Dunakeszi

Országos szakmai díjjal ismerték el a dunakeszi szabadstrand fejlesztését

Dunakeszi Város Önkormányzata szeptemberben indult a Településfejlesztési Szövetség által kiírt pályázaton. A Településfejlesztési Díjért 2021-ben befejezett projekttel lehetett indulni több kategóriában. A szakmai szövetség célja a díjjal az, hogy azokat az önkormányzatokat ismerjék el, amelyek erejüket megfeszítve fáradoznak ezekben az időkben is, hogy a település lakóinak minőségi körülményeket teremtsenek. 

Ebben az évben Szolgáltatásfejlesztés kategóriában indult Dunakeszi Város Önkormányzata és a szabadstrand fejlesztésével nyert – nyilatkozta a Dunakanyar Régiónak Tóth Eszter városi főkertész.
– A pályázatban kiemeltük, hogy a Dunakeszi Duna Szabadstrand fejlesztése egy jól átgondolt, hosszútávú, koncepciózus fejlesztés eredménye, amely során a látókörünkbe került pályázati lehetőségeket maximálisan igyekeztünk kihasználni, ezzel is növelve a fejlesztés volumenét, sokszínűségét.

A strandunk fejlesztésénél nem csak kizárólag a nyári szezonra fókuszálunk, hanem figyelembe vesszük, hogy a Duna-parti sétány, a játszótér, a bisztrók, a Madárlátta tanösvény, a tavasszal virágzó nárciszmező, az év minden szakában vonzza a látogatókat.

Igyekeztünk úgy kialakítani a strandot, hogy minden korosztály megtalálja a maga számára a kikapcsolódási lehetőséget, a területen több játszóteret helyeztünk el, így a kiskamaszok jól elkülönülhetnek a tipegőktől. Az idősebbeknek pihenő padokkal, virágokkal beültetett részt alakítottunk ki.

A zöldfelület kezelési terv kidolgozásánál figyeltünk arra, hogy az itt lévő monokultúrás telepített nyár-platán erdőt, hosszútávú faápolási terv keretein belül gondozzuk, és a honos vízparti társulásokra jellemző fajokkal elegyítsük. Az alsóbb zónákba pedig lepke és méhbarát virágzó növények kerültek.

A területen kialakított Tanösvényen képeztünk olyan foltokat, ahol az aljnövényzetet hagytuk magasra megnőni, így búvóhelyet biztosít az állatoknak, madaraknak. A Tanösvényen elhelyezett interaktív táblák, kihelyezett játszóeszközök, rovarhotelek, alkalmasak arra, hogy kültéri környezetórákat tartsanak itt iskolák, óvodák – sorolta Tóth Eszter, Dunakeszi főkertésze.

A díjat Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere és Tóth Eszter, a város főkertésze vette át Budapesten december 16-án.

Még szintén érdekelheti...