Sport

Egyedülálló múzeum mutatja be a magyar sportsikereket, rendhagyó tárlat nyílt a virtuális térben

Magyarországon egyedülálló 3D múzeum nyílt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete gondozásában.

A virtuális tárlat az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit mutatja be. Olyan olimpiai, világ- és Európa-bajnokok győzelmei elevenednek meg, mint a tornász Keleti Ágnes és Magyar Zoltán, a vízilabdázó Faragó Tamás és Kásás Tamás, de a közönség bepillantást nyerhet többek között a birkózó Hegedüs Csaba, vagy a vívó Rejtő Ildikó és Nagy Tímea korabeli küzdelmeibe.


    A tárlat újszerű módon tálalja a relikviákat, az egyes sportolókhoz kapcsolódó dokumentumokat, ezek a virtuális térben szinte „kézbe vehetők”, elforgathatók, körbe járhatók – ehhez hasonló feldolgozás Magyarországon még nem volt.
    A 3D múzeum két impozáns épületből „áll”, az élő legendák és az angyalok tornyából. Mindenkinek külön szintje van a toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett.


    Nagy Tímea, az egyesület elnöke kiemelte, a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve szerették volna megmutatni az egyes generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlanok maradandót alkottak.
    „Nagy munka van mögöttünk, egyedülállót álmodtunk. Elkészült a nagy mű, most kirakjuk a nagyközönség elé, reméljük, jól fogadják majd” – mondta hétfőn az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában a kétszeres olimpiai bajnok vívó, aki kiemelte: minden érintett maga rendezte be a róla szóló tárlatrészt.


    „Én abban reménykedek, hogy a virtuális térben sokakhoz eljutnak ezek az információk, és ha van rá lehetőségük, élőben is találkoznak majd velünk” – fogalmazott a nyolcszoros sakkolimpikon, kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit, aki szerint nagyon látványosra, inspirálóra sikerült a kiállítás.
    A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai – akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben – folyamatosan járják az országot és pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D múzeum ezt a fajta küldetést egészítheti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet, és hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé – áll a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének közleményében.


    A virtuális múzeum ingyenes, elérhető a https://hmse.hu/muzeum/ linken.
    A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete idén ünnepli alapításának 33. évfordulóját. Tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc és Vaskuti István.


    Halhatatlan legendák: Kárpáti György, Székely Éva, Wichmann Tamás, Kulcsár Győző, Földi Imre, Fenyvesi Csaba, Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Polyák Imre, Zsivotzky Gyula, Puskás Ferenc, Csák Ibolya, Papp László, Hidegkuti Nándor, Kárpáti Rudolf, Sidó Ferenc, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Kozma István, Bozsik József, Elek Ilona, Hajós Alfréd.

MTI

Még szintén érdekelheti...