Kultúra

Az EtvieDanse Tánciskola sikerei a látványtánc Európa-bajnokságon

Dunakeszi városszerte közkedvelt táncosai sikeresen szerepeltek a Magyar Látványtánc Sportszövetség Európa-bajnokságán, melyet június végén rendeztek Balatonfüreden, ahonnan Nagy Márta és oktatótársainak tanítványai öt aranyéremmel, két ezüstéremmel és öt aranyminősítéssel térhettek haza.

2023. június 28. és július 2. között a Balaton Szabadidő- és Konferencia Központban a táncé volt a főszerep. Az Európa-bajnokság öt napján közel ezer versenyszámot mutattak be a gyerek, junior és felnőtt táncosok, szólóban és más különböző formációkban. Az „A” kategóriás versenypaletta változatos tánckategóriái sorában sodró lendülettel pörögtek egymás után a  hiphop és rocky tánckarok, majd flitteres ruhákban csillogó latin táncosok, hogy végül csendes harmóniát hozzon egy a Csajkovszkij Hattyúk tavát táncoló szlovák balettcsoport.

Vasárnap az öltözőkben lázas izgalom előzte meg a dunakeszi EtvieDanse Táncegyüttes formációinak fellépéseit, akiket elkísértünk a versenyre. A táncosaik ezen az egy napon tizenkétszer léptek színpadra a Művészi Táncok tánckategóriába tartozó versenyszámokban, hogy az estébe nyúló eredményhirdetésen végül öt aranyérmet, két ezüstöt és további öt aranyminősítést vehessenek át.  A verseny fegyelmezettséget, és gyorsaságot követel a lányoktól, akik táncról táncra fellépő ruhát váltanak, hajat készítenek, hogy az adott dallamhoz és koreográfiához legjobban illő külső erősítse az év során begyakorolt táncok művészi hatását. A Crazy Orchestra című darabhoz, melyben egyikük karmesteri intései által dirigált gépies mozdulatokkal jelenítenek meg egy zenekart, fehér szaténnadrág és balerina konty dukál. Amíg az afrikai táncot idéző koreográfiához gyorsan készül el a két versenyszám között a hajakba a lágy hullám. Egy-egy fellépés mindössze néhány perc, amit egy egész éves felkészülés előz meg. A lányok balettmozdulatokat gyakorolnak, lazítanak, emeléseket tanulnak meg, és koreográfiákat építenek fel.  Mindezt teszik összeforrott közösségként, hiszen csoportról csoportra nőnek fel, kezdik kisgyermekkorban rubintként, majd lesznek smaragdok és zafírok, hogy végül a legnagyobbakhoz, az ametiszt tánckarhoz csatlakozhassanak.

A versenyidőszak végeztével pihenő – részben helyhiány miatt kényszerpihenő – következik. Álmuk, hogy egyszer egy állandó tánctermük legyen, ahol bármikor próbálhatnak.

A táncosok egyéni sikerei „A” kategóriában

Contemporary, felnőtt, szóló kategóriában Belák Dorottya, a dunakeszi EtVieDanse Tánceggyütes táncosa 1. helyezést ért el.  Art Mix, gyermek, szóló kategóriában Nagy Emma 1. helyezést, míg Pósfay Panni 2. helyezést ért el, mindketten az EtvieDanse táncosai.

A tánccsoportok eredményei „A” kategóriában

A dunakeszi EtvieDanse táncegyüttes nagyobb létszámú formációi az Art-mix, Lyrical, Modern tánc és Contemporary tánckategóriákban, felnőtt és junior korosztályban összesen 4 aranyminősítést, egy 1. helyezést és egy 2. helyezést értek el. A Contemporary és Lyrical tánckategóriákban pedig trióban, és csoportban is 1. helyezettek lettek, míg Lyrical kategóriában junior duóban aranyminősítést szereztek.

Gratulálunk a táncosoknak és a felkészítő oktatóknak!

Buócz Emese

Még szintén érdekelheti...