Sport

Lapzártánkkor: Sporttörténelmet írtak a VSD atlétái

A VS Dunakeszi (VSD) két atlétája is indulhatott a világ idei legnagyobb versenyén, a budapesti atlétikai világbajnokságon, amely Magyarország történetének legrangosabb nemzetközi sporteseménye. A VSD közel tízéves fennállása óta a legnagyobb sportsikert érte el azzal, hogy a világ 200 országából érkezett 2000 sportolójával – köztük 63 magyar – együtt bizonyíthatta tehetségét a 800 méteres síkfutásban induló Huller Dániel és a hármasugró Szenderffy Dániel. Lapzártánk óráiban mérettetik meg magukat atlétáink, ezért az egyesület elnökét, a város polgármesterét és a két sportoló vezetőedzőjét kérdeztük az egyesület és a város sporttörténeti sikeréről.

A VSD két kiválóságához fogható sikert Tölgyesi Péter ért el, aki a Dunakeszi Vasutas SE színeiben 2004-ben indulhatott az olimpián. Huller Dániel és Szenderffy Dániel világbajnoki indulásának köszönhetően az eddigi legnagyobb sikerét könyvelheti el a VSD. A két tehetséges fiatal teljesítménye is azt bizonyítja, hogy beérett a tudatos utánpótlás-nevelés szakmai gyümölcse? – kérdeztem Temesvári Istvántól, a VSD alapító elnökétől.

– A Városi Sportegyesület Dunakeszi 2016-os megalapítása óta három fő szakmai irányvonal mentén működik. Már megalakulása előtt – az önkormányzattal együttműködve – kiemelt célként fogalmaztuk meg a színvonalas és széles körű tömegsport megteremtését, amely jó alapot biztosít az utánpótlás-nevelésre. A harmadik célkitűzésként a tudatosan felépített szakmai tevékenységet jelöltük ki. Az egyesület 22 szakosztályában, 26 sportágban közel háromezer fiatal sportol, akik az elmúlt években nagyon szép sikereket értek el. Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, nagyon eredményes munkát végeznek a szakosztályokban dolgozó edzők, szakemberek, aminek ékes bizonyítéka atlétáink országos sikere is. E lap hasábjain keresztül is köszönöm Maracskó Pál vezetőedző és Orosz Ákos edző kiváló munkáját, melyet két kiváló tanítványuk, Huller Dániel és Szenderffy Dániel azzal koronáz meg, hogy indulhatnak a budapesti atlétikai világbajnokságon. 

Temesvári István, a VSD elnöke, Huller Dániel, Bottyán Tibor, az atlétikai-szakosztály vezetője, Szenderffy Dániel, Maracskó Pál vezetőedző

Eredményes az utánpótlás-nevelés

– A 19. atlétikai világbajnokságon 200 ország 2000 sportolója – köztük 63 magyar – között ott van a VSD két kiválósága is. Ön szerint ez a sportsiker milyen hatással lehet a dunakeszi fiatalokra?

– Meggyőződésem, hogy minden sportsiker nagy húzóerő, nagyon vonzó a fiatalok körében, akik valamelyik sportágban szeretnék kipróbálni tehetségüket, vagy „csak egyszerűen” sportolni szeretnének. Az atlétikai-szakosztályunk sikere hatással lesz a VSD valamennyi szakosztályára, a sportolni vágyó fiatalok létszámának ugrásszerű növekedésére. Önmagában már azzal is óriási sikert értek atlétáink és edzőik, hogy indulhatnak a világbajnokságon, ami újabb sikerekre ösztönzi a szakmai stábot. A világbajnokság megnyitása előtt beszélgetünk, de már most kijelentem, hogy már azt is óriási sikerként éljük meg, hogy a két Danink részese lehet a világ idei legnagyobb versenyének.

– Az atlétáink és edzőik teljesítményét és az ön által megfogalmazott elismerést még inkább felértékeli az a tény, hogy a közel tíz éves VSD az ország nagy hagyományokkal rendelkező klubjaival is felveszi a versenyt.

– Valóban! Nagyon büszke vagyok a szakmai háttérre és a kiváló infrastrukturális feltételeinkre. Az elmúlt bő egy évtizedben óriási ütemben fejlődött Dunakeszi, melynek előnyeit a sportolók létszámában és eredményességében folyamatosan növekvő egyesületünk is élvezheti. Sportolóink optimális körülmények között edzhetnek, játszhatják a bajnoki mérkőzéseket. Az önkormányzat támogatásának és az eredményes pályázati munkánknak köszönhetően számos régi létesítményük újult meg, új sportcsarnokok épültek. A Magyarság Sporttelepen 40 év után sikerült felújítani az atléták zavartalan felkészülését segítő futófolyosónkat, amely hazánkban szinte egyedülálló. Sikerült megvalósítani a dobócentrumot, és még számos fontos létesítményünk újult meg. De természetesen vannak még tennivalóink az egyesület további sikeres működtetése érdekében.

