Közbiztonság

Dunakeszin negyedére csökkent a bűncselekmények száma

Sokat javult a közbiztonság a városban – Tóth Csaba ezredessel, a Dunakeszi Rendőrkapitányság vezetőjével beszélgettünk.

  • Nemrégiben ismét nőtt a térfigyelő kamerák száma Dunakeszin. Mi indokolta a bővítést, és mikor kezdődtek a kameratelepítések a városban?
  • Dunakeszin 6 évvel ezelőtt kezdődtek a térfigyelőkamera-telepítések 30 készülékkel, ma már több mint 180 darab van szerte a városban. Ezek a kamerák több esetben segítették a rendőrség munkáját, ugyanis az utólagos felderítés szempontjából fontos, hogy látunk-e használható, bizonyító erejű cselekményt a felvételeken.

A legutóbbi telepítéseket az illegális hulladéklerakás visszaszorítása indokolta, ehhez tudta kihasználni az önkormányzat a „Tisztítsuk meg az országot” pályázati programot. Ám még mindig van hova fejlődnie Dunakeszinek.

Bűnmegelőzési szempontból indokolt a Barátság úti lakótelepet és a környező utcákat több kamerával felszerelni, mivel a lakótelep struktúrája miatt errefelé az átlagosnál gyakoribb a bűncselekmények (garázdaság, gépkocsilopás, gépjárműalkatrészek leszerelése) elkövetése. Súlyosabb, erőszakosabb bűncselekmények azonban továbbra sem történtek a környéken.

Sokszor látjuk a rendőrségi jelentésben, hogy katalizátort loptak autókereskedésből, vagy éppen az utcáról. Miért ilyen kelendő ez az alkatrész?

– A katalizátorlopás országos probléma, Dunakeszin azonban az országos átlaghoz képest kevésnek mondható az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Szétszedik a katalizátort, kinyerik belőle az arany alkatrészt, majd azt viszik el a felvásárlóhelyre. Gödön például már találtunk olyan felvásárlót, akinél több száz katalizátor volt. Sokkal nagyobb kárt okoznak vele, mint amennyi haszon van rajta. Átlagosan 5.000-10.000 forintot kap érte az, aki kiszedi az autóból, és ugyanennyit keres rajta az, akinek leadja és szétszedi. Az autótulajdonosoknak ezzel szemben a gépjármű típusától függően egy ilyen eset több százezer forintos kárt is jelenthet. A katalizátorokat nem feltétlenül barbár munkával szedik ki az autókból, aki ért hozzá, speciális szerszámmal egy mozdulattal levágja.

– Milyen jellegű szabálysértések, bűncselekmények fordulnak még elő Dunakeszin?

– Többnyire a garázdaság jellemző, valamint a gépkocsirongálások. Meghúzzák vagy egy éles tárggyal megkarcolják a gépjárművet, és ezzel máris százezer forintos kárt okoznak a tulajdonosnak. Az internetes csalás szintén előfordul illetékességi területünkön. Ennek van az a fajtája, amikor valaki hirdet valamit, de a vásárló a pénzéért cserébe nem kap semmit, vagy csak bóvlit. Az ilyen esetekben az elkövetői kör nem feltétlenül Dunakeszire jellemző, a városból inkább az áldozatok kerülnek ki. Bevásárlóközpontok, nagyobb szupermarketek tekintetében a lopásokat kell megemlítenem. Ötvenezer forint alatti kárértéknél szabálysértésről beszélünk, de előfordul, hogy már az árcímke letépése is megvalósít súlyosabban, bűncselekményként elbírálandó vétségi alakzatot. Dunakeszin nagyon sok az építkezés, ezért sok az idegen munkás, aki vagy itt van elszállásolva, vagy naponta idejár. Ezeken a területeken többször előfordul lopás. Ha a közlekedést vesszük górcső alá, az ittas vezetés továbbra is sláger. Sokan gondolják, hogy bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után még „belefér” autóba ülni, sajnos a nap bármely szakában tudunk fogni ittas vezetőt.

  • Ha kicsit személyesebb vizekre evezünk… Idősek, családok, gyerekek sérelmére mik fordulnak elő a településen?

A rendőrség vezető beosztású tisztjei rendszeresen konzultálnak a nyugdíjas szervezetek tagjaival és vezetőivel

  • Unokázós csalás Dunakeszin is adódik, a családon belüli erőszakot tekintve pedig többnyire a kiskorú veszélyeztetése fordul elő. Egy válófélben lévő házaspár tagjai között például a gyerek/gyerekek láthatására vonatkozóan alakulhat ki konfliktus, illetve az elhelyezés kapcsán, hogy melyik féllel maradjon a csemete. Van, hogy azért hívnak minket, mert a két szülő nem tud megegyezni. Ilyen esetekben nem megalapozott a rendőrség riasztása, és mi nem is tudunk érdemben intézkedni. A tényt rögzítjük, de a döntés a bíróságé, nem a miénk. Az ilyen helyzetek mind lelki sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek, és ez komoly gond. Élettársi kapcsolatból is kapunk feljelentést, többnyire tartásdíj fizetésének elmulasztása miatt.
  • Történtek-e pozitív változások az elmúlt években a bűncselekményeket tekintve?
  • A betörések, lakásbetörések visszaszorultak az utóbbi években, és a gépkocsilopások is folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, éves szinten már 10 alatt van az esetek száma. Bűncselekmény mindig fog történni, egy ekkora – ötvenezres lélekszámú – városban. Itt az a kérdés, hogy milyen szinten tudjuk ezeket kezelni. 2012-ben kerültem Dunakeszire a rendőrséghez, abban az évben 3700-3800 bűncselekményt regisztráltunk. Az előző években a Dunakeszi Rendőrkapitányság a négy településen (Dunakeszi, Göd, Fót, Csomád) 900-1100 közötti bűncselekményszámot rögzített. Ha ezt a négy település összlakosságszámával elosztjuk, akkor – szerénytelenség nélkül mondhatom – ez azért nem egy rossz eredmény, bár természetesen munkánkat nem elsősorban magunknak, hanem az embereknek kell megítélnie.
  • A rendőrség és a honvédség minden alkalmat megragad arra, hogy állampolgárokat toborozzanak az állomány bővítésére. Mi a helyzet Dunakeszin, elegendő az egyenruhások száma?
  • Elegendő létszámmal (hivatásos állományú, rendvédelmi igazgatási alkalmazott, munkavállaló) dolgozunk a feladatok ellátásához. A fluktuáció valamilyen szinten a mi egységünket is érinti, de a meglévő állománnyal minden felmerülő feladatot el tudunk látni. Ezeket esetenként munkaszervezéssel, átcsoportosítással, vagy olyan kollégák bevonásával oldjuk meg, akik nem kizárólag csak irodában töltik az idejüket, hanem terepre is kimennek, ha szükséges. A  pandémiát és az ezzel járó kijárási tilalmat gond nélkül kezelni tudtuk. A pandémiával kapcsolatosan sok pluszfeladatunk lett, és mondhatom, hogy ezeket különösebb fennakadások nélkül meg tudtuk oldani.
  • Ha már a pandémiánál tartunk, milyen magatartást tanúsítottak az itt élők?
  • A helyiek legnagyobb része jogkövető volt. A dolgunk a jogszabályok betartatása, a járványhelyzettel összefüggő kormányrendeletekkel így is volt. Előfordult, hogy be kellett zárnunk egy vállalkozást, mert úgy és olyan feltételekkel működött, amit jogszabály nem engedett meg. Akivel esetleg gond volt a kijárási tilalom alatt, azzal általában más probléma is volt, például ittas vezetés, ami plusz büntetést eredményezett. Maszkhasználat miatt is szabtunk ki bírságokat, de ezekben az esetekben elsősorban inkább figyelmeztettünk. Csak azt büntettük, aki notóriusan nem akarta felvenni. A legkevesebb gondunk a bevásárlóközpontok környékén volt, ott maximálisan betartották az előírásokat. Az emberek tudatosan törvénytisztelők voltak.

Dióssi Csaba polgármestert kérdezzük, tervezik-e még tovább bővíteni a térfigyelőkamera-rendszert a városban?

Dióssi Csaba polgármester

– A dunakesziek biztonságának garantálása nagyon fontos feladata a városvezetésnek, ezért is kezdtünk bele a térfigyelő kamerák telepítésébe, majd bővítésébe. Hogy első kézből értesüljek a helyi történésekről, minden héten személyesen egyeztetek rendőrkapitány úrral, és egymást segítjük az intézkedésekben, helyzetek megoldásában. Természetesen az ő javaslatát a kamerarendszer bővítésére vonatkozóan figyelembe vesszük, hiszen ő a szakember, így az éves költségvetésben is mindig szerepeltetjük. Emellett pedig figyeljük a pályázati lehetőségeket, amelyeket azonnal meg is ragadunk. Ennek köszönhetők a májusi telepítések is.

– Ma már ott tartunk, mindenkinek vannak személyiségi jogai, még a bűncselekmény elkövetőjének is. Így akárki nem ülhet a monitorok elé, hogy figyelje a felvételeket. Kik és milyen rendszerességgel figyelik a kamerákat?

– Mint a rendőrség statisztikája mutatja, harmadára, negyedére csökkentek a bűncselekmények mind városunkban, mind a szomszédos településeken. Dunakeszi lakóközössége kulturált és fegyelmezett, büszke vagyok, hogy olyan várost vezethetek, ahol biztonságban élhetnek egymással az emberek. De úgy vélem, visszatartó ereje lenne annak – nem csak nálunk –, ha a törvények engednék a bűncselekmények elkövetőinek személyét nyilvánosságra hozni, mert a megszégyenülést mindenki igyekszik elkerülni. Adatvédelmi okokból a felvételeket, monitorokat a hivatal épületében egy erre kialakított irodában a közterület-felügyelet, a rendőrség székhelyén az egyenruhások, és az önkormányzat által biztosított polgárőrség – külön szerződéssel – jogosult figyelni, ellenőrizni. Bármit is találnak, bizonyítékként átadják a rendőrségnek. Több bűncselekmény felgöngyölítésében segítettek már a térfigyelő kamerák felvételei.

Szeredi Helga (Dunakeszi Polgár)

Fotó: Kovács Zsolt és KesziPress

Még szintén érdekelheti...