Sport

Pongrácz Bence a nyolcaddöntőig menetelt

Két szép győzelem után a legjobb nyolc közé jutásért gigászi csatában veszített Pongrácz Bence, az Abu-Dzabiban zajló világbajnokság második napjának egyetlen magyar indulója.

A világbajnokság második versenynapján csak egy judósnak szurkolhatunk: a Városi Sportegyesület Dunakeszi Európa-bajnoki bronzérmese, Pongrácz Bence a ciprusiak tehetséges fiataljával, Georgiosz Balardzsisvilivel csapott össze az első mérkőzésén. A magyar versenyző jól tartotta kézben a párharcot, de az végül a ciprusi rossz mozdulatával ért véget: Pongrácz Bence indításakor Balardzsisvili fejjel érkezett a tatamira, önveszélyes technika miatt leléptették.

A legjobb tizenhat közé jutásért az angolaiak Afrika-bajnoka, Edmilson Pedro következett, aki másfél perccel a küzdelmi idő vége előtt meglepte a dunakeszi judóst, vazarival vezetést szerzett. A folytatásban többször is meg lehetett volna inteni az angolait, de az utolsó másodpercekben Pongrácz Bence a saját kezébe vette az irányítást, s egy szép dobással, ipponnal lezárta a párharcot.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét, s ezúttal már egy igazi nagyágyú állt szemben: az Ázsia-bajnok mongol Erkhembayar Battogtokh, akit a negyedik helyen jegyeznek a világranglistán. Pongrácz Bence keményen beleállt a meccsbe, nem csupán a védekezésre koncentrált, több ígéretes kísérlete is volt, s már a hosszabbításból is eltelt három perc, amikor a mongol egy átfordításra vazarit kapott, így ő juthatott tovább.

Pongrácz Bence pályafutásának első világbajnokságán indult, s bejutott a legjobb tizenhat közé, ezért háromszázhúsz világranglistapont is jár. Mi több, olimpiai kvalifikációs pontokban is ugyanennyi szerepel a „bevételi oldalon”. Bár Bencének már nincs esélye arra, hogy kiharcolja az ötkarikás indulás jogát, még van némi esélye annak, hogy esetleg ott lehessen Párizsban – ehhez azonban a csapat indulási jogát kellene megszereznie, megőriznie a többieknek…

A világbajnokság második napján a 66 kilogrammosoknál megszületett az első japán arany: a fináléban a japán Tanaka honfitársát, Takeokát gyűrte le, a bronzérmeken a grúz Margvelasvili és meglepetésre a finn Saha osztozott.

A 73 kilósoknál az azeri Heydarov első világbajnoki döntőjében nyerni tudott a japán Isihara ellen, a dobogó harmadik fokára a mongol Lavjargal és a címvédő svájci Stump állhatott fel.

A női 57 kilogrammban az volt az egyik nagy kérdés, hogy a két kanadai szupersztár közül ki jut messzebbre, nos, a tokiói olimpiáról lemaradó, világbajnoki címvédő Christa Deguchi a fináléban veszített a dél-koreai Hu ellen, Klimkait pedig „csak” bronzérmes lett, a japán Tamaoki oldalán.


Sorsoltak a csapatversenyben

Megtartották a sorsolást a pénteki vegyes csapatversenyre, amelyben végül tizenhárom ország indítja válogatottját, köztük ott lesz a Pongrácz Bence (73 kg), Tóth Krisztián, Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor, Sipőcz Richárd (+90 kg), Pupp Réka (57 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Czerlau Jennifer (+70 kg, Miskolci VSC) összeállítású magyar együttes is.

A sorsolásnál a címvédő Japán mellett Brazília, Franciaország és Grúzia volt kiemelt, a mieink „bemérkőzők” lesznek, a legjobb nyolc közé jutásért Mongólia legjobbjait kell legyőzni. A magyar-mongol párharc győztese a negyeddöntőben Grúziával csap össze, a vesztese számára viszont véget ér a világbajnokság.


A világbajnokság harmadik napján szerepel a programban a 81 kilogrammos súlycsoport, amelyben Ungvári Attila a rutinos, de kiemelkedő eredménnyel nem rendelkező argentin Tomas Moralessel küzd meg a harminckettő közé jutásért. A meccs győztese az idén két Grand Slam-érmet is begyűjtő kazah Zubanazarral vagy a cseh Kopeckyvel harcolhat majd tovább.


A program

MÁJUS 21., KEDD
Férfiak, 81 kg
 (címvédő: Tato Grigalasvili, grúz; magyar induló: Ungvári Attila, Budaörsi SC)
Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia; magyar induló: –)
10:00: selejtezők; 16:00: érmes mérkőzések, döntők*
(* magyar idő szerint)

Forrás: judoinfo.hu

Még szintén érdekelheti...