Dunakeszi

Gólyanapot tartottak az épülő diáknegyed gimnazistái

Mint közismert, a kormány döntése alapján tavasszal elkezdődött a mintegy negyvenmilliárd forint állami beruházásban megvalósuló Dunakeszi Diáknegyed építése. A város északi peremén felépülő IV. Béla Király Gimnázium és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola várhatóan 2024 szeptemberében már fogadja a közel 1500 diákot, akik számára két modern sportcsarnok és uszoda is készül. Noha a diáknegyed csak jó két év múlva nyitva meg kapuit, de az oktatásért felelős minisztérium engedélyével már idén szeptemberben a városi Radnóti Miklós Gimnázium tagintézményeként két gimnáziumi osztályban elkezdődik a képzés. Az 54 boldog diák pénteken jó hangulatú és rendkívül kreatív gólyanapon kezdte meg az ismerkedést egymással, és a nagy menetelést a tudás birodalmában.

A tagintézmény megbízott vezetője, Zentai Kati – aki egyébiránt hét évig a Radnóti gimnázium igazgatóhelyettese volt – és nyolc pedagógus a gimnázium néhány egykori diákjával karöltve ötletgazdag programokkal fogadták a „kisgólyákat” Dunakeszi gyönyörű Duna-parti Nyíltvizi edzőközpontjában.

Érkezésünkkor a fiatalok éppen egy kreatív feladat megoldásával voltak elfoglalva, ami mi más is lehetett volna, minthogy abban versengtek, melyik csapat tudja szebben és valósághűen megépíteni a majdani gimnáziumok makettjét.

Milyen érzés megbízott vezetőként megtenni az első lépéseket, megteremteni az oktatás feltételeit az új tagintézményben, összefogni a diákokat, csapattá formálni a kis létszámú tantestületet? – kérdeztük Zentai Katitól.

Zentai Kati, a tagintézmény megbízott vezetője

– Nagyon inspiráló! Ugyanakkor az is tény, hogy rendkívül szerteágazó szakmai kihívást is jelent az új iskola „megteremtése” minden szépségével és lehetőségével együtt, amivel élni kell. Nagy örömünkre már épül a diákváros, amely akkor lesz „élő”, ha a benne rejlő csoda megszületik. Erre kaptam lehetőséget nyolc tanártársammal, hogy ezt a csodát létrehozzuk, megalapozzuk az új gimnázium hangulatát, megteremtsük azt a napi rutint, azt a hagyományrendszert, azt az értékrendszert, azt a képzési módot, amelyben szeretnénk majd később működni. Nagyon jó érzés ennek az élére állni, nagyon nagy feladat, de remélem, hogy a születéskor érzékelhető lelkesedés és elszántság mindenkiben töretlen marad.

– Hogyan sikerült a tantestületet kialakítani, hiszen a hírek szerint pedagógus hiány van az országban?

– Igen, ettől én is tartottam, de hamar szembesültem azzal az örömteli ténnyel, hogy az épülő diákváros kínálta új lehetőség nagy vonzerő a pedagógusok körében. A pályázatokra nagyon sok és sokféle pedagógus jelentkezett szinte az ország minden tájegységéről. Így abban helyzetben voltam, hogy tudtam válogatni a jelentkezők között. Nyolc fővel indul a tantestületünk. Sikerült egy olyan csapatot kialakítani, melynek tagjaiban nem csak a szakmai akarat, hanem az új iránti fogékonyság, a tenni akarás igénye is megvan. Mindenki hozott magával valami pluszt.

– Az átmeneti időszakban hol lesz a tanítás, milyen tantárgyak oktatását kezdik el szeptemberben?

– A Bárdos Lajos Általános Iskola Fő út melletti épületében – ahol tavaszig a járási hivatal működött – kezdjük el az új tanévet két osztállyal. Az épületet és az udvarát az új igényeknek megfelelően alakították át. Megszépült környezetben kezdheti meg a gimnáziumi oktatást a felvételt nyert 54 diák. Ugyanakkor a hely adottságai nem teszik lehetővé, hogy itt tartsuk meg a testnevelésórákat -, de ebben is, mint oly sok mindenben segített Dunakeszi Város Önkormányzata -, melyeknek így a VS Dunakeszi közelben lévő Magyarság Sporttelepe ad otthont. Egyébként az 5 éves nyelvi előkészítő évfolyam indul szeptemberben, a tagintézményünkben.

– Többször is kiemelte a jó közösség, a jó csapatszellem fontosságát, ami jól érzékelhető a fiatalok és a pedagógusok körében egyaránt. Tapinthatóan jó a hangulat, ami gondolom, inspiráló mindannyiuk számára?

– Igen, nagyon nagy lelkesedéssel készültünk. Nagyon hálás vagyok néhány volt Radnótis diákomnak, öregdiákomnak is, akiket talán 7 évvel ezelőtt tanítottam. Örömmel jöttek, hogy segítsenek a rendezvény sikeres megtartásában, a fiatalok fogadásában. Valóban, remek a hangulat, úgy érzékelem, hogy a diákok nagyon nyitottak, aktívak a közös programokban. A gólyanap hangulata és szellemisége nagyon is biztató a két osztály sikeres és eredményes oktatása szempontjából. Bízom benne, hogy szép és tartalmas évek várnak ránk!

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...