Közbiztonság

Egyre agresszívebbé vált az illegális migránsok érkezése – A Dunakanyar is célpont lett, de a rendőrség kezeli a helyzetet

A Börzsönyben élők is saját bőrükön tapasztalhatták, hogy a nyár folyamán jelentősen megnőtt a térségben az illegális migránsok száma.

Míg korábban egyáltalán nem volt jellemző a Váci és Szobi járás településein, hogy csoportokba verődött menekültekkel találkozzanak az itt élők, addig júniusban és júliusban már havonta száz fölött, míg augusztusban már kiugróan magas számban, havonta ezren próbálták a szabályok megkerülésével illegálisan átlépni a határt.

Hogy valóban migrációs útvonallá vált-e a Börzsöny, arról Horváth Imre, a Váci Rendőrkapitányság vezetője lapunk megkeresésére úgy reagált, hogy idén nyáron tényleg növekedni kezdett a térségben a migrációs helyzet. „Június-július hónapban százas nagyságrendű migrációs nyomást tapasztaltunk a szlovák-magyar határon, mely augusztusra eszkalálódott. E hónap folyamán ezer fölé nőtt az illegális határátlépések száma” – húzta alá a kapitányságvezető, hozzátéve, hogy 59 kilométernyi szakaszt kell kezelniük a migrációs helyzettel kapcsolatban.

A helyzet kezelése érdekében a Váci Rendőrkapitányság összefogva a Pest Megyei Rendőrfőkapitánysággal és a Készenléti Rendőrséggel közös rendőri egységeket helyezett át a határra. „Ennek eredményeképpen ki tudom jelenteni, hogy jelen hónapban tíz nap alatt száz alá csökkent az elfogott migráns személyek száma. Mindent megtettünk, és mindent meg fogunk tenni ezután is, hogy ez az eredmény megmaradjon. Azt gondolom, hogy a következő hónapokban ezt a helyzetet fogjuk tudni tartani, és ezáltal visszatérünk a tavaszi állapotokhoz” – hangsúlyozta Horváth Imre.

Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője rámutatott, hogy rendkívül agresszívvé vált mind az illegális migráció, mind pedig az alvilág számára jelentős pénzbevételt jelentő embercsempészet egyaránt.

„Arról hallhattunk híreket, hogy milyen sok illegális migráns próbál dél felől, a Nyugat-Balkán felől Európába jutni, azonban olyan agresszívvé vált az illegális migránsok érkezése, annyira agresszívek az embercsempészek, hogy valóban az ország olyan tájain is felbukkantak, ahol korábban nem. Ezért a két kormány azonnal intézkedett és közös járőrpárokat állítottunk fel a magyar-szlovák határszakasz nyugati részén, pontosan azért, hogy minél több illegális migránst el tudjunk fogni – fogalmazott Rétvári Bence.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea 

Még szintén érdekelheti...