Belföld

Vácra érkezett a Vérbe fojtott szabadság vándorkiállítás

Október 21-én érkezett Vácra a gyurcsányi rendőrterrort és utcai erőszakot bemutató CÖF- kiállítás kamionja. A vasútállomás mellett bemutatott, Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállításra sokan voltak kíváncsiak, akik előtt Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a váci térség KDNP-s országgyűlési képviselője szenvedélyes beszédben idézte fel a magyar demokrácia példanélküli brutális eseményeit.

Mint közismert, a 2006-os, az Astoriánál történt véres tömegoszlatásról, azaz a Gyurcsány-terror eseményeiről szóló tárlatot indított országjáró körútra a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) kezdeményezésére a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA). A vándorkiállítás célja, hogy a 15 éve történt események emlékét ébren tartsa a választópolgárokban és hitelesen mutassa be a fiatal generáció tagjainak. A tárlatot egy kamion rakterében rendezték be, és több mint húsz településen látható október 23-áig. A kiállított tárgyak között gumilövedék, könnygázgránát kilövésére alkalmas karabély, akkori rohamrendőr egyenruha látható, továbbá öt televíziós képernyőn vetítik a 2006-os tüntetések felvételeit, a résztvevőkkel készített interjúkat. Eközben pedig a hangszórókból az öszödi beszéd hallható.

Rétvári Bence köszönetet mondott Czizmadia Lászlónak, a CÖF elnökének és mindazoknak, akiknek köszönhetően Vácra is megérkezett a 2006-os őszi brutalitást bemutató kiállítás. „Azért fontos ez a kiállítás, és az erről az időszakról szóló film, mert aki óvodáskorú volt akkor, amikor ebben a kamionban látható események történtek, ma már felnőtt, szavazó korú választópolgár, aki dönthet az ország sorsáról. Aki bemegy ebbe a kamionba, az nem tudja az érzelmi hatást elkerülni, nem tudja azt a döbbenetet elkerülni, hogy mi történt Magyarországon. Olyan emberek, akik csak sétáltak az utcán, könnyen lehet, hogy napokra vagy hetekre a rendőrségre kerültek, és olyan bűncselekményekkel vádolták őket, amik soha még eszükbe sem jutottak. Láthatják, hogy emberek, akik semmi mást nem tettek – csak emlékeztek arra, hogy 50 évvel ezelőtt magyar forradalmárok a pesti utcákon szabadságért és függetlenségért, akár a fegyveres harcot is vállalták – az irántuk érzet büszkeségből emlékeztek rájuk, békésen, csöndben, senkit nem bántva, senkit nem megtámadva, ám ők is a rendőri brutalitás áldozatává válhattak” – idézte fel a korabeli eseményeket az országgyűlési képviselő.

Majd arról beszélt: misszió és fontos feladat az emlékezés, mert felfoghatatlan, hogy hogyan történhetett meg egy ilyen példanélküli brutalitás a jogállamban, Magyarországon.  „Amikor itt járt a Libe-bizottság, mindent megnézett, csak ebbe a kamionba nem volt hajlandó bemenni, hiába kapott meghívást arra, hogy nézze meg, milyen az, amikor valódi jogsértés történik Magyarországon. Ezt nem voltak hajlandók megnézni sem. A közelébe menni sem. Pedig ez valódi jogsértés, tömeges, az emberek százait és ezreit érintő. Arról szól, amit meg kellett tapasztalnunk a XX. században is sokszor, egy korábbi időszakban és a Gyurcsány-kormányzás alatt is, hogy rosszul vezették az országot, hazudtak, és amikor lebuktak, akkor erőszakhoz folyamodtak.”

„Elfogadhatatlan, hogy az az ember készül vissza a hatalomba, azaz ember beszél demokráciáról, azaz ember akar jövő áprilisban újra az ország egyik vezetőjévé válni, és az ország jövőjéről dönteni, aki képes volt a saját nemzete ellen, a saját békés, megemlékező tömege ellen lovasrohamot vezényelni, hogy kardlapozzanak, gumilövedékkel lőjenek. Azoknál az embereknél, akik ellen erőszakot alkalmaztak, semmilyen olyan eszköz nem volt, fegyver vagy bármi hasonló, ami miatt tartani kellett volna tőlük. Békés emberek voltak, járókelők, mint önök vagy én, nem volt náluk semmi, ami riadalmat keltett volna másokban. És ellenük alkalmaztak gumilövedéket, kardlapozást és könnygázt” – sorolta a 2006 őszén történteket Rétvári Bence, aki így folytatta: „Felfoghatatlan emberileg, hogy lehet valakiben a hatalom megragadásához és megtartásához ilyen mértékű gátlástalanság. Az öszödi beszédben elmondja: tönkretette a saját hazáját, elmondja, hogy hazudott a saját választóinak, elmondja, hogy meghamisította az ország számait külföld felé, és amikor ennek kapcsán lebukik, akkor képes erőszakot alkalmazni. Ez az ember 15 évvel később is ott van a parlamentben, aki a barikád másik oldalán álló embereket oktatja békéről, szeretetről, jogállamiságból, demokráciából” – hangzottak Rétvári Bence érzelemtől áthatott kritikai mondatai, aki úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc abban bízik, hogy az emberek többsége már elfelejtette, hogy mit tett saját nemzetével, saját országával szemben.  

Az országgyűlési képviselő élesen bírálta a Gyurcsány-kormány privatizációs politikáját is, az állami vagyon értékesítését. „Tizenkét éve kormányzunk, de még mindig nem tudtunk mindent visszavásárolni, amit ők pillanatok alatt szétprivatizáltak ebben az országban.”

Rétvári Bence bírálta az ellenzéki pártokat és politikusokat, amelyek, akik 15 év elteltével mind felsorakoztak Gyurcsány Ferenc mellett, mert esélyt látnak a hatalom újbóli megszerzésére.

„Márpedig, hogyha ugyanaz a személy – aki levezényelte a 2006-os őszi brutális támadást a békés emberek ellen – ha visszatér a hatalomba, az azt jelenti, hogy ugyanaz az esemény megtörténhet. Aki egyszer erőszakot alkalmazott a saját hatalmának a megvédése érdekében, aki egyszer erőszakot alkalmazott a magyar emberek ellen, az nem fog félni még egyszer erőszakot alkalmazni. Aki egyszer hazudott a népének, az máskor is fog hazudni a népének. Aki egyszer tönkretette az országot, az legközelebb is tönkre fogja tenni az országot. Aki egyszer meghamisította Magyarország gazdasági adatait, az máskor is meg fogja hamisítani Magyarország gazdasági adatait. Azért fontos ez a vándorkiállítás, mert segít felélénkíteni az emlékezetünket, mert 15 év után lehet, hogy megkopik ez már. Már pedig emlékeznünk és emlékeztetnünk kell” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...