Kultúra

Rajz- és rövidpróza-író pályázat Dunakeszin

Megszokhattuk már, hogy Dunakeszin mindig történik valami, ami a közösséghez, az ott élőkhöz szól. Nincsen ez másképpen most sem, hiszen 2023. október 10-én indult a Dunakeszi – az Én városom című rajz- és rövidpróza-író pályázat a városi óvodások, általános, közép- és művészeti iskolás diákok, valamint az ezen korosztályba tartozó, Dunakeszin élő gyermekek, fiatalok számára. A pályázatot Dunakeszi Város Önkormányzata és a Szülőföld Könyvkiadó közösen hirdették meg.

„Fontosnak tartjuk, hogy a dunakeszi gyerekek valóban dunakeszinek, helyinek érezhessék magukat, tudják, hogy városunk az otthonuk, és az is lehet akár egész életükben. Számunkra, felnőttek számára pedig érdekes, hogyan látják a mai gyermekek, ifjak, a jövő felnőttjei városunkat, mit kedvelnek benne, miért szeretnek itt élni” – mondta Dióssi Csaba polgármester.

Hozzátette: emellett célunk volt a pályázattal az is, hogy a gyerekek és a fiatalok átérezzék: alkotásaikkal segíthetik társaikat, valódi közösségként összefogva más gyermekeket támogathatnak.

A pályázati időszak egy hónapos, vagyis november 10-ig nyújthatják be az alkotók képi vagy szöveges műveiket. Ezt követően egy öttagú szakmai zsűri kiválasztja azokat az alkotásokat, amelyek belekerülnek a Dunakeszi – az Én városom című kötetbe. A kiválasztott műveket 2024. április 16. és 26. között megtekinthetik a VOKE József Attila Művelődési Központban, ahol a legjobb alkotásra szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott mű közönségdíjban részesül.

A 15 legjobb képi alkotást 2024. április 24-én árverésre bocsátjuk a művelődési központban megrendezett, könyvbemutatóval egybekötött ünnepségen, készítőiket szép díjakkal jutalmazzuk. A többi kiállított kép esetében lehetőség nyílik megvásárlásukra. Az árverésen, továbbá a kiállított képek megvásárlásával befolyt összeget a kiadó és az önkormányzat a Dunakeszi SNI Óvoda javára ajánlja fel. Ezáltal a pályázók kortársaikat támogathatják, egyúttal érezhetik a valódi közösségi összefogás erejét.

A pályázat részletei letölthetők a www.dunakeszi.hu/esemenyek/dunakeszi-az-en-varosom-rajz-es-prozairo-palyazat/ linkről.

Kerekes Dóra

A rajz Sipos Károly festménye alapján készült.

Még szintén érdekelheti...