Nyár 2023

Dunakanyar, te csodás – és Dunakeszi?

Vajon ha fel kellene sorolni a Dunakanyar városait, településeit, vendégváró és marasztaló kis falvait – vajon eszünkbe jutna e Dunakeszi? Pedig ez a város is számtalan meglepetést tartogat földrajzi fekvéséből és történelmi múltjából adódóan, nem beszélve az elmúlt években történt fejlesztésekről, melyeknek célja, hogy akár az itt élők, akár az ide érkezők hasznosan tudják az idejüket eltölteni.  Itt az ideje, hogy az agglomeráció egyik legnépesebb városa felkerüljön a kirándulási célpontok térképére!  

Fedezzük fel Dunakeszit, avagy programajánló egy nyári napra


Olyan programot választottam, amely során a kisgyermekek épp olyan jól szórakoznak, mint a felnőttek, és amely során még a mindenre nyelvet öltögető kamaszok sem mondhatják, hogy nem tetszik nekik, hiszen egy telefonos app segítségével indulunk körül nézni a városban!


Első lépésként töltsétek le az Actionbound nevű ingyenes alkalmazást a telefonokra, majd a „Keressen egy körutat” pontba írjátok be: Dunakeszi; és a telefonos alkalmazás hét különböző programot is felajánl számotokra. Érdemes ezeket is megnézni, hűvösebb napokon ezek „végigsétálása” is szuper családi, baráti program.


Most azonban a Duna-parti sétát válasszátok ki! Ez nem körtúra, vagyis nem az indulási ponthoz érkeztek vissza a végén, ezzel érdemes számolni, amennyiben autóval érkeztek. 
A séta a Csurgó étterem melletti, ún. Kiscsurgótól indul, és a Katonadombon ér véget. A túra során mintegy 3 kilométert fogtok sétálni a Duna-parton az app irányításával. Minden megállóhoz tartozik néhány információ az adott helyről, érdekes tények, melyeknek mind- mind köze van Dunakeszi történelméhez. 


Igazán szórakoztató lesz, ahogy a gyerekek keresik a következő állomást, ahogyan számolják a megtett métereket és keresik az applikációban feladott rejtvényekre a válaszokat. Főleg, ha a 100 %-os megoldásért fagyit, jégkrémet, hamburgert, esetleg jégkását ajánlotok fel a séta végére!    
Láthatjátok a régi strand monumentális kovácsoltvas kapuját, az árnyas fák alatt az egykori mocsaras területen vághattok át, megismeritek az ókori erőd történetét, megtudhatjátok mi volt régen a Part Café épületében, miért és mitől ivóvíz tisztaságú a Duna vize, megpihenhettek a fatörzs-székeken, és még az erdei madarakról is rengeteg információval lesztek gazdagabbak a strand után található Madárlátta Tanösvényen.   

  
A három kilométeres séta még kisebb gyerekkel is maximum másfél óra lehet. Ha még nem fáradtatok el, akkor irány a katonadombi játszótér, de a madaras ösvényről visszafordulva a Duna hűsítő vizében pihenhetitek ki magatokat (hiszen most már azt is tudjátok, milyen tiszta, ugye?) a gyönyörűen kialakított városi szabadstrandon, ahol a Vác fölött magasodó Naszály látványa, és a Dunán pihenő kisjachtok teszik felejthetetlenné a napot.

Fenyő Rita

Fotó: Pecséri Kinga 




Még szintén érdekelheti...