Emlékezés

Ötvenhat izzó ősze volt…

Méltó és meghitt megemlékezést tartott Dunakeszi Város Önkormányzata október 23-a alkalmából. Több százan ünnepeltek együtt a Kegyeleti parkban, ahol díszlövések tették hangsúlyossá az alkalmat.

A Gólya-emlékműnél katonai hagyományőrzők álltak sorfalat, miközben az ünneplők néma csendben figyelték a Dunakeszi Városi Vegyeskar műsorát. A zenei aláfestést és az énekkar hangját megtörve Babják Annamária színművésznő Neszlényi Judit zeneszerző és zongoraművész visszaemlékezését olvasva elevenítette fel 1956 eseményeit… néhány pillanatra az ünneplők is a frontvonalon álltak. A Gyombolai Bálint karnagy által vezetett műsorban közreműködött még Gyombolainé Iványi Márta énekművész, Kováts-Szőcs Benedek zongorista és Szilágyi Szabolcs klarinétművész.

Csoma Attila önkormányzati képviselő átfogó ünnepi beszéde sokakban hagyott nyomot. “Az 1956-os forradalom és szabadságharc ma már egyre inkább egy történelmi dimenzióba lépő esemény. A résztvevők, a cselekményeket átélők száma az idő múlásával egyre fogyatkozik. (…) Emléküket, örökségüket a mi feladatunk megőrizni és továbbadni a következő generáció számára. Újra és újra kell vívnunk harcukat, hogy ne veszítsük el a sajátunkat. Ugyanis minden magyar nemzedék valójában ugyanazt a harcot vívja évszázadok óta. Küzdelmet a szabadságért, az önrendelkezésért, a teljes magyar életért. Legyünk mi is méltók ehhez a harchoz!” – hallhattuk a megemlékezésen a képviselőtől és éltük bele magunkat a magyarok kötelességébe.

Az ünnepi beszéd által kiváltott emelkedett hangulatot a Dunakeszi Koncertfúvósok komolyzenei dallamokkal biztosították a koszorúzás alatt is. A nemzetiszín szalagokkal átkötött koszorúk gyűltek az emlékmű előtt, kifejezve az ünneplők háláját harcos hőseinknek. Helyezett el koszorút dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba polgármester Sipos Dávid alpolgármesterrel és Nagyné dr. Spiegelhalter Renáta jegyző asszonnyal, az önkormányzati képviselők, iskolák, intézmények, civil szervezetek és sokan a megjelentek közül.

Résztvevőként és szervezőként is öröm volt látni, hogy sokan kisgyermeküket is elhozták, akik, szinte már értve az ünnep fontosságát, csendben vettek részt az eseményen.

Dunakeszi Város Önkormányzata 1956-ot kézzel foghatóvá is tette. A IV. Béla király főtéren katonai hagyományőrzők bevonásával szabadtéri kiállítást rendezett be. Elengedhetetlen elem volt a barikád, a rohamlöveg, a fegyverbemutató, a katonai egyenruhák, az AVH-s szobát visszaidéző irodasarok, a harcokban megsebesültek ellátására alkalmazott orvosi műszerek, korabeli plakátok, igazolványok, gázmaszkok, motorok… a programhoz illő zene…És mindezeket Nyíri Márton alpolgármester és dr. Kerekes Dóra helytörténész élő történelem órája hozta a mai kor emberéhez még közelebb. A tárlat összeállítása és a szakértő vezetés segített 1956-ot és annak fontosságát megérteni. Mint a helyszínen elcsíptük, jövőre még bővebb kiállítást terveznek. 

Szeredi Helga
Fotó: Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...