– Mennyi muníciót és jövőbeni feladatot jelent a VSD elnöksége és személy szerint az ön számára az atlétáik világbajnoki szereplése?

– Egyrészt egy jól érzékelhető visszaigazolást ad, hogy az egyesületben jó kezekben van az utánpótlás nevelés, másrészt megerősít bennünket abban, hogy helyesek a kitűzött sportszakmai célok, tervek, melyeket igyekszünk következetesen megvalósítani.  A budapesti világbajnokságon az atlétáink vannak a fókuszban, de említhetem a tollaslabdázóinkat, a judósainkat vagy az asztaliteniszezőinket, akik mindannyian az egyesület büszkeségei. Sportolóként is mindig az volt a célom, hogy megtaláljam a sportban a szépséget, az alázatot, az elfogadást. Elnökként is ezt képviselem, és nagyon boldog vagyok, amikor látom a csillogó szemű fiatalokat, akik örülnek sportsikereiknek. Ezt a boldogságot és elszántságot láttam a világbajnokságra induló Huller Dani és Szenderffy Dani tekintetében. Úgyhogy nekem a szívem most csordultig tele van a boldogság mámorító érzésével. Nagyon boldog vagyok, hogy Dunakeszit, Magyarországot képviselhetjük a világbajnokságon! Megyünk a Nemzeti Atlétikai Központba, hogy drukkoljunk a mi két Danink sikerének, hogy közösen éljük át ezt a csodát!

Az önkormányzat biztosítja a sportolás feltételeit

Dióssi Csabáról közismert, hogy polgármesterként és magánemberként egyaránt a sport nagy rajongója. Ő maga is rendszeresen sportol, teniszezik, úszik, kerékpározik. Idén is körbetekerte egy nap alatt a Balatont, júliusban pedig átúszta a Révfülöp és Balatonboglár között az 5,2 kilométeres távot. Számára természetes, hogy a helyszínen drukkoljon a VSD két kiválóságának a budapesti világbajnokságon.

Dióssi Csaba polgármester a helyszínen drukkolt a dunakeszi atléták sikeréért

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy az indulási jogot elnyert 63 magyar sportoló között ott van a mi két atlétánk is, akik a világ legjobbjaival versenyezhetnek. Az ő sikerük is bizonyítja, hogy az egyesület alapításakor dédelgetett legmerészebb álmainkat is felülmúlja a VSD utánpótlás nevelő tevékenysége. Nagyon köszönjük az egyesület vezetőinek, az edzőknek és természetesen a sportolóknak az évek óta tapasztalható példaértékű munkájukat, aminek eredményeként több ezren sportolnak a VSD-ben. Sokat tettek azért, hogy Dunakeszi a sportok és a sportoló emberek városa. 

Dióssi Csaba szerint már ma példakép a két kiváló atléta, akik eredményessége, a sport iránti rajongása és alázata nagyon sok fiatalt vonz a sportpályákra. Óriási hatása lesz az utánpótlás-nevelésre, a tömegsport bázisának bővülésére.

– A két Dani teljesítménye remekül igazolja vissza az edzők kiváló szakmai munkáját, az egyesület jól szervezett működését. Az ő elhivatott munkájuk is bizonyítja, hogy el lehet jutni arra a szintre, amikor már a világ legjobbjaival versenyezhetnek, ami újabb és újabb inspirációt adhat a számukra. Az ő példájuk ékes bizonyítéka annak, hogy ha valaki hisz az elvégzett munkában, a sportos, az egészséges életmódban, akkor nincs lehetetlen.

A város polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat igyekszik megteremteni az egyesületben sportolók és a szabadidősportnak hódolók számára a sportolás optimális feltételeit, biztosítja az infrastrukturális hátteret. 
– Elfogultság nélkül mondhatom, hogy Dunakeszin kiválóak a sportolás feltételei. Felújítottuk az elődeinktől örökölt atlétikai futófolyosót, ami nemcsak Pest vármegyében, de még az országban is egyedi. Felépítettük a nehézatlétikai bázist, felújítottuk a sportpályáinkat, új sportcsarnokokat építettünk. Meggyőződésem, hogy a sportolást szolgáló létesítményeink színvonala és mennyisége országos szinten is jónak mondható – mondta Dióssi Csaba, aki hozzátette: a jövőre megnyíló Dunakeszi Diáknegyedben két sportcsarnok, uszoda és szabadtéri sportpályák továbbgazdagítják a sportolás feltételrendszerét a városban.

– Bízunk benne, hogy ennek is köszönhetően újabb tehetséges fiatalok bontogathatják szárnyaikat, akikért a hazai és világversenyeken olyan szeretettel és lelkesedéssel szurkolhatunk majd, mint Huller Daniért és Szenderffy Daniért, akikre nagyon büszke az egész város! – jelentette ki Dióssi Csaba polgármester.

A siker titka a színvonalas szakmai munka és a város önzetlen támogatása

Mi a siker titka? – kérdeztem Maracskó Pál vezetőedzőtől, aki a világbajnokság megnyitása előtt nyilatkozott a Dunakeszi Polgárnak. Örömmel beszélt a hosszú évek óta tartó közös szakmai munkájukról.

Huller Dániel, Maracskó Pál, Szenderffy Dániel

– Mi a siker titka? A hosszú éveken át elvégzett szakmai munka, amelyben mindig partner volt mind a két fiú. A hármasugró Szenderffy Dani közel hat éve készül arra, hogy a legjobb teljesítményt érje el. Huller Dani egy teljesen más pályát írt le, hiszen ő először 110 gáton, majd később 400 gáton versenyzett, amiben ifjúsági Európa-bajnok lett. Később áttért a 800 méteres síkfutásra, amire igazából tavaly kezdett el készülni. Mindketten fiatalok még, sokat fog javulni a teljesítményük. Huller Danit például a kiváló állóképessége „terelte” a 800 méter felé. A váltás helyességét igazolja, hogy 800 méteren tavaly megdöntötte a 21 éves U23-as korosztályos országos csúcsot – mondta büszkén a vezetőedző, aki hosszú évtizedek óta készíti fel a dunakeszi atlétákat.

Szenderffy Dániel

A világbajnokságra külön edzéstervvel készültek a fiúk, vagy ez is „egy verseny a sok közül”?
– A budapesti vb-re már tavaly elkezdtünk készülni, amelyen Huller Dani az elért eredményeivel kivívta az indulás jogát, míg Szenderffy Dani a Magyar Atlétikai Szövetség ajánlásával a nemzetközi szövetségtől kapott zöldkártyával indulhat. Mind a ketten alaposan megdolgoztak az indulás lehetőségéért. Az eredmények, a számok tükrében jól látszik, hogy mindkét szakágban borzasztó erős a világbajnokság mezőnye. Huller Dani például az 56 fős világbajnoki mezőnyben a 41. helyet foglalja az időeredménye alapján. Ez olyan jó eredmény, hogy ha jövőre az elért pontszámai alapján a 41. helyet foglalná el, akkor indulhatna a párizsi olimpián.

Huller Dániel

 – Milyen esélyekkel indulnak a dunakeszi sportolók a világbajnokságon?

– Nagyon nehéz dolguk lesz, mivel ilyen miliőben, ilyen atmoszférában, több tízezer néző előtt még nem nagyon versenyeztek. Nagyon készülnek, mindketten szeretnének bizonyítani, hiszen óriási dolog a nemzet színeiben pályára lépni. Minden terhet szeretnénk levenni a vállukról, már azt is hatalmas sikernek tartjuk, hogy a világ legjobbjaival versenyezhetnek a magyar közönség előtt. Azt szeretnénk, ha minden teher nélkül élveznék a versenyzést, amiből nagyon sokat profitálhatnak a jövőben.

– Véleményed szerint a budapesti világbajnokság milyen hatással lesz a fiatalokra, a dunakesziekre?

– Óriási hatása lesz az egész országra! Megnöveli az atléták, sportolni vágyók létszámát, felértékeli a sport egészségmegőrző, közösségépítő jelentőségét, javítja az eredményességét. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy szakosztályunk nevében megköszönjem az egyesület vezetősége és az önkormányzat kiemelkedő segítségét, támogatását, ami egyik alapköve a sikereinknek. A város közösségének a sikere, hogy sportolóink indulhatnak a világbajnokságon! Köszönjük!

Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)

Fotó: Lajtár Judit

A cikk a Dunakeszi Polgár 2023. augusztusi lapszámában megjelent írás másodközlése.

***

Huller Dániellel és Szenderffy Dániellel a világbajnokság után, a Dunakeszi Polgár 2023. szeptemberi lapszámában tervezzük elkészíteni az értekelő interjúkat. A szerk.

Sipos Dávid alpolgármester a VSD elnökségének tagjaival együtt szurkolt az atléták sikeréért

Még szintén érdekelheti...