aktuális

Vigyázzunk a gyerekekre – rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést az iskoláknál

A tanév kezdetén rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést reggel és a délutáni órákban az iskolák közelében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője csütörtökön Izsákon, „Az iskola rendőre” program országos tanévnyitóján.

Óberling József az eseményen, amely egyúttal az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége is volt, elmondta: az idei tanévben is folytatódik Az iskola rendőre elnevezésű, 15 éve elindított program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.


    Kiemelte: a 2023/2024-es tanévben csaknem 2900 oktatási intézményben több mint kétezer iskolarendőr vállalja ezt a feladatot a hivatásos szolgálata mellett.
    Az ORFK, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) közös tanévkezdési kampányának nyitóállomásán Óberling József hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyermekek gyalogosan vagy kerékpárral biztonságosan közelíthessék meg az iskolát.
    A rendőrség és a polgárőrség fokozott figyelmet fordít továbbá a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, valamint a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.


    A főosztályvezető arról is beszélt, hogy a tanév során az iskolaőr is rendszeresen részt vesz az iskola életében, kapcsolatot tart a tanintézmény vezetésével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz az intézmény jelentősebb rendezvényein is. Bármikor bizalommal fordulhatnak hozzá az iskola munkatársai és a családok egyaránt – fogalmazott.
    A program tapasztalatait összegezve Óberling József jelezte: szerencsére nagyon ritka, hogy a gyermekek a tanévkezdéskor iskolába menet vagy a hazafelé tartó úton halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenvednének. A programot éppen azért hirdetik meg évről évre, minden tanévkezdéskor, hogy egy gyermek se sérüljön meg közlekedési balesetben nemcsak tanévkezdéskor, de év közben sem – tette hozzá.


    Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a tanévnyitón a rendőrség fontos küldetésének nevezte a gyermekek balesetmentes közlekedésre nevelését. Az évtizedes múltra visszatekintő, 2008-ban elindított „Az iskola rendőre” programhoz egyre több iskola csatlakozik.
    A vármegyei főkapitány kiemelte: az idén egy új kezdeményezés is elindul Bács-Kiskunban, a KEVE, a Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! elnevezésű program, amelyet a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága dolgozott ki és indított útjára még 2017-ben négy osztállyal.


    Az általános iskolások közlekedésbiztonságát segítő program Bács-Kiskun vármegyében több mint 80 iskola 122 osztályával kezdődik el – közölte.
    Gulyás Zsolt végül bemutatta a helyi iskolarendőrt, Frankó Balázst, aki az izsáki rendőrőrs körzeti megbízottja.

Még szintén érdekelheti...