aktuális

Egyre több az „önsétáltató” kutya

Nyíri Márton, Dunakeszi környezetvédelemért felelős alpolgármestere egy új, mind gyakrabban tapasztalható jelenségre, az „önsétáltató” kutya veszélyeire hívta fel a figyelmet a lapunknak adott nyilatkozatában.

Mint írja: „Közismert, hogy önkormányzatunk több kutyás szervezettel tart fenn kiváló együttműködést. Ezek közül kiemelném a Dunakeszi Civilek az Állatokért csapatát, és a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesületet. Az ő jelzésük alapján tudjuk, hogy az utóbbi időben elharapódzott egy furcsa jelenség a városban és a környékünkön. Ez az „önsétáltató” kutyák ügye, vagyis az a jelenség, hogy egyesek úgy próbálják „megúszni” a sétáltatást, hogy a kutyákat egyszerűen kiengedik az utcára. Az utóbbi időben 29 ilyen kutyát kísértek haza az önkéntesek.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy az ilyen eljárás teljesen jogszabályellenes és veszélyes is.

Aki az ebet póráz nélkül engedi közterületre, vagy felügyelet nélkül hagyja, jogszabálysértést követ el. Belterület közterületén – kivéve a kifejezetten kutyafuttatásra kijelölt területeket – pórázon kell sétáltatni a kutyát. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert ne veszélyeztethessen. Szintén a gazdi kötelessége a kutya által okozott szennyezést eltávolítani, amennyiben ezt elmulasztja, szintén szabálysértést követ el. Túl azon, hogy ezekért a közterület-felügyelet bírságot szabhat ki – a felügyelet nélkül hagyott kutya által okozott esetleges balesetekért az eb gazdája viseli a büntetőjogi következményt is. Kérem, mindezeket a gazdik vegyék figyelembe! – javasolja Nyíri Márton alpolgármester.

Forrás: Dunakeszi Polgár városi magazin

Fotó: illusztráció

Még szintén érdekelheti...