Egyéb

Modern egészségház épült Kosdon

A Vác melletti Kosdon kedd délután adták át a település új, 300 négyzetméter alapterületű egészségházát, amelyben a háziorvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár és védőnői ellátás mellett számos szolgáltatást vehet igénybe a helyi lakosság. A korszerű, 21. századi igényeket kielégítő egészségügyi intézmény a jelentős állami pályázati forrás mellett önkormányzati önerőből és a kosdi emberek széles körű összefogásával valósult meg.

Az ünnepélyes avatón dr. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: a magyar kormány határozott célja, hogy a falvakban, a kisebb településeken élők számára is biztosítsa a nagyvárosokban elérhető minőségi egészségügyi, oktatási és szociális ellátást az intézmények fejlesztésével, az infrastrukturális hálózatok kiépítésével.  

Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Mint a település országgyűlési képviselője fogalmazott, a közös összefogás eredményeként az elmúlt években 791 millió forint állami támogatással segítette Kosd fejlődését a kormány. Dr. Rétvári Bence ismertette azokat a fejlesztéseket, amelyek megvalósítása révén jelentősen javultak a kosdi emberek életkörülményei. Elmondta, hogy – többek között – az általános iskola korszerűsítését 83 millió forinttal, a községháza fejlesztését 35 millió forinttal, a belterületi utak építését és felújítását 150 millió forinttal, a csapadékvíz elvezetését 248,5 millió forinttal, az új egészségház felépítését 135 millió forinttal, az iskolai tornaterem felújítását 50 millió forinttal támogatta a magyar állam.

  • Ebben a gyönyörű természeti környezetben lakók életminőségének javítását szolgálják a felsorolt fejlesztések, a Magyar Falu Program és a Falusi CSOK is, aminek köszönhetően nyugodtabb, békésebb és természetközeli környezetben élhetnek, alapíthatnak családot a kosdiak – mondta az országgyűlési képviselő.

Az államtitkár köszönetet mondott a koronavírus elleni védekezésben helytálló egészségügyi dolgozóknak, akiknek az erkölcsi megbecsülése mellett az anyagi elismerésükre a jövő évi költségvetésben 770 milliárd forint többletforrás szerepel.    

A 20. századi vályogfalú épületből egy rendkívül korszerű eszközparkkal ellátott, minden igényt kielégítő 21. századi intézményben folyathatják gyógyító tevékenységüket az egészségügyi szolgáltatók a példaértékű – az állam, az önkormányzat és a lakosság – összefogás eredményeként.

– Akik eljöttek ma az egészségház felavatására, azok nemcsak ünneplő vendégek, hanem mindannyian aktív részesei voltak az építkezésnek, amelyért köszönetemet fejezem ki az önkormányzatunk nevében – mondta köszöntőjében Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere, aki – mint az az ünnepségen elhangzott – a település vezetőjeként és magánemberként, kétkezi munkájával egyaránt oroszlánrészt vállalt a beruházás sikeres megvalósításában.

Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere

A gyönyörű természeti környezettel övezett kistelepülés polgármestere ünnepi beszédében felidézte a 2013-ban kezdődött – küzdelmekkel tarkított – folyamatot, melynek végére a képviselő-testület bölcs döntésének, az eredményes pályázatnak, az együttműködő támogatók sokaságának köszönhetően az új egészségház ünnepélyes megnyitásával tehetnek pontot.

Kurdi Ferenc köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik munkájukkal és támogatásukkal – köztük Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Szabó István, a Pest megyei Közgyűlés elnöke – nagyban hozzájárultak a nívós kialakítású egészségház felépítéséhez.

Szabó István, a Pest megyei Közgyűlés elnöke

Szabó István, a Pest megyei Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat által elnyert pályázati forrás „magyar pénz”, a magyar adófizető emberek teljesítményének az eredménye. Örömét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2021-ben kezdő új, hétéves pénzügyi ciklusában már külön régióként szerepel Budapest és Pest megye, aminek köszönhetően jelentősen megnőnek a megye pályázati lehetőségei.  

A nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen megnyílt a 260 millió forint bekerülési költséggel felépített új egészségház Kosdon, melyból a település önkormányzata közel 120 millió forint önrészt biztosított.

Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...