ünnep

Édes emlék – Szent Mihály-nap

Zeng a harang hívó szóval templombúcsúnk ünnepén.

Összegyűltünk oltárodnál, kél szívünkben új remény.

(misekezdő ének)

A város vezetői (Fotó: filmkovacs.hu)

Napsütés és vásári forgatag fogadta Dunakeszi város lakóit 2023. október 1-jén a IV. Béla király főtéren megrendezett Szent Mihály-napi búcsún. Az ünnepi alkalom, csakúgy, mint hajdanán, a templombúcsú idején, szentmisével vette kezdetét a Szent Mihály-templomban. A régi szokást felelevenítve a misét egy szomszédos település vendég papja, az alsógödi Szent István Egyházközség plébánosa, Miklusiak Krzysztof mutatta be.

A Főtéren kialakított népi játszótéren kézi hajtású kosaras körhinta, ládavasút és ügyességi játékok várták a gyerekeket. Akik kimerültek a játékban, interaktív mesejátékon pihenhették ki magukat. Volt kézműves udvar agyagozással, élményfestéssel, az érdeklődők még gyöngyöt is fűzhettek. Akik megéheztek, ínycsiklandozó falatokkal csillapíthatták gyomruk korgását.

Külön öröm volt pedagógusként látni azt, ahogyan középiskolás diákjaim tanították a kicsiknek a mustkészítést. Mi felnőttek is sokat tanulhatunk tőlük, olyan szeretettel és türelemmel magyarázták a prés használatát az érdeklődéstől ragyogó szemű csemetéknek. Munkamegosztásra, együttműködésre, türelemre ösztönözték az együtt érkező testvéreket, akik ezt követően büszkén fogyasztották el jól megérdemelt munkájuk gyümölcsét, a frissen préselt mustot.

Dunakeszi lakosként édes nosztalgiával emlékszem a régi idők búcsúira, melyek gyermekkorom részét képezték. A ringlispílre, a céllövöldére, a mézeskalács és a medvecukorárusokra, a csattogó lepkékre, a tükrös szívekre. De örömmel töltött el, amit a ládavasútban vagy kosaras körhintán ülő gyermekek szemében láttam. Vidámság, felszabadultság, boldogság. Mi ez, ha nem annak a jele, hogy majdan felnőtt korukban nekik is édes emléket fog jelenteni ez a búcsú, melyről szeretettel mesélnek majd gyermekeiknek, unokáiknak, csakúgy, mint Ön, kedves olvasó.

Balogh Edit

Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...