aktuális

Ön mit vár 2024-től? – kérdeztük Ferencz Gyöngyitől, Szob polgármesterétől

A közösségi összefogás és a sikeres pályázatok a város fejlődésének garanciája. Év vége felé mindenki leltárt készít, így tettem én is, már csak azért is, mert annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mit is várunk mi szobiak, és személy szerint én a 2024. esztendőtől, nem lehetséges anélkül, hogy néhány gondolat erejéig ne tekintenénk vissza a mögöttünk hagyott esztendőre.

Képviselő-testületünk mindig kiemelten kezelte az idős ellátást, ezért megragadva a pályázat adta lehetőséget 32 férőhelyes idősotthont hoztunk létre és adtunk át 2023. évben hosszú évek előkészítő munkájának eredményeként. A beruházás az otthon birtokba vétele után is folytatódott, hiszen az intézmény udvarának felújítása többlettámogatás terhére tudott év végére megvalósulni, így biztosítva, hogy az ott lévő emberek megfelelő körülmények között tudjanak levegőzni, az udvaron lévő épület teljes egészében felújításra került, amelyben többek között egy kazánház is kialakításra került annak érdekében, hogy ne csak gázfűtése legyen az épületnek.

Külterületi utat újítottunk fel VP forrásból, kisteherautót vásároltunk a Magyar Falu program keretében, november végén befejeződött a kisvasút telephely felújítása, amelyet tavasszal tudunk megnyitni és átadni a nagyközönség részére. A polgármesteri hivatal hátsó bejáratánál előtető készült, az akadálymentes rámpa burkolása is megtörtént, illetve a házasságkötő terem előtti folyosó is új járólapot kapott. A Duna-parti sétányon a közvilágítást korszerűsítettük, szintén a sétányon, illetve a település más részén is a fák és a közterület ápolása minden évben megtörténik.

A tárgyiasult dolgokon túl a legfontosabb, hogy egy olyan közösség alakult ki a településen, akikre mindig lehet számítani, akiknek építő jellegű megnyilvánulásaik vannak, akiknek együtt dobban szíve a település fejlődéséért, akik szeretik a békét, a nyugalmat, ami jellemző a településünkre. Mindennek a munkának kell, hogy legyen mozgatórúgója és ennek az „Árpád17 Csapata”, akiknek nem tudjuk elégszer elmondani, hogy milyen jól csinálják, köszönjük! A 2024. év várakozásait a gazdaságban, a szomszéd országban dúló háború, a háború okozta energiaválság alapjaiban meghatározzák. A takarékosság a kulcsszó, még annak ellenére is, hogy a közvilágításhoz, az óvoda – és a bölcsőde működéséhez és a gyermekétkeztetés ellátásához Magyarország kormányától jelentős támogatást kapunk.

2024-ben sem állhat meg az élet! Rengeteg dolog van még, amihez forrást kell találnunk, jelen pillanatban két pályázat benyújtásán dolgozunk a TOP Plusz program keretében „Humán helyi fejlesztésekre”, illetve a Magyar Falu program pályázati forrás esetében a polgármesteri hivatal részleges felújítására nyújtunk be pályázatot. Már többször leírtuk, de bízunk abban, hogy a település részére még a TOP Plusz program keretében megítélt 1,5 milliárd forintos fejlesztési forrást valamilyen úton igénybe tudjuk venni, és a közeljövőben útjaink, járdáink megújulhatnak, intézményeink energiatakarékos fejlesztései megvalósulhatnak. Ez évben az MLSZ-el kötött szerződés alapján megújul az iskolában lévő műfüves pálya, amelyhez biztosítjuk a saját forrást.

Az Egészségfejlesztési Irodán keresztül 2024. évben is tervezzük a lakossági szűréseket, hiszen a prevenciót kiemelt fontosságúnak tekintjük. Sok ember munkája szükséges az előkészítési és a megvalósítási feladatokhoz, de sok jó és tenni akaró ember van a településen, akiknek köszönöm a munkáját.

Az Új Évhez mindenkinek jó egészségét, békét és a kitűzött célok megvalósítását kívánom!

Még szintén érdekelheti...