oktatás

Akik a Dunakeszi Diáknegyed történelmét írják

Várostörténeti szempontból is kiemelkedő eseménynek lehettünk tanúi augusztus 31-én, amikor Dunakeszin kezdetét vette a technikusképzés a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola ünnepélyes tanévnyitójával a József Attila Művelődési Központban.

A két osztállyal induló oktatási intézményben a 48 diák számára 12 pedagógus tanítja a gazdálkodás és menedzsment, valamint az informatika és a távközlés tudományát a Fő út 143. számú épületben, ám már javában épül hazánk legnagyobb oktatási centruma, a Dunakeszi Diáknegyed, melybe 2024 szeptemberében beköltözhetnek a „Lányisok” is.  Az iskola pedagógusai és diákjai szeptember 5-én megtekintették a majdani otthonukat, a jó ütemben épülő gigantikus iskolacentrumot. Az élményekről, a tapasztalatokról Szekeres-Joó Eszter igazgató asszonyt és a diákokat kérdeztem.

– Több szempontból is a helyi történelem aktív szereplőivé váltak, hiszen az ön irányításával megkezdődött a technikusképzés Dunakeszin a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző lskolában, amely a IV. Béla Király Kéttannyelvű Gimnáziummal együtt 2024 szeptemberében beköltözhet a most épülő Dunakeszi Diáknegyedbe, melyet ma megtekintettek. Igazgatóként hogyan éli meg ezeket a történelmi pillanatokat, milyenek a benyomásai, hogy tetszett az épülő iskolájuk? – kérdeztem Szekeres-Joó Eszter igazgató asszonytól.

Szekeres-Joó Eszter igazgató

– Fantasztikus, elképesztő a látvány! Amikor arra gondolunk, hogy a dunakeszi Váci Szakképzési Centrum Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola jövőre itt folytathatja a tevékenységét – a jelenlegi két osztály mellett az újabb három osztállyal együtt – , akkor csak ámulunk, és  tágra nyílt tekintettel nézzük ezt a csodát. Elképesztő izgatottság van bennünk! A mostani, az átmeneti helyünkön is minden új, de itt… nagy izgalommal tölt el bennünket az épülő iskola látványa. Nagyon várják a tanulók és a kollégák is azt, hogy jövőre beköltözhessünk ebbe az épületbe, ami egyébként elképesztő méreteket ölt a megjelenésében. Olyan, mint egy ötcsillagos hotel belső berendezésében a gépészműhelytől kezdve a sportcsarnokon át a közösségi terek és a tantermek abszolút XXI. századi kivitelezésben és megjelenésben egyaránt.

A tanárok egy csoportja

Szekeres-Joó Eszter: Tágra nyílt tekintettel nézzük ezt a csodát

– Az ön szavaiból egyértelműen kiderül, hogy a nívós műszaki háttér biztosított lesz, de a szakmai háttér, a pedagóguslétszám adott-e a színvonalas oktatáshoz a jövőben is?

– Biztos vagyok abban, hogy nem lesznek gondjaink. Már most az első körös toborzásnál is nagyon könnyen találtunk olyan kollégákat, akik – ahogy a tanévnyitón is fogalmaztam – szenvedéllyel, szívvel-lélekkel és szakmájuk iránti elhivatottsággal érkeztek hozzánk. Látnak fantáziát ebben az új kihívásban, önmaguk is szeretnének szakmailag fejlődni, módszertanilag megújulni, úgyhogy ily módon a jövőben sem tartok attól, hogy gondunk lenne az oktatói testület összeállításával.

– Az induló két osztályban 48 diák tanul. Honnan jelentkeztek a fiatalok?

– A pénzügyes osztályunk 19 fővel indult, az informatikus osztályunkban 29-en tanulnak. Jellemzően Dunakesziről és vonzáskörzetéből, Fótról, Gödről jelentkeztek, de van, aki Aszódról vagy Erdőkertesről jár hozzánk.

Aszódról is járnak Dunakeszire?

– Igen, naponta hozzák a tanulót a szülők.

Ez azt jelenti, hogy az iskolának már most óriási a hírneve.

– Igen, ezt én is meg tudom erősíteni.

A „Lányisokat” a leendő iskolájukról tájékoztatta Bálint Zsolt főmérnök

Régi hiányt pótol a technikusképzés beindítása

De ez azt is jelenti, hogy önök egy régi hiányt pótolnak a technikumi képzés beindításával.

– Igen, a városi önkormányzatnak eredetileg is elképzelése és törekvése volt, hogy a Dunakeszin élő fiatalok széles körének helyben biztosítsa a továbbtanulás feltételeit, ne kelljen Budapestre vagy Vácra utazniuk naponta. A mi iskolánk beindításával megoldottá vált helyben a technikusképzés is. Ez óriási előrelépés. Az érdeklődők, a jelentkezők létszáma visszaigazolja az elképzelés helyességét.

A pénzügyi ismereteket tanuló diákok és tanáraik

– Az elmúlt időszakban a Váci Szakképzési Centrum szentendrei tagintézményében tanított. Mit tapasztalt, mit érzékelt, milyen igény mutatkozik a technikusokra a munkaerőpiacon?

– Azt látjuk, hogy a technikusi képzés iránt folyamatosan nő az igény a szülői és a tanulói oldalról is. Adottságaink és felkészültségünk réven az oktatásban gyorsan és hatékony tudunk reagálni a munkaerőpiac által támasztott igényekre. A gyakorlat azt mutatja, hogy már az első évfolyamban megkeresnek bennünket a munkaerőpiac szereplői, hogy a legjobb felkészültségű diákokkal hosszú távú megállapodást kössenek.

Hihetetlen gyors és állandó a változás az élet minden területén, így a gazdasági szférában is. Mennyire tudja ezt követni a képzés, egyáltalán fel lehet készíteni a ma diákjait a 10-15 év múlva jelentkező kihívásokra?

– Én azt gondolom, hogy – ahogy azt napjainkban szoktuk mondani -, egy valami mindig biztos, és az a változás. A diákjainkat arra tudjuk igazán felkészíteni, hogy a ma még nem látható kihívásokat rugalmasan tudják kezelni majd. Az, hogy mi lesz öt vagy tíz év múlva, szerintem senki nem tudja megmondani. De hogyha az oktató-nevelő munkánkkal felkészítjük a fiatalokat arra, hogy ezeket jól és helyén tudják kezelni, akkor felvérteztük őket azzal a tudással, amire igazán szükségük van – mondta Szekeres-Joó Eszter, aki elárulta, nagyon boldog, hogy dunakeszi lakosként oktatótársaival és a diákokkal együtt aktív szerepet vállalhat az új iskola születésében, a technikusképzés beindításában.

Informatikai ismereteket tanuló diákok

A diákokat is lenyűgözte az épülő iskolaváros

Az igazgató asszony után kíváncsiak voltunk a fiatalok véleményére is, akik egy év múlva a csodálatos iskolavárosban folytathatják a tanulmányaikat, akiket szemmel láthatóan lenyűgözött a két középiskolának, az uszodának, a két sportcsarnoknak, a szabadtéri pályáknak, a közösségi tereknek otthont adó Dunakeszi Diáknegyed látványa.

– Nagyon tetszett. Nem túlzok, még most is libabőrös vagyok, olyan óriási hatással van rám ez a gigantikus épület. Csak néztem, hogy milyen hatalmas, most még nem is látom át igazából ezt a nagy labirintust – mondta lelkendezve Szőke Lilián, aki a szakiskola pénzügyes osztályába jelentkezett. A dunakeszis diáklány elmondta, hogy számára egyértelmű volt, hogy a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképzési Iskolába jelentkezzen, akit az iskolában eltöltött két nap is meggyőzte döntése helyességéről.

Paulovits Csanád és Szőke Lilián

 Ugyanezt erősítette meg a gödi Paulovits Csanád is.

– Ebben az iskolában el tudom képzelni a jövőmet. Engem is lenyűgözött a hét épületből álló Dunakeszi Diáknegyed, az óriási nagy épületkomplexum. Már nagyon várom, hogy idejárhassak iskolába – mondta az informatikus osztályba jelentkezett fiatal, aki így folytatta: – Számomra az is vonzó, hogy Dunakeszi történelmében a mi osztályunk lesz az első, melynek tanulói belépnek ebbe az iskolába. Én leszek az egyik tanuló, aki informatikai és távközlési diákként beírom a nevem a helyi történelembe. Az elsők között leszek, aki beléphetett ebbe az új iskolába, és itt végigvitte a tanulmányait.

Csanád szerint az iskolában olyan színvonalas szakmai alapokkal vértezik fel őket, amivel biztosan megállják majd a helyüket a munkaerőpiacon.

Lilián, bár még nem tudja, hogy egykoron majd hol kamatoztatja a pénzügyi ismereteit, de azt igen, hogy jól döntött, amikor ebbe az iskolába jelentkezett.

– Nagyon jó a kezdés. A tanulás, a jó jegyek mellett az élsportra koncentrálok, mivel Újpesten röplabdázom. Nagyon örülök, hogy Dunakeszin járok középiskolába, mert az egész családom a Radnóti gimnáziumba járt. Tizenkilencen vagyunk egy osztályban, már most érzem, hogy igen inspiráló, jó közösség leszünk. Új pedagógusok, új társak, új iskola. Egy szóval, szuper! – mondta széles mosollyal az arcán Szőke Lilián.

– Egyetértek Lilián szavaival, szerintem is egy nagyon jó és eléggé erős osztályközösség leszünk. Együtt sok dolgot fogunk elérni, és könnyű lesz teljesíteni egy jó közösségben és ilyen fantasztikus iskolában – hallhattuk Paulovits Csanádtól.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...