aktuális

DDC: Nyitva vagyunk! – 60 éve

Korszakok váltakoznak, technológiák fejlődnek, gépek cserélődnek; a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) üzeme, a Váci Cementgyár azonban immár hat évtizede megállás nélkül állítja elő és szállítja partnereinek az építőipar nélkülözhetetlen alapanyagát. A jubileumi év eseményeiről a Váci Cementgyár gyárigazgatója, Mocsai Árpád mesélt.

60 év hosszú idő, egy gyár életében is elismerésre méltó. Ma is őrzik az évtizedek emlékeit?

Büszkék vagyunk a gyár minden eddig elért eredményére és sikerére, ha pedig voltak hibák, abból igyekszünk tanulni. Szerencsére nekünk ma is sok olyan munkatársunk van, akik évtizedek óta itt dolgoznak, így könnyű ápolni a hagyományokat. Mert múlt nélkül nincs sikeres jövő.

Hogyan ünnepelte a gyár e kerek évfordulót?

A váci Madách Imre Művelődési Központban létrehoztunk egy olyan interaktív kiállítást, ahol betekintést adtunk a gyár múltjába, jelenébe és jövőjébe, az alkalmazott technológiákba, valamint az érdeklődők közelebbről is megismerhették az általunk felhasznált és gyártott anyagokat. A kiállítást szinte egész évben, tavasztól őszig lehetett látogatni. Ebből is látszik, hogy a gyár nemcsak az itt dolgozóknak, hanem az egész településnek és a régiónak is meghatározó szereplője és fontos pillére.

Mocsai Árpád, a Váci Cementgyár gyárigazgatója

Az elmúlt évek változásai, fejlesztései igen látványosak voltak a gyár életében. Ezt is bemutatták a lakosságnak?

A Váci Cementgyár 60 évvel ezelőtt kezdte meg a működését, azóta folyamatosan nyitva vagyunk és termelünk. Sőt, a gyárkapuinkat most mindenki számára kitártuk. Bár ismerjük a táblákat: „Üzemi területre idegeneknek belépni tilos!”, az évforduló kapcsán hatalmas sikerrel rendeztük meg a nyílt napot. Így aki még jobban érdeklődött társaságunk és tevékenységünk iránt, a kiállítás mellett testközelből is megismerhette a cementgyártás folyamatát. Mivel nincsenek titkaink és büszkék vagyunk a fejlesztéseinkre, a világszínvonalú működésre és a környezetvédelmi eredményeinkre, bárkit szívesen láttunk az eseményen. Ekkora sikerre azonban nem számítottunk. Csaknem 700 fő nyert betekintés üzemünk életébe, ahol a gyár- és bányalátogatás után a vendégeket frissítő és ízletes kürtöskalács várta, a kisebbeknek pedig izgalmas játékokkal kedveskedtünk. Külön örömmel tölt el, hogy sok gyermek vett részt az eseményen. Az óriási érdeklődésre való tekintettel úgy gondolom, jövőre is nyitva lesznek a gyár kapui a nagyközönség előtt.

Milyen programokat valósít még meg a Váci Cementgyár a társadalmi felelősségvállalás jegyében?

Büszkék vagyunk rá, hogy rengeteg programunk valósul meg a tehetséggondozásban és a környezeti nevelésben. Jó példa erre a 7. Zöld Alternatíva Vetélkedő, amelynek idén májusban a Váci Gyár adott otthont. Itt vállalkozó szellemű középiskolás csapatok mérték össze tudásukat és ismerték meg a gyárat. Ez a környezettudatos ismeretszerzés mellett egy igazi közösségépítő esemény a fiatalok számára.

Még szintén érdekelheti...