oktatás

Hívogatóan szólt a hatvanadik becsöngetés is – Jubileumi tanévnyitó a Radnóti gimnáziumban

Idén ünnepli hatvanadik születésnapját a dunakeszi gimnázium, amely hosszú évtizedek óta a jeles költő, Radnóti Miklós nevét viseli büszkén. Megannyi országos és megyei tanulmányi sikert sikerre halmozó, kiváló főiskolai és egyetemi továbbtanulási mutatókkal büszkélkedő oktatási intézmény 22 osztályában 780 diák számára szólt az új tanév kezdetét jelző csengő.

Az ünnepélyes tanévnyitó kezdetének kedves színfoltja volt – melyen jelen volt Dióssi Csaba, Dunakeszi város polgármestere, Erdész Zoltán alpolgármester és sok szülő – , amikor „nagygimnazizták” kézen fogva bekísérték a diákok koszorújával körbefont alulába a Radnóti Miklós Gimnáziumba felvételt nyert kisdiákokat.

Nyiri István igazgató kedves szavakkal köszöntette a diákokat, a tantestület tagjait – köztük a 9 új kollégájukat -, a kisgimnazistákat elkísérő szülőket. Köszönetet mondott a városi önkormányzatnak az oktatási intézménynek nyújtott támogatásért, örömét fejezte ki, hogy megújult, megszépült épületben kezdhetik el a 2023/24-es tanévet.

A tanulás, az iskolába járás jelentőségét hangsúlyozva arról beszélt, hogy egykoron – mint fogalmazott – „iskolába járni nem mindig volt kötelező, sőt meg tanulni írni, olvasni, számolni kiváltságos dolognak számított, csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak, még akár egy fél évszázaddal ezelőtt is. Még ma is a világ számos országában feladat az oktatás megszervezése.”

Az iskolánk életében ez a tanévkezdés egy valódi nagybetűs ünnep – jelentette ki Nyiri István, majd így folytatta: „Hatvan évvel ezelőtt kezdte meg ugyanis a gimnázium működését, hatvan éve ültek be először gimnáziumi padokba gyerekek itt Dunakeszin. Akik korábban tanulni szerettek volna, Budapestre vagy Vácra voltak kénytelenek utazni. Az első diákok ma már nagypapák, nagymamák, és talán itt köztetek az ő unokáik járnak és tanulnak. Az iskola generációkat ölel át, és jelenti a városban a tudást és a kultúrát is egyben.”

Mint elhangzott: „Hatvan év alatt az egyetlen osztállyal induló, kis vidéki gimnázium mára-nagyra nőtt. Ma 22 osztályban 780-an tanulhattok a falak között és készülhettek egyetemre, főiskolára. Az iskola pedig már nem egy egyszerű vidéki kis gimnázium, hanem az ország legjobbjai között van.”

Az igazgató úr szólt arról is, hogy a gimnázium hatvanadik születésnapját színvonalas ünnepséggel szeretnék emlékezetessé tenni novemberben.

Külön köszöntötte a kisgimnazistákat, a két új osztály diákjait és a két osztályfőnököt, Farkas Évát és Omischel Mónikát.

A nagygimnazista osztályokból két osztály tanulói vettek részt a tanévnyitó ünnepségen, akiket és a két osztályfőnököt, Krix Antalnét és Hegyiné Zámbó Krisztinát is nagy szeretettel köszöntött.

A diákokhoz fordulva azt mondta: „remélem, hogy az elkövetkező években megtaláljátok helyeteket az iskolai közösségben, bekapcsolódtok a gimnázium vérkeringésébe, és igazi radnótis diákként ballagtok majd el. Kívánom nektek, hogy a tanulmányaitokat sikeresen folytassátok és eredményesen végezzétek” – hangzott az igazgató úr jókívánsága.  

Nyiri István köszöntötte a jubileumi jutalomban részesült kollégáit, akiket nagy tapssal ünnepeltek a diákok:

25 éves jubileum: Ábrahám Hedvig, Burjánné Török Orsolya, Éles Zoltán, Kiss Gabriella

30 éves jubileum: Szilágyiné Manasses Melinda

40 éves jubileum: Lajtai Mariann, Gál Zoltán

A jutalmak átadása és a gratulációk után Nyiri István, a Radnóti Miklós Gimnázium igazgatója ünnepélyesen megnyitotta a 2023/24-es tanévet. „Kívánom mindenkinek, hogy a tanév legyen sikeres és eredményes. Legyetek nyitottak az újra, lelkesítsen bennetek a tudás iránti vágy, a tenni akarás. Ehhez kívánok a jelenlegi iskolai közösségnek szép sikereket, eredményes tanévet!”  – hangzottak az igazgató úr szavai.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...