testvérvárosi együttműködés

Dunakeszi ajándékát és jókívánságát vitték Székelykeresztúrra

Dunakeszi erdélyi testvérvárosa, Székelykeresztúr idén is tartalmas programokkal várja az érdeklődőket az immár hagyományosnak tekinthető Város Napok és a Petőfi Hét rendezvénysorozatra, melyet július 26-31. között rendeznek. Dunakeszi két évtizede ápol rendkívül intenzív testvérvárosi együttműködést a 99 százalékban magyar ajkú székelyföldi kisváros önkormányzatával. Vendégségbe – ahogy illik – ezúttal is értékes ajándékkal érkezett a Duna-parti város önkormányzatának küldöttsége a Hargita megyei Székelykeresztúrra.

A hagyományok jegyében péntek reggel ezúttal is ünnepi zászlófelvonással vette kezdetét a városba érkezett testvérvárosi delegációk tartalmas programsorozata, melyet a helyi önkormányzat képviselő-testületének ünnepi ülése követett, melyen Székelykeresztúr jeles polgárai vehettek át városi kitüntetést a közösség érdekében végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként.

Szabó József (b1), Juhász Ádám, Sipos Dávid, Kárpáti Zoltán

Az ünnepi tanácskozáson részt vett Sipos Dávid alpolgármester vezetésével a dunakeszi delegáció is soraiban Kárpáti Zoltán önkormányzati képviselővel, aki két évtizede példaértékű színvonalon és elkötelezettséggel ápolja a testvérvárosi együttműködést, Szabó Józseffel, társadalmi kapcsolatok fejlesztése érdekében kiváló munkát végző önkormányzati tanácsnokkal, Juhász Ádámmal, Dunakeszi-Alag városnegyed alpolgármesteri megbízottjával.  

Mint azt Sipos Dávidtól megtudtuk, az ünnepi ülés után az első útjuk a Gyárfás-kúriába vezetett, ahol főhajtással tisztelegtek Petőfi Sándor emlékét őrző, Erdély jeles költője, Kányádi Sándor által versben is megörökített Petőfi körtefája előtt.  

A magyar nemzet polgárai közül ki ne tudná, hogy a Segesvár mellett elterülő – hegyekkel körülzárt – fehéregyházi harcmezőn lelte halálát Petőfi Sándor, aki utolsó vacsoráját a székelykeresztúri Gyárfás-kúriában költötte el, melyet – a hiteles tanú írásos visszaemlékezése szerint – kedélyes beszélgetés és nótázás követett az egyik körtefa alatt 1849. július 30-án este, egészen éjfélig. A krónikák szerint július 31-én kora reggel a székely kisváros központjából indult a végzetes csatába Petőfi Sándor Bem tábornok seregében…

Ennek az utolsó vacsorának az emlékét ma is őrzik a helyiek.

A Gyárfás-kúria udvarában őrzi a történelmi Magyarország évezredes múltját és határait a dunakeszi művésztanár, Lengyel István szobra is, melyet Dunakeszi Város Önkormányzata ajándékozott Székelykeresztúr polgárainak.

Petőfi Sándor emlékére minden esztendőben – így idén is – történelmi kerékpártúrát szerveznek Fehéregyházáig, ahol a résztvevők főhajtással tisztelegnek a költő szobra előtt.

A történelmi kerékpártúra mellett lesznek labdarúgó-mérkőzések, melyeken – többek között – pályára lép az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság csapata is Benkő Tamás igazgató, dunakeszi önkormányzati képviselő vezetésével.

Diáknapok, duatlon- és triatlonversenyek, színes kulturális programok, nemzetközi néptáncgála, bor- és főzőverseny és még számos program teszi emlékezetessé a székely kisváros nagy ünnepét, melyen fellép a Hooligans is.

Sipos Dávid elmondta, hogy ezúttal is örömmel fogadták el Székelykeresztúr Város Önkormányzata kedves meghívását, melynek vezetőit, képviselőit viszontvárják a szeptemberi Dunakeszi Feszt programjain.

  • S ahogy jó magyar emberhez illik, mi sem érkeztünk üres kézzel, hiszen négy újszülött – két leány és két fiú – részére önkormányzatunk ajándékaként babakelengye-csomagot adunk át a szülőknek, hogy ezzel is hozzájáruljunk a családok öröméhez! – újságolta el Sipos Dávid alpolgármester, aki a városok bemutatkozásakor a főtéri nagyszínpadon Dunakeszi üdvözletét és jókívánságait is tolmácsolja a vendéglátó Székelykeresztúr polgárainak.

(Vetési)

Még szintén érdekelheti...