Belföld

Tuzson Bence: a magyarok erénye a megmaradás képessége – ünnepi gálaműsor Dunakeszin

Dunakeszin reggel kilenc órakor az alagi Szent Imre-templomban tartott szentmisével vette kezdetét államalapításunk tiszteletére szervezett ünnepség augusztus 20-án. Az ünnepi misét Ecseri Pál atya celebrálta, aki megáldotta a város új kenyerét. A szentmisén jelen volt Dióssi Csaba polgármester és több önkormányzati képviselői is. Este a városi ünnepségen Tuzson Bence országgyűlési képviselő mondott beszédet, melyet a nagy sikerű gálaműsor követett.

Ecseri Pál atya

A közelmúltban Nagykátáról érkezett Ecseri Pál atya a Szent Imre-templomban tartott szentmisén a legfontosabb ünnepi gondolatként fogalmazta meg, hogy kősziklára és nem homokra érdemes építkezni. Példabeszédében azt emelte ki, hogy kellő alappal kell rendelkezzen a házunk, hogy az ne dőljön össze a szélviharban, a mindennapokban szilárd hittel kell rendelkezni ahhoz, hogy megfeleljünk a kihívásoknak.

Legnagyobb nemzeti ünnepünkön idén is tartalmas és színvonalas kulturális programokkal, gálaműsorral várták a szervezők az ünneplőket.

Dunakeszi Koncertfúvósok

Az esti ünnepi műsor felvezetéseként délután öt órától a Dunakeszi Koncertfúvósok nívós műsorát élvezhették a település múltjának emléket állító, színpompás virágokkal és növényekkel díszített IV. Béla király főtérre kilátogató ünneplő dunakesziek.   

Farkas Pál karmester, Dunakeszi Szimfonikus Zenekar

Az ünnepi fényben pompázó, zsúfolásig megtelt főtér nagyszínpadán pontban nyolckor felcsendültek a Himnusz hangjai a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar előadásában Farkas Pál karmester vezényletével. Az ünneplő közönséget, a megjelent önkormányzati vezetőket, képviselőket, a város országgyűlési képviselőjét, a fellépő művészeket a rendezvény háziasszonya, Szeredi Helga, a programiroda munkatársa köszöntette kedves szavakkal: „Dunakeszi a mi városunk! Dunakeszi a mi otthonunk!” Örömét fejezte ki, hogy idén ismét méltóképpen ünnepeljük Magyarország államalapítását.

Szeredi Helga, az ünnepi műsor háziasszonya

Dióssi Csaba polgármester ünnepi köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy a város főterén újra együtt ünnepelheti Dunakeszi lakossága hazánk legnagyobb nemzeti ünnepét, államalapításunkat. Szent István király biztos alapot teremtett, erre épült fel nemzetünk erős közössége, amely egy évezreden át ellen tudott állni a történelem viharainak – mondta a városvezető, aki szerint erős összefogásra volt szükség, hogy megmaradhassunk a Kárpát-medencében.  

Dióssi Csaba polgármester

Az összefogás nemcsak nemzeti, de városi szinten is nagyon fontos – tette hozzá Dióssi Csaba, aki szerint ez segíti elő azt is, hogy közösen ünnepeljük nemzeti ünnepeinket, városi kulturális és szórakoztató programjainkat, melyek megszervezéséért köszönetet mondott a városi programiroda munkatársainak, az ünnepi műsorban fellépő művészeknek és tánccsoportoknak.  

Egy erős közösségnek vannak céljai, amely jól szervezett és megfelelő válaszokat tud adni az élet kihívásaira, melyben Dunakeszinek nagy segítségére van Tuzson Bence államtitkár, a város országgyűlési képviselője, akinek megköszönte együttműködő támogatását.  

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, országgyűlési képviselő

Végre ismét együtt ünnepelhetünk! Együtt ünnepelhetjük Magyarország születésnapját. Ahogy Jókai fogalmazott: „Szent István királyunk törvényt, és vallást adott egy hatalmas nemzetnek, és Európát egy oly nagy országgal erősítette meg” – kezdte ünnepi beszédét Tuzson Bence. Fegyverei adták a hatalmat, alkotmánya adta a tartósságot, de keresztyén vallása tette szükségessé Európában – hangsúlyozta az államtitkár.

Szent István korában volt egy nagy közös értékrend, amelyre fel lehetett építeni Európát, és fel lehetett építeni Magyarországot is. Erős alapokra, tartós országként! – mondta.

„Sokan sokszor mondjuk azt, hogy Magyarország történelme tragédiák sorozata. Tatárjárás, törökök, Habsburgok, trianoni békediktátum, a szovjet uralom… Valóban, felfoghatjuk tragédiák sorozataként is, de nekünk magyaroknak adatott egy különleges képesség, a megmaradás képessége. Ezért én azt mondom, hogy bár voltak Magyarországnak túlélésre nehéz pillanatai, de ki gondolta volna Trianonban, hogy száz év múlva is itt lesz Magyarország, erősebb lesz, mit az elmúlt száz esztendőben bármikor. De mégis, mi magyarok itt vagyunk, mert a megmaradás képessége a miénk, mert nekünk van egy erős közösségünk” – jelentette ki az államtitkár.

– Dunakeszi élen jár a közösségteremtésben. Különösen az elmúlt tíz évben forradalmi változásokon ment át, amiért gratulálok a város vezetőinek, Dunakeszi egész közösségének, mert Dunakeszinek most már nem lakossága, hanem közössége van! Már létezik olyan, hogy Dunakeszi érzés – hangzottak Tuzson Bence elismerő szavai.

Nekünk, Szent István örököseinek, dunakeszieknek most azért kell cselekednünk, hogy megőrizzük kulturális, keresztény értékeinket, elért eredményeinket, szabadságunkat és a jövőnk biztonságát – folytatta a politikus.  

Városunk egy olyan település, ahol az emberek mindig megdolgoztak a fejlődésért és azért, hogy a város, ahol élnek sikeres, békés és biztonságos legyen. Mára Dunakeszi eljutott oda, hogy az egész országot tekintve a leggyorsabban fejlődő városok között említik, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Dunakeszi a föllendülés korszakában van – jelentette ki a város országgyűlési képviselője, aki példák és eredmények sokaságán keresztül mutatott rá Dunakeszi nagy ívű fejlődésére, a település életében megvalósított pozitív változásokra, melyekért elismerését fejezte ki a város polgármesterének, Dunakeszi minden polgárának.  
– Minden küzdelmünk, minden munkánk a jövőről kell, hogy szóljon, mellyel egy boldog, még erősebb várost és országot teremtünk! Boldog születésnapot Magyarország! – hangzott Tuzson Bence jókívánsága.

Turpinszky-Gippert Béla operaénekes és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar

Az ünnepi beszéd után a művészeké volt a főszerep, akik csodálatos élménnyel ajándékozták meg a közönséget. A közel kétórás előadásban a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével Beethoven, Erkel, Liszt, Szörényi-Bródy, Bramhs klasszikus műveit szólaltatta meg virtuóz művészi színvonalon, amikor pedig Turpinszky-Gippert Béla előadásában a Bánk bánból a Hazám, hazám, te mindenem… opera szívet markoló dalszöveg sorai betöltötték a hatalmas főteret, kevés néző szeme maradt száraz… A közönség a művészekkel együtt énekelte a Szállj fel szabad madár rockoperát, de együtt dobbant a nézők szíve akkor is, amikor felcsendült Dunakeszi dala, amit közösen énekeltek Piros Krisztinával.

Piros Krisztina énekes és Mészáros Árpád Zsolt színművész, valamint az EtvieDanse Táncstúdió növendékei

Az operaénekes, Turpinszky-Gippert Béla, Mészáros Árpád Zsolt színművész és Piros Krisztina énekesnő, a szimfonikus zenekar, Nagy Márta művészeti vezető az EtvieDanse Táncstúdió növendékei, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola néptáncegyüttese Tóth Zoltán igazgatóhelyettes vezetésével, a Farkas Ferenc AMI kiskórusa Nemeskéri Emese tanár vezetésével létrejött közös előadás maradandó szép élménnyel ajándékozták meg az ünneplő sok száz dunakeszi polgárt.

Az ünnepi műsor csúcspontjaként, az előadás végén Nyerges Attila Nélküled című dalszövegét … Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk/ Mi egy vérből valók vagyunk –  együtt énekelte a közönség, amely hosszú percekig ünnepelte a nagy sikerű előadás szereplőit és szervezőit.

Boldog születésnapot Magyarország!

Vetési Imre

Fotó: Kovács Zsolt és Konkoly-Thege György

Még szintén érdekelheti...