Dunakeszi

Harminc művész hetven alkotásával megnyílt a Nyári tárlat 2021

Államalapításunk ünnepéhez kapcsolódva augusztus 19-én nyílt meg a VOKE József Attila Művelődési Központban a Dunakeszi Képzőművészek XXIV. Nyári Tárlata. Ezúttal harmincegy alkotó műveit tekinthette meg a közönség.     

A művelődési központ Magyarság Galériájában (a Lányi Ferenc és Gérecz Attila termekben) berendezett – műfajában, témakörében és látványvilágában rendkívül változatos, színvonalas – tárlaton a közönséget Ceglédi Gabriella művelődésszervező köszöntötte. Elmondta, hogy a hagyományosan kiállító művészek mellett idén is jelentkeztek újonnan bemutatkozó alkotók. Összességében mintegy hetven mű tekinthető meg.

     Csoma Attila, a művelődési központ igazgatója megemlítette, hogy idén már huszonnegyedik alkalommal fogadhatjuk a Dunakeszin élő művészek alkotásait. – Szép hagyomány, hogy államalapító Szent István király ünnepe előtti estén rendezzük meg a városi tárlatot, amely intézményünkben a szezonnyitó rendezvény. Örvendetes dolog, hogy megszakítás nélkül tudjuk megrendezni a tárlatot, melyen találkozhatnak egymással az alkotók. Hiszen év közben hasonló találkozásokra alig van lehetőség. Ez a közösség inspirálja egymást, figyel egymás alkotói tevékenységére. Minden évben van örömteli és szomorú esemény is. A teremben elhelyezett gyászkeretes portrékép is jelzi, hogy Bertalan Árpád, aki minden évben rendszeresen megjelent alkotásaival, idén- bár nagyon készült- már nem lehet közöttünk. Amatőr művész volt, a lakótelepen élt, gipszművekkel jelentkezett. Viszont van két alkotó, aki idén jelentkezett először.


Dér Kata egy, Kutasi Tünde három alkotással van jelen a tárlaton. Külön köszönöm Kubó Éva és Nádor Géza művészeknek, akik idén a kiállítás katalógusának szerkesztésében, összeállításában voltak segítségünkre, Mangol Tamás pedig a reprodukciókat készítette el.


– A kiállítás a város egyik kulturális fénypontja, hiszen minden művész helyi lakos – fogalmazott tárlatnyitójában Sipos Dávid alpolgármester. – A tárlat helyet ad országosan ismert művészeknek, de lehetőség van bemutatkozni első alkalommal fiatal alkotóknak is. Bízom benne, hogy ez a szép hagyomány további évtizedekben is folytatódik, azzal a kitétellel, hogy a remélhetőleg néhány éven belül felépülő művészetek háza is helyet ad majd ehhez hasonló kulturális eseményeknek. 

    Az est folyamán Korényi Judit, a Farkas Ferenc AMI zongorakorrepetitora Mozart C-dúr szonátájának első tételét, Schubert Szerenádját, valamint Chopin cisz-moll keringőjét adta elő. 

    A kiállítást, amely a hónap végéig látogatható, Czeglédi Gabriella, Vörös István és Mangol Tamás rendezte.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...