélménye mellé, amit ők még eddig csak tankönyvből ismertek, vagy még onnan sem. Azt szeretnénk, hogy ezekkel a maradandó élményekkel térjenek haza, és vágyódjanak vissza erre a történelmében és természeti szépségében gazdag vidékre. Gyönyörű szép és nagyon fontos magyar emlékhelyek vannak Erdélyben és ezen a vidéken – meséli a történelemtanár.

Kárpáti Zoltán és felesége az évtizedek alatt sokat tett a székelykeresztúri kapcsolat erősítéséért, de ebben nincsenek egyedül, hiszen mindig vannak olyan lelkes kollégák, akik segítik őket ebben az önzetlenül végzett munkában, amit az önkormányzat is nagyra értékel és támogat.

 Példaértékű a dunakeszi önkormányzat támogatása

– Érdemes megemlíteni Tóth Zoltánt, a Kőrösi iskola igazgatóhelyettesét, a Kőrösi Néptáncegyüttes vezetőjét, aki az utóbbi években felkészíti és jelen van a táncosokkal a Sóskút-fesztiválon. A Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai Gyúró Tamás vezetésével a Radnóti gimnáziumban készülnek, melyben sokan vannak a gimnázium tanulói közül is.

Az együttest segítette, patronálta korábban Lajtai Mariann, a gimnázium magyartanára, akitől néhány éve Reményi Edina magyartanár vette át a stafétabotot. Itt is szeretném kiemelni és megköszönni a városi önkormányzat képviselő-testületének és a polgármesterünknek a hathatós segítségét. Nélkülük nem lenne ilyen sikeres az együttműködés. Lelkiekben érzik, mennyire fontos a magyarságtudatunknak, hogy ezek a kapcsolatok éljenek, virágozzanak, szorossá váljanak, és minél többször találkozzanak a fiatalok, a gyerekek, minél több programmal érkezzenek hozzánk, illetve mi is ki tudjunk utazni. Én hálával és köszönettel tartozom Dióssi Csaba polgármesternek, aki mindig támogatta a testvérvárosi kapcsolatokat. Nagyon aktív támogatást kapok a Dunakeszi Programirodától, minden szervezési kérdésben rájuk tudok támaszkodni. Köszönöm Sipos Dávid alpolgármesternek, az iroda vezetőjének és munkatársainak, hogy a feladatok megoldásában mindig számíthatok rájuk. De nem feledkezhetünk el arról sem, hogy az elmúlt 20 évben folyamatos volt a mindenkori képviselő-testület és a polgármesterek támogatása, akiknek szintén köszönettel tartozom – mondta befejezésül Kárpáti Zoltán.

Vetési Imre/Dunakeszi Polgár
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...