aktuális

Rétvári Bence: Magyarországot és Szlovákiát ma közelebb hoztuk egymáshoz – Átadták az Ipoly fölött ívelő Károly Róbert hidat

Magyarországot és Szlovákiát ma közelebb hoztuk egymáshoz: átadtuk az új Ipoly-hidat. Mind közlekedési, mind munkahelyteremtési, gazdasági és turisztikai szempontból is ünnep ez a nap – jelentette ki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője július 28-án az Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között épített új Ipoly-híd avatóünnepségén

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: „Szerencsére abban a korszakban vagyunk, amikor újabb és újabb hidak épülhetnek nemcsak fizikai, de átvitt értelemben is a két ország között. Ismét bizonyítottuk, hogy sokkal több minden fűz össze bennünket, mint ami szétválaszt. Az új Ipoly-híd valódi, mindennapi összeköttetést jelent a határ két oldalán élő rokonok számára, az itt közlekedők pedig mostantól rövidebb menetidővel és átjutással számolhatnak.”

Rétvári Bence a hídavatón kiemelte – melyen beszédet mondott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere és Branislav Becík, Nyitra megye elnöke – hogy a térség 34 településén élők – köztük a szobi járás 17 ezer lakosának – mindennapi életében kiemelten fontos az új híd megnyitása. „Bő egy évszázaddal ezelőtt 47 híd állt az Ipolyon, jelenleg 12, ebből négy a határszakaszon, a mai nappal ezeknek a száma eggyel több lesz mindannyiunk elégedettségére” – közölte.

A régió országgyűlési képviselője hozzátette: az új híd összeköti a folyó két partján élőket, élénkíti a gazdasági kapcsolatokat, fellendülést hozhat a turizmusban, amely a térség egyik húzóágazata lehet.

A belügyminiszter helyettes a történelmi jelentőségű fejlesztést nemzetközi kitekintésbe helyezve aláhúzta: két közép-európai ország, Magyarország és Szlovákia bebizonyította, hogy mennyire hasznosan és jól tudja felhasználni a közösen elnyert európai uniós forrásokat. „Ez a pozitív példa is indokolja, hogy ezek az országok a későbbiekben is akadálymentesen férjenek hozzá az uniós forrásokhoz” – mondta.

Az Európai Unió létrejöttének céljaival összhangban kifejtette: legfontosabb küldetése, hogy fizikai és átvitt értelemben egyaránt hidakat építsen az országok, a nemzetek között.  

– Amikor Európában a külső migrációs nyomás miatt újra visszaállítják a határellenőrzéseket Dániától Ausztriáig, akkor mi pedig hidakat építünk, átjárhatóbbá tesszük a határokat. Örülünk annak, hogy a két közép-európai ország az unió sok országának példát tud mutatni, hogy így kell hidakat építeni, így kell két országot közelebb hozni egymáshoz – fogalmazott Rétvári Bence, aki szerint elmondhatjuk, hogy Szlovákiát és Magyarországot sokkal több minden köti össze, mint ami szétválasztja.

– Bízunk benne, hogy az Ipolydamásd és Helemba között épített új Ipoly-híd sokak számára valódi, mindennapi összeköttetést jelent, akik pedig távolabbról érkeznek, azok kerülő nélkül, sok, sok tíz perccel vagy fél órával gyorsabban juthatnak át egyik oldalról a másikra – hangzottak Rétvári Bence szavai, aki ünnepi beszéde végén köszönetet mondott a híd építésében közreműködő szakembereknek, mindazoknak, akik segítették a nagy jelentőségű fejlesztés megvalósítását.

Az ünnepi beszédek után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Peter Dovhun, Szlovákia gazdasági minisztere, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Branislav Becík, Nyitra megye elnöke, Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke, Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere, és Izrael Gergely, Helemba polgármestere a magyar és a szlovák nemzeti színű szalag átvágásával felavatta az Ipoly fölött emelkedő Károly Róbert hidat.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress és Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...