oktatás

Az óvodai éneklés-zenélés fejleszti az érzelmi intelligenciát

Beszélgetés Sándor Bencével, a Vác Civitas Szimfonikus zenekar vezetőjével az óvoda koncertekről

Gyerek voltam még, / Annak is aprócska. / Egyéb játékom / Nem volt, csak egy ócska, / Vén hegedű, mit / Poros nyugalomban / Leltem a lomban, / Valamely sarokban. / Az Isten tudja, / Ott kifelejtette, / Hol porlad a kéz, / Amely oda tette: / De megörültem / Én néki felette, / Bár nem is sejtém, / Mire való vóna. / Mellette nyűtten / Hevere vonója…

Móra Ferenc: A hegedű című versének fenti részlete jutott eszembe, amikor Sándor Bencével, a Vác Civitas Szimfonikus zenekar vezetőjével, karnagyával beszélgettem az óvoda koncertekről, melyek ebben az évben is fontos szerepet játszanak a zenekar életében. Mint megtudtuk, idén negyven alkalommal tartanak óvoda koncerteket Vácon, a Dunakanyar és az Ipoly menti települések óvodáiban. Az interaktív hangszerbemutatókat és mini koncerteket a zenekar kamaracsoportjai, a vonósnégyes, fafúvós kvintett, rézfúvós kvintett, illetve fuvolahárfa duó adják elő, előadásukat több száz óvodás élvezheti.

Sándor Bence lapunk kérdésére elmondta: az óvoda koncerteket három éve kezdték el, örülnek annak, hogy idén is kaptak rá a kormánytól pályázat útján támogatást, amit ezúton is megköszönnek. Örülnek annak, hogy ezek a mini koncertek sikeresek, hiszen az óvodákban nem nagyon van ilyen rendezvény. Az 4-5-6-7 éves gyerekeknek nagyon tetszenek a koncertek, érdekli őket, sokuknak újdonság, mivel legtöbben nem is láttak még hangszert, mivel nem biztos, hogy a családban valaki zenél. No meg az is tetszik a gyerekeknek, hogy a koncert végén kipróbálhatják a hangszereket, megfoghatják a hegedűket, megpengetik a húrokat. A gyerekek mellett az óvodapedagógusok is nagyon támogatóan fogadják ezeket a koncerteket – hallottuk.

Mit vált ki a zene a gyermekekből? – kérdeztük a művésztől. Szakértők szerint az óvodai éneklés-zenélés egyebek közt fejleszti az érzelmi intelligenciát, feltárja az emberi lélek olyan területét, amit csak szavakkal nehéz lenne. A zene magabiztossá tesz, megnyugtatja az idegrendszert, igényességre nevel. Az óvoda koncertek ebben is segítenek, felkeltik a gyermekek érdeklődését a zene, a szépség iránt. A Vác Civitas Szimfonikus Zenekar zenészei elkötelezettek abban, hogy a fenti célokat elérjék a kicsiknél – emelte ki az elismert karnagy.

Sándor Bencét arról is kérdeztük, hogy ebben évben a zenekar milyen koncertekkel lépett fel. Mint megtudtuk, áprilisban, a váci sportcsarnokban Carl Orff leghíresebb művét, a Carmina Burana-t szólaltak meg óriási sikerrel egy nagyszabású koncert keretében. Ötévente egyszer van ilyen, mivel nagyon nehéz kivitelezni és finanszírozni, de idén volt erre lehetőség. Ezen kívül Vácon felléptek augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepségen, a Váci Világi Vigalom közönségét is megörvendeztették játékukkal. A Tavaszi Fesztiválon, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel ők adták a nyitókoncertet.

A zenekar vezetője végül kitér arra is, hogy idén gazdasági szempontok miatt kevesebb koncertjük van, de igyekeznek azokat is a tőlük elvárt magas színvonalon teljesíteni.

(X)

Még szintén érdekelheti...