Vác

Súlyos elmarasztalás és büntetés a váci önkormányzatnak egy közbeszerzési ügyben

Úgymond megvétózta a közbeszerzési döntőbizottság a váci önkormányzat közétkeztetési közbeszerzését, 1,6 milliós bírságot is fizet a városháza.

A Közbeszerzési Hatóság 1.600.000 forintra bírságolta a váci önkormányzatot, amiért – az indoklás szerint – megsértették a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségüket, jogellenesen mellőzve a közbeszerzést.
Az ügyben egy közszereplő, Szabó Csaba, a Fidelitas helyi vezetője közérdekű bejelentésben arra kérte a Közbeszerzési Hatóságot, vizsgálják meg, hogy Vác Város Önkormányzata jogosan látja-e el a közbeszerzési eljárás mellőzésével a közétkeztetéssel kapcsolatos feladatait, mivel évente ismétlődő jelleggel, pályázat kiírása nélkül, vállalkozási szerződés megkötésével biztosítja a közétkeztetést.
A hatóság elnöke az ügyet kivizsgálta és egyértelművé tette, hogy „A BESZERZŐ megsértette a közbeszerzési eljárás lefolytatására vonatkozó jogszabályi kötelezettségét, jogellenesen mellőzte a közbeszerzést.”
A Közbeszerzési Döntőbizottság tehát a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta határozatát, amelyben megállapítják, hogy a beszerző, vagyis a váci önkormányzat gazdasági hivatala megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt.
A döntőbizottság a Matkovich Ilona vezette önkormányzattal szemben 800.000 forint bírságot szabott ki, emellett megállapították, hogy a hivatalbóli kezdeményezéssel érintett élelmiszer beszerzések semmisek és az eredeti állapot nem állítható helyre, továbbá a beszerzővel szemben még plusz 800.000 forint bírságot szabtak ki.
Összesen tehát 1.600.000 forint bírságot kell fizetnie a Matkovich Ilona vezette önkormányzatnak azért, mert megsértették a közbeszerzésekről szóló törvényt, jogellenesen mellőzték a közbeszerzést.
A beszerzett élelmiszerek összértéke egyébként 280.116.410 forint.

Ribáry Zoltán

Fotó: internetes illusztráció



Még szintén érdekelheti...