Kultúra

Nagyszabású rendezvényekkel készül Dunakeszi

A Dunakeszi Programiroda az egész évre készül programokkal, segítségükkel számba vettük a várható eseményeket áprilisig. Történelem, sport, kultúra, szórakozás a következő néhány hétben.

Teljes gőzzel zajlik már a rendezvények szervezése Dunakeszin, márciustól minden hónapra készül valamilyen nagy dobással a Dunakeszi Programiroda.

Az események sora a nőnappal indul, ennek alkalmából március 6-án egész nap a hölgyeké a főszerep a Duna-parti városban. 11 órától a VOKE József Attila Művelődési Központban színházi előadással, 15 és 18 órától interaktív, zenés-táncos produkcióval várják a dunakeszi szebbik nem képviselőit. Délelőtt Bereczky Zoltán Dolgok, amikért érdemes élni című, 90 perces monodrámája, délután Altsach Gergő és Kardffy Aisa szólista, Kerényi Miklós Máté és Mészáros Árpád Zsolt színművész, valamint Piros Krisztina énekes előadóművész birtokolja a színházterem színpadát.

A tavaszköszöntő ünnep már 2015-ben is nagy sikert aratott a közönség körében

A március közepi hosszú hétvége is több programot tartogat a környékbeliek számára. Március 12-én délután Floráliát, a rómaiak tavaszköszöntő ünnepét tartják Dunakeszin. Ez alkalomból Schirilla György, a nemzet rozmárja mártózik meg a Dunában, hogy úszással köszöntse, hívja a tavaszt. Az eseményhez az EtvieDanse Táncstúdió és a Római Kikötőerőd is csatlakozik tárlatvezetéssel.

Két nappal később – két év szünet után – Dunakeszi Város Önkormányzata újra megrendezi a már hagyománnyá vált Dunakeszi Viadalt a Katonadombon. A sorban a 9. rendezvényen hagyományőrző huszárok és solymászok tartanak látványos és korhű harci bemutatót, amelyet a gyermekek csatajelenete teszi még nagyobb élménnyé. A folyamatos programkínálatban szerepel népi játszótér, óriásszínező, helytörténeti kiállítás, táncház Tőkei Krisztinával és solymásztábor.

A nemzeti ünnep napján reggel 9-kor ünnepélyes koszorúzásra várnak mindenkit a Március 15. téri emlékműnél, ahol a tervek szerint a Dunakeszi Koncertfúvósok élőzenével, és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola néptáncosainak kíséretével róhatjuk le tiszteletünket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ezen a napon délután pedig Békemenet lesz Budapesten, ahová a települések külön buszokat is indítanak.

Két héttel a március közepi rendezvények után lesz Dunakeszi 45 éves születésnapja. 1977. április 1-jén nyilvánították várossá Dunakeszit, ennek kerek évfordulóit a város vezetése a lakossággal együtt nagyszabású rendezvénnyel ünnepli meg. Idén sem lesz ez másképp, április 1-jén a Bárdos Lajos Általános Iskola színjátszó körének premier-előadását láthatja a nagyközönség, a Valahol Európában című híres darabot adják elő. Másnap délelőtt a Dunakeszi Sportrepülőtéren tartják meg a VIII. Futakeszit, amelyre az előnevezés márciustól lehetséges a www.futakeszi.hu-n. Lesz ovis futás, 2 és fél, 5 és 10 kilométeres táv. Ám ez a nap a Katonadombon reggeltől a nagyközönségé, családi programokkal, népi játszótérrel, bábszínházzal, ládavasúttal, ugrálóvárral és meglepetésprodukciókkal készülnek a szervezők.

Szeredi Helga (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...