Kultúra

A dunakeszi Tuzson-Berczeli Péter festőművészt újra a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének szakmai díjazottjai között köszönthetjük

A közelmúltban megjelent művészeti pályaívét megrajzoló album bemutatóját követően Dunakeszi város alkotóját, Tuzson-Berczeli Péter festőművészt, a Magyar Művészeti Akadémia – államilag többszörösen kitüntetett – köztestületi tagját is MAOE szakmai elismerő díjban részesítette a zsűri.

A Szentendrei Régi Művésztelep MANK Galériájában nyílt meg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának „METAFIZIKA” című meghívásos tárlata.

Metafizika kiállítás megnyitója MANK Szentendre

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete közel hétezer fős tagságával a hazai kortárs művész társadalom legnagyobb szakmai szervezete, amely több tagozatban a hivatásszerűen alkotó művészeket fogja össze. A nagy múltú művészeti szervezet 2011-től Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a nemzet művésze, és Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész vezetése alatt gyökeres változásokon ment át, és az országos kulturális élet meghatározó szellemi erőforrásává vált. Karakterformáló jelenléte a hazai, valamint a határon túli művészeti életben, tárlatai és díjbizottsága által adományozott elismerései egyre nagyobb súllyal bírnak a művészeti életben.

Sárkány Győző Ferenczy-díjas, érdemes művész, a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke átadja Tuzson-Berczeli Péternek a szakmai elismerést

A MAOE szalonjellegű tárlatai mellett az utóbbi évtizedben erőteljes szerepet kaptak a kurátori kiállítások. Ezek közül kiemelkedőek a már hagyományokkal rendelkező évente megrendezett tematikus, meghívásos tárlatok. A MAOE Képzőművészeti Tagozatának 2000 fős tagságából szakmai döntés nyomán évente 30-50 alkotót kérnek fel a rangos tárlaton való részvételre, ami már önmagában is elismerésre ad okot.

Aknay János, Kossuth-díjas festőművész a MAOE elnöke, D. Udvary Ildikó művészettörténész a Pesterzsébeti Múzeu igazgatója, Sárkány Győző Fereczy-díja garfikus, a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke és a díjatzottak: Tuzson –Berczeli Péter festőművész, Baky Péter festőművész, Azbej Kristóf képzőművész és Kalmár János képzőművész

Idén a tizenegyedik alkalommal került meghirdetésre a felkéréses kiállítási pályázat Metafizika címmel. A kiállítás kurátora Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész a MAOE alelnöke és a Hungart elnöke. A MAOE tematikus tárlatok sora a Kapcsolat című kiállítással indult útjára, majd a Duna, a Szülőföld, az Utak, a Kapu a Család, az Ihlet, a Változások, a Dante Univerzuma, a Mikrokozmosz és idén a „Metafizika” című tematikus kiállítással folytatódott a Szentendrei MANK Galériában.

Minden művész egy-egy művet nevezhetett a tárlatsorozat idei kiállítására, melyhez kapcsolódóan meg kellett fogalmazniuk néhány mondatos alkotói gondolatban a kiállított mű esszenciáját.

A zsűriben Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a nemzet művésze, a MAOE elnöke, az MMA akadémikusa, Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész, a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke, valamint D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója döntése nyomán a tárlat kiemelkedő alkotásait szakmai elismerésben részesítették.

Örömünkre a Dunakeszin élő, Magyar Érdemrend lovagkereszttel és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Tuzson-Berczeli Péter festőművészt, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagját is a díjazottak között köszönthetjük. A városunkban élő alkotó a tizenegy év alatt rendhagyó módon immár negyedik alkalommal (2015, 2017, 2018, 2023) nyerte el a MAOE tematikus kiállítás sorozatának rangos szakmai elismerését. Pályaművéhez, melynek címe A kerek világon, az alábbi alkotói gondolatot fogalmazta meg a művész:

Már Gyergyónál ünneplőbe öltözött a lelkem, angyallét telepedett rám. A szívem előre szaladt, hogy mielőbb markolhassa a Bucsin fenyőjéből faragott ajtó kilincsét. Bent félhomály volt, csak egy petróleumlámpa és a tűzhely pislákolt. Az asztalnál ült szótlanul, tán reggel óta erre várva. Hazaértem. Oda, ahol egyes egyedül lehetek otthon a kerek világon. A csíksomlyói Salvator-kápolna intelmét suttogta a csend: „DOMUS SALVATORIS …” – „A Megváltó hajléka és a megtisztulás ajtaja a vezeklők számára.

Dr. Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese méltatta a tárlatot és köszöntötte a jelenlévőket.

A kerek világon című díjazott festmény

D. Udvary Ildikó művészettörténész a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója szakmailag bemutatta a kiállítást és a katalógust. Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a nemzet művésze, a MAOE elnöke és Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész a MAOE alelnöke, a Hungart elnöke adta át a szakmai elismeréseket. A képzőművészeti eseményt a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, a Hungart, a MAOE, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a MANK és a KULTÚRA.HU támogatta.

A zsűri döntése értelmében szakmai elismerésben részesült Ázbej Krsitóf képzőművész, Baky Péter Munkácsy-díjas festőművész, Kalmár János képzőművész és Tuzson-Berczeli Péter festőművész, grafikus.

Metafizika kiállítás megnyitója MANK Szentendre

Kérdésünkre a többszörösen díjazott Dunakeszin élő művész elmondta, hogy különösen megtisztelő számára a neves és mértékadó pályatársak elismerő visszacsatolása. Meggyőződése, hogy egy művész számára elengedhetetlen ugyan a siker, de egyben meglehetősen ingoványos talaj is. Alázat hiányában, emberként és művészként is könnyen célt téveszthetünk általa. Ezzel szemben értékén és helyén kezelve a sikert, a visszaigazolás örömével tölti el, és erőt ad a belső alkotói bizonytalanságaiban, hogy észreveszik és elismerik az erőfeszítéseit. Tuzson-Berczeli Péter szavai szerint az újabb szakmai díj örömén túl különösen jó érzés számára, hogy művészi munkájával és elismertségével ő is öregbítheti Dunakeszi város országos jó hírét, hiszen minden siker mögött egy közösség áll. Így ez a mi közös sikerünk!

(B. Szentmártoni)
Fotó: Tuzson-Berczeli Tamás

Még szintén érdekelheti...