gazdaság

Rétvári: újabb világcég érkezik Vácra

„Újabb világcég érkezik Vácra, ezúttal Dél-Koreából. Míg az EU vezetői azon gondolkodnak, hol lépjenek visszafele, mi a válságos időkben is előre lépünk. Világszintű technológia érkezik, sok embernek adva helyben megélhetést, és erősítve a zöld jövőt. Erről tárgyaltunk Szijjártó Péter külügyminiszterrel közösen a cég vezetőivel” – ismertette Facebook-oldalán Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője.

„Újabb dél-koreai cég szavazott bizalmat Magyarországnak a Nice LMS 5,2 milliárd forintos zöldmezős beruházást hajt végre Vácon, ezzel 60 új munkahelyet teremtve a városban. Részletek hamarosan!” – ezt pedig Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter tette közzé a tárgyalások után a Facebook-oldalán.

– Az autóipar mára kétségtelenül a magyar gazdaság gerincoszlopává vált, s hazánk az elmúlt időszakban nem pusztán tartani tudta a tempót, hanem a globális járműipari forradalom egyik éllovasává lépett elő – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – írja az MTI.

    A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nice LMS zöldmezős beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a dél-koreai akkumulátoripari beszállító cég új üzemet és ezzel hatvan munkahelyet hoz létre Vácon. A projekt értéke 5,2 milliárd forint, ehhez a kormány 467 millió forintos támogatást nyújt.

    Leszögezte: a magyar autóipar termelési értéke 2010-ben 3600 milliárd forint volt, míg 2021-ben 9400 milliárd forint, és a lendület mindenfajta rossz hír és nehézség ellenére sem csökkent, ugyanis ez az idei év első négy hónapjában elérte a rekordnak számító 3500 milliárd forintot.

    Kiemelte, hogy az iparág napjainkban jelentős átalakuláson megy keresztül, és így aki az elektromos autóipari beruházásokat megnyeri, az a jövőt nyeri meg magának.

    „Magyarország az elmúlt időszakban nemcsak hogy tartani tudta a tempót, hanem ezen globális járműipari forradalom éllovasává léptünk elő” – fogalmazott.

    Szijjártó Péter ennek kapcsán rámutatott, hogy Magyarország a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, ráadásul ez a jelenlegi évi 50 gigawattóráról 2025-re 150 gigawattórára nő. Az elektromos akkumulátorok exportjában hazánk a világranglista ötödik helyén áll – tette hozzá.

    Kijelentette, hogy az elektromos autóipar „passzátszelét keletről fújják”, a térség vállalatainak technológiai újításai így az európai gyártók körében is keresettek.

    Ennek megfelelően Magyarországra is zömében Ázsiából érkeznek elektromos autóipari vállalatok, amelyek már több mint húsz településen vannak jelen országszerte – emelte ki.

    A miniszter kitért arra is, hogy a legtöbb beruházás – 2019 és 2021 után – jó eséllyel idén is Dél-Koreából fog érkezni az országba.

    A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly mintegy 4,8 milliárd dollárral „soha nem látott magasságba emelkedett”, és az idei év első négy hónapjában is 22 százalékos volt a bővülés. A dél-koreai vállalatok mára a negyedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon.

    A váci lesz az első európai gyára a Nice LMS-nek, amely Dél-Koreán kívül jelenleg csak Vietnámban és Kínában rendelkezik ilyen érdekeltségekkel.

Még szintén érdekelheti...