Kultúra

Elismerés a művészet világnapján

Harmadik éve április 15-én ünnepeljük a művészet világnapját. Ez a rangos esemény alkalmat ad arra, hogy figyelmünket a művészekre, a művészetre irányítsuk. Idén, ezen a napon Dunakeszi ismert alkotóját, Peti Sándor fotóművészt kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Elismerő Oklevélben részesítette Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. 

    Az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán, 2019-ben Mexikó és Törökország javaslatára született egyhangú döntés arról, hogy a művészet is kerüljön fel az ünnepelt napok sorába. Az ülésszakon megfogalmazódott többek között, hogy a művészet fejlődésének előmozdítása eszköz lehet a szabad és békés világ eléréséhez is. Az április 15-i dátum apropója Leonardo da Vinci itáliai polihisztor 1452-es születésének napja.

    Az oklevelet április 15-én a VOKE József Attila Művelődési Központban adta át a fotóművésznek Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője. Az eseményen elhangzott: „Peti Sándor fotóművész kulturális és közéleti munkája, a 10 éve megalakult DunArt Képzőművészeti Egyesület megalapításában és vezetésében vállalt meghatározó szerepe, szociális érzékenysége alkalmassá tette arra, hogy Elismerő Oklevélben részesüljön a művészet világnapján. Szerencsés emberek élnek itt Dunakeszin, ahol egyre gazdagabb a művészeti élet, ahol színvonalas művészek színesítik a város programjait, és ahol létre tud jönni egy olyan művészeti közeg, amely egymást motiválja az alkotói létben.”


Oklevél átadás a művelődési központban: Csoma Attila, Peti Sándor, Tuzson Bence, Márky Marianna  

    Megkérdeztük Peti Sándort, számára mit jelent a művészet világnapja?

  • Örülni kell annak, hogy végre a művészet is kapott egy kiemelkedő napot. Úgy gondolom, jó lehetőség arra, hogy ebben a tavaszi időpontban kiállításokat, művészeti rendezvényeket lehet majd tartani. Végre van egy saját ünnepe a művészetnek. Városunkban is lehet ez olyan rangos esemény, mint például a Múzeumok éjszakája, vagy a hagyományos, augusztus 19-i Nyári tárlat. Szeretnék majd egyeztetni Csoma Attilával, a VOKE József Attila Művelődési Központ igazgatójával, hogy tegyük emlékezetessé ezt az április 15-i napot. Jó alkalom lenne arra, hogy városunkban ily módon is ünnepelhessük az alkotó művészetet. Talán jövőre erre már lesz lehetőség. 
  • Számomra megtisztelő ez az elismerés. A tárlatlátogató közönség eddigi munkásságomat egy korábbi életmű tárlatomon megismerhette. Terveztünk egy kiállítást az egyesület létrejöttének tíz éves évfordulójára. Összeállítottuk az anyagot, elkészült a kiállítás katalógusa is, ám most még ezt sem oszthatjuk ki az alkotók között és a közönség sem juthat még hozzá. Szeretnénk ezt a jubileumi kiállítást még az idén megrendezni.

Katona M. István Fotó: Ligeti Edina és a szerző

Még szintén érdekelheti